Hunter

2013-ban a csillagászat átlépheti határait

A valaha észlelt legtávolabbi kozmikus robbanás tökéletes célpontja lehet a James Webb Űrtávcsőnek, állítják a Hubble utódján dolgozó tudósok.

A gamma sugarú kitörés legalább 13 milliárd fényévnyi távolságban zajlott le, ami olyan távoli, hogy a jelenleg üzemben levő távcsövek bőven képességeik maximumát súrolták ahhoz, hogy akárcsak a legcsekélyebb információval szolgálhassanak az eseményről. A NASA a 2013-ban pályára állítandó James Webb űrtávcsövével pontosan a kozmosz ezen birodalmának rendkívül részletes tanulmányozását tűzte ki céljául. Ahhoz hogy ilyen messzeségekbe kémleljen, az obszervatórium az amerikai űrügynökség legnagyobb és technikailag legtöbb kihívást maga mögött tudó teleszkóp küldetése lesz. Elsődleges tükre 6,5 méter átmérőjű, közel háromszor szélesebb, mint a Hubble-é.


A hatalmas tükör egy ennél is nagyobb, teniszpálya méretű nappajzs mögött húzódik majd meg. A szerkezet a Nap és a Föld sugárzásától védi az obszervatóriumot, -250 Celsius fokos hőmérséklet alatt tartva a műszert bolygónktól 1,5 millió kilométerre húzódó pályáján. Erre a rendkívüli hidegre azért van szükség, mert a James Webb infravörös fényben készít felvételeket a világegyetemről. A hő infravörös fény, így a Nap hatalmas hője, vagy akár a Föld hősugárzása tönkreteheti a kozmosz mélyének galaxisairól és haláltáncukat járó csillagairól készített felvételeket és méréseket. Az ötrétegű nappajzs alatt a műszerekhez a Nap energiájának kevesebb mint egymilliomod része jut el.

Mivel a James Webben minden elem hatalmas, joggal nevezhetjük a valaha volt legbonyolultabb üzembehelyezési procedúrának, amit a NASA és a küldetésben közreműködő partnerei, az európai és a kanadai űrügynökségek eddig megkíséreltek. Ráadásul a méretes űreszközt még össze kell hajtogatni, hogy elférjen az európai Ariane 5 rakéta orrkúpjában. Az űrtávcső úgy fog kibontakozni, mint egy pillangó a bábból, ahogy megkezdi utazását a világűrben.

Három teljes napon át parancsok záporoznak majd a földi irányítás részéről a James Webbre, melyek az űrtávcső két hatalmas "árbocának" kibontását irányítják. Ezekből bomlanak ki, és araszolnak szépen lassan a helyükre a szilícium borítású nappajzs hártyák. Ezután már beüzemelhető a szegmentált szerkezetű főtükör, egy finomra csiszolt, könnyűsúlyú berillium hatszögekből álló mozaik, aminek két oldala egy lehajtható lapú asztal stílusában visszahajlik a kilövés alatt. A két szekciót apró motorok emelik a helyükre, újraalkotva a 6,5 méteres fénygyűjtő tányért.


Több hónapnyi tesztelést követően - ami egyben elegendő időt is nyújt a távcső számára az üzemi hőmérsékletére hűléshez - megkezdődik a tényleges tudományos munka. Azzal, hogy a csillagászok elé tárulnak az univerzum legtávolabbi objektumai, egyben betekintést nyernek a kozmosz történelmének mélységeibe is.

A fény ugyan rendkívül gyors, de véges. Így amikor a csillagászok elcsípték a csúcsdöntő gamma sugarú kitörést, olyasvalamit észleltek, ami mindössze pár százmillió évvel az ősrobbanás után zajlott le. Feltehetőleg valamilyen óriáscsillag robbant fel olyan energiával, ami messze túlragyogta az otthonául szolgáló, a jelenlegi technikákkal láthatatlan ősgalaxist. Marcia Rieke, a James Webb NIRCam (infravörös-közeli kamera) műszerének főfelügyelője szerint a jelenlegi távcsövek nem sok részlettel tudnak szolgálni azon túl, hogy egy hatalmas robbanást észleltek. "A James Webb képes lesz látni magát a galaxist is, amiben a gamma kitörés lezajlott, sőt a csillagok spektrumát is meg tudja majd határozni" - magyarázta a BBC-nek. Utóbbi információ segíthet megtalálni a csillagászoknak a robbanásért felelős csillagot.


Az életnagyságú modell a készítőkkel az előtérben

A világegyetem történelmének kezdetekor a galaxisok többsége sokkal kisebb volt a mostani csillagóceánoknál, lakói azonban jóval nagyobbak voltak a maiaknál. A világegyetem legelső csillagai ismereteink szerint valóságos kozmikus szörnyetegek voltak. Az ősrobbanást követő egy-kétszázmillió évben kezdtek kialakulni, amikor az univerzum hidrogén és hélium gáz sötét üressége volt csupán. Az elméleti tudósok számításai szerint mivel ezek a csillagóriások csak hidrogénből és héliumból formálódtak, tömegük elérhette akár 300 Napét is. Az egyszerű összetevők forróbbá, fényesebbé és sokkal rövidebb életűvé tették őket, mint a jelenlegi csillagok.

"Mindezeket elképesztő részletességgel számították ki és jósolták meg, továbbá döbbenetes számítógépes animációk állnak rendelkezésünkre arról, ahogy mindez végbemehetett" - mondta a James Webb projekt vezető tudósa, a Nobel-díjas John Mather. "Rendkívül izgalmas lenne megállapítani, hogy ezek közül melyek valósak." Ahhoz hogy a legkorábbi különálló csillagokat szemügyre vegye, még a James Webb sem valószínű, hogy elég erős lesz. Mather azonban bizakodó, úgy véli a távcső legalább az úgynevezett "mikro-galaxisokat" megtalálja, melyekben az első csillaggenerációk tagjai összecsoportosultak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • benkolaci #111
  Tulajdonképpen, itt több, és nem kis problémák is vannak. A világegyetem tágulásának három alapját ismerjük, melyből most kettőt említenék. Az első a Hubble által megfigyelt "távolság arányos vöröseltolódás", a másik, a 2,7K°-os háttérsugárzás. Igen ám, de számításba kell(ene) venni még valamit. Az Einstein által felállított általános relativitáselmélet szerint, és ezt eddig már számtalan kísérlettel igazolták is, a foton gravitációs térben energiát veszít, tehát ha egy foton gravitációs térben halad, vöröseltolódást szenved. Márpedig, az univerzumunkban a gravitáció mindenüt feltétlen jelen van, tehát a távolságarányos vöröseltolódásban feltétlen szerepe van.
  Ha most számításba vesszük ezt is, a kép nagy mértékben megváltozik.
  Az általunk jelenleg belátható univerzumban – R = 1,37.10^10 fényév – a számítások szerint, 3.10^52 kg tömeg van jelen. Ebből az következik, hogy világegyetemünkben a jelenlévő ÁTLAGOS GRAVITÁCIÓS ÉRTÉK igen magas. Oly nagy mértékü, hogy akár ez a hatás egyedül is képes a tapasztalt vöröseltolódást létrehozni. (Hogy ez egyértelműen "irány független", az logikus.) A másik megemlítendő, hogy a háttérsugárzás sem feltélen "kihűlő maradéksugárzásként" értelmezhető, hiszen, a térben feltétlen mindenüt van jelen pl. energia, tehát annak a hőmérséklete nem lehet abszolút 0 kelvin fokos.
  Az már csak hab a tortán, hogy az említett tömeg "esemény horizontja" 4,7.10^9 fényév lenne, ha ezen a gömbterületen belül valaha is jelen lett volna, mert ebben az esetben feltétlen össze kellett volna omlania egy fekete lyukká. (Tehát ha a jelenleg feltételezett tömeg a világegyetemünkben valaha is egy 4,7.10^9 fényév sugarú gömbbön belül lett volna, annak egyértelműen össze kellett volna omlania egy fekete lyukká!) Viszont, ez az érték mindössze a jelenlegi rádiusznak több, mint az egyharmada, területileg számolva, mintegy nyolcada. Ez azt jelenti, hogy a jelenleg általunk belátható világegyetemben az átlagos gravitációs érték hatalmas!
  Tehát, ha a vöröseltolódást nem Dopplerként értelmezzük, hanem gravitációs vöröseltolódásként, egy egészen más képet kapunk. Logikus, hogy ekkor már nem kell feltételeznünk semmilyen "tágulási növekedést/csökkenést", mert akár statikus – mármint, összméretében változatlan! – világegyetem is lehetséges.
  Igaz, ez igen sok dologban teljesen új feltevéseket tesz szükségessé, de több, ma még "anomáliának" tekintett, vagy megválaszolásra váró kérdére, képes logikus válszt nyújtani.
  Benkő László.
 • mbmc137 #110
  A testünkben lévő nyomásnak nincs köze a G-hez, csak a bolygó légnyomásának ellensúlyozására van.

  Nagy bumm:
  Ha inkább csak a tér tágult, akkor minek a hatására? Nem ismerünk semmit a tér természetéről, sem a tágulási sebességének korlátairól, szóval akár pár másodperc alatt kitágulhatott a jelenlegi méretére. Szerintem is csak anyaggal együtt van értelme.

  A sötét energia meg hogy gyorsít? Hogy hat erővel az anyagra? Ez kicsit sántít nekem, szerintem nem gyorsul a tágulás, csak a múltat látjuk, ahogy lentebb írták.

  A fehér lyuk ha jól tudom, a mini fekete lyuk, tahát nincs a középpontban. Simán hívhatnák mini fekete lyuknak, de hát ez van. A tömege elenyésző, csupán a szubatomi részecskék egymástól való extrém kicsi távolsága miatt jönnek létre(pl az LHC-ben is számítanak rájuk).

  toto66:
  Van vöröseltolódás és kékeltolódás is. Hogy melyik, az a megfigyelő és a megfigyelt objektum kölcsönös helyzetétől függ, relatív. És ha valami közeledik felénk, akkor a fényében kékeltolódást észlelhetünk, ez tény.

  Szerintem a kezdetet meg a véget nem nagyon lehet megjósolni, kiszámolni, mert ahhoz lehetetlen biztos információkat szerezni.
 • lajha az igaiz #109
  nos, a G erőhöz annyit fűznék hozzá h MIVAN???, ja és ugyan ezt még a kémiai erőkhöz, mind a 2 összetart, de kééérlek, a levegő nyomásával mi van?:D kidobnak az űrhajóból a kis nyomás miatt szétpukkansz, ott már semmilyen G vagy kémiai erő sem segít/egyszerű példa az eleneged a lufit, felszáll és pukk/

  a nagy bumm teoriához:
  a nagy bumm amikor volt, abban a pillanatban mikor az anyag 1 pontba sűrűsödött, akkor az volt a tér, ugyanis a teret az anyag jelentléte határozza meg, szal ha nincs anyag nincs tér, ha nincs tér, nincs ami legyen benne /mert az akkor már a tér része lenne:P/

  a galaxis tágulásához:
  még jó h tágul a galaxis, viszont én sem értem az exponenciális gyorsulást, lehet h newton vlmit elcseseztt, de gimiből úgy emléxem, h csak akkor gyorsulhat vlmi, ha erőhatás éri, szal ha nincs erő nem gyorsulhat semerre sem
  de erre is van tuti egy magyarázatXD
  PS.: mivan ha van egy bazinagy fehér lyuk az univerzum közepén?:D

  galaxis ütközés:

  ki mondta h a galaxisok párhuzamosan közlekednek? simán oldalba kapják egymást+ azért a gravitáció sem elhanyagolható amit termelnek benne a csillagok ugye:P
 • Epikurosz #108
  Persze, hogy nem a G tartja össze az emberi testet, de jól érzékelteti azt, hogy a világegyetem tágulását helyileg legyőzhetik a kémiai kötések, amelyek létrehozzák a molekulákat, és ezekből már fel tud épülni egy sejt, szövetek, emberi test.

  "hogyan alakulhattak ki az egyenletesen eloszló anyagfelhőből a galaxisok"

  Az "eloszlás" nem volt egyenletes. Még olvasgass!
 • osztmivan #107
  Ha nem "olvasgattam volna ebben a témában", fel sem merült volna bennem az ellentmondás.
  Keverednek a fejedben a szavak, ezt a csomósodás dolgot azért találták ki, hogy legyen mivel magyarázni hogyan alakulhattak ki az egyenletesen eloszló anyagfelhőből a galaxisok.
  Segítségként: az emberi testet nem a gravitáció tartja öazze.
  LOL
 • Epikurosz #106
  Csak engem ismételt.
 • Epikurosz #105
  Még olvasgass ebben a témában.
  A VE naaagy léptékben tágul, de helyileg a gravitáció legyőzheti ezt a tágulási tendenciát, és ott csomósodhat.
  te sem szakadtál még szét.
 • osztmivan #104
  Olvasom, itt sok szakértő gyűlt össze.
  Így jó helyen teszem fel kérdésemet.

  a. azt állítják az okosak, a világegyetem tágul (ami azt eredményezi többek között, hogy minden galaxis egyre távolabb kerül egymástól)

  b. szenzációznak mindenféle galaxisok ütközéseinek fotójával

  Kérdés: a és b hogyan lehetséges egymással egyidejűleg?
 • polarka #103
  Sztem tegyünk meg téged a csillagászat vezetőjévé, mert jobban tudod, mint ők.
 • Gaboca76 #102
  Lehet hogy jobban járt volna a tudomány ha a weber teleszkóp helyet inkább egy óriás teleszkopót építetek volna a holdra.Ezzel biztos hogy übereltek volna minden távcsövet...A technika már régen kész!