Gyurkity Péter

1200 új galaxist fedeztek fel

Mégpedig egy félig elkészült rádióteleszkóp első beüzemelésekor.

Érdekes bejelentés jelent még a Square Kilometer Array (SKA) névre keresztelt új rádióteleszkóp első eredményéről, amelyben hírül adták, hogy a teljes kapacitását csak évek múlva elérő eszközegyüttes az első napon több mint 1200, eddig nem ismert galaxisról szolgáltatott információkat.

A szupertávcsőnek is nevezett SKA tulajdonképpen több ezer antennából áll, ezek 1 négyzetkilométernyi területet fednek majd le, ahogy az a névből is rögtön kiderül. A várakozások szerint az egyszerre két helyszínen, Dél-Afrikában és Ausztráliában üzemelő új teleszkóp révén forradalmi felfedezéseket tehetünk majd, amelyek többek között a fekete lyukakról, a sötét energiáról, valamint a neutroncsillagokról is új információkat közölnek majd velünk, így pedig az Univerzum keletkezésének folyamatába is részletesebb betekintést kaphatunk majd. A teljes kapacitást valamikor két év múlva, 2018-ban érnék el, a szakemberek azonban már beüzemelték az első 16 szenzort, ez pedig rögtön kellemes eredményt hozott.

A teleszkóp félig készen, rögtön az első nap során, mintegy 1300 galaxist fedezett fel, amelyek közül eddig mindössze 70 volt ismert. Már ez is fontos fejleménynek számít, de mindez eltörpül a tervezett bejelentések mellett, amihez persze arra is szükség lesz, hogy minden rendben folytatódjon és gond nélkül elérjék az említett kapacitást. A mintegy 1,5 milliárd eurót felemésztő projekt egyébként 20 ország közreműködésével valósul meg, de a teleszkópot ennél jóval több, 40-50 különböző ország kutatói vennék majd igénybe, akik évekre előre lefoglalták az értékes kutatási időt.

A mostani felfedezést a dél-afrikai részleg végezte el, amely a MeerKat névre hallgat. Ennek 64 antennájából mindössze 16-ot helyeztek hivatalosan üzembe, ezek szolgáltatták az értékes adatokat. A MeerKat jövőre válik majd az SKA részévé, amely rövid időn belül a világ legnagyobb rádióteleszkópja lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • gybfefe #4
  Porból lettünk, porrá leszünk, ha csak ezeket a csillagporokat kacsingassuk már filozófiai mélységekben turkászunk. Oi!
 • NEXUS6 #3
  Monnyuk ez az 1200 galaxis az összes 100 000 000 000-hez viszonyítva kb annyi, mint hogy a Balatön Söund homokjában kiszúrsz egy kisebb kupacot.

  Nem mondanám, hogy ezért megéri a világ legnagyobb rádiócsillagászati hálózatát kiépíteni.
  XD
 • Macropus Rufus #2
  de akár még az is lehet, hogy ott vannak...
 • morguldae #1
  Fúúúú.... ezt valaki még elhiszi???.... Valahol egy messzi..messzi galaxisban... Hát persze... Blődség az egész... Délibábok a távolból, de ha oda mennél már rég nem lenne ott semmi!... Kár erre pénzt pazarolni!