Gyurkity Péter
Tejből készül egy új csomagolás
A műanyag megoldásokat leváltó fejlesztés ehető és jobban is tartósít.
A műanyag hulladék felhalmozódása jól ismert probléma a környezetvédelem iránt érdeklődők körében, különösen ha az óceánok felszínén lebegő és a vízben lassan felmorzsolódó palackok milliárdjaira gondolunk. Amerikai kutatók most ezen termékek egy részét váltanák le, mégpedig egy tejből készült alternatívával.
A szakemberek munkáját összegző lenti videóból kiderül, hogy az első körben a sajttermékek csomagolására koncentráltak, a műanyagból készült megoldások ugyanis jelentős mértékben hozzájárulnak a hulladék felhalmozódásához, emellett pedig az élelmiszer tartóssága szempontjából sem teljesítenek különösen jól. A U.S. Department of Agriculture (USDA) csapata ehelyett egy tejfehérjéből, vagyis kazeinből készült alternatívával állt elő, amely több előnyt is kínál. A jelenleg rendelkezésre álló változat rugalmas, több eltérő módon is felhasználható, emellett pedig akár el is fogyasztható.
Mivel a csomagolás alapja a tejfehérje, ezt bármikor megehetjük, de ezzel egy időben a műanyag változatokhoz képest 500-szor jobban tartósítja a különböző élelmiszereket. A fehérjét egyszerűen vízzel vegyítették, ezt követően pedig egy sima felületre öntötték ki, hogy egy vékony és hajlékony csomagolóanyagot kapjanak – az első változat túl keménynek és könnyen oldódónak bizonyult, ám a jelenlegi prototípusnál sikerült kiküszöbölni ezt. Most az oldódási folyamatot igyekeznek optimalizálni, itt ugyanis felmerül a forró vízben oldódó tasakok elterjesztése (amelyeket egyelőre nagyobb, hagyományos dobozokban tárolnának), illetve (többek között) a kukoricapehely állagának megőrzése, amelyet eddig többnyire cukorral értek el.
A kutatók elmondása szerint itt még korai fázisban járnak, a kereskedelmi forgalomban történő megjelenéshez a magáncégeknek is hasonló programokat kellene elindítaniuk.
A műanyag hulladék felhalmozódása jól ismert probléma a környezetvédelem iránt érdeklődők körében, különösen ha az óceánok felszínén lebegő és a vízben lassan felmorzsolódó palackok milliárdjaira gondolunk. Amerikai kutatók most ezen termékek egy részét váltanák le, mégpedig egy tejből készült alternatívával.
A szakemberek munkáját összegző lenti videóból kiderül, hogy az első körben a sajttermékek csomagolására koncentráltak, a műanyagból készült megoldások ugyanis jelentős mértékben hozzájárulnak a hulladék felhalmozódásához, emellett pedig az élelmiszer tartóssága szempontjából sem teljesítenek különösen jól. A U.S. Department of Agriculture (USDA) csapata ehelyett egy tejfehérjéből, vagyis kazeinből készült alternatívával állt elő, amely több előnyt is kínál. A jelenleg rendelkezésre álló változat rugalmas, több eltérő módon is felhasználható, emellett pedig akár el is fogyasztható.
Mivel a csomagolás alapja a tejfehérje, ezt bármikor megehetjük, de ezzel egy időben a műanyag változatokhoz képest 500-szor jobban tartósítja a különböző élelmiszereket. A fehérjét egyszerűen vízzel vegyítették, ezt követően pedig egy sima felületre öntötték ki, hogy egy vékony és hajlékony csomagolóanyagot kapjanak – az első változat túl keménynek és könnyen oldódónak bizonyult, ám a jelenlegi prototípusnál sikerült kiküszöbölni ezt. Most az oldódási folyamatot igyekeznek optimalizálni, itt ugyanis felmerül a forró vízben oldódó tasakok elterjesztése (amelyeket egyelőre nagyobb, hagyományos dobozokban tárolnának), illetve (többek között) a kukoricapehely állagának megőrzése, amelyet eddig többnyire cukorral értek el.
A kutatók elmondása szerint itt még korai fázisban járnak, a kereskedelmi forgalomban történő megjelenéshez a magáncégeknek is hasonló programokat kellene elindítaniuk.