Gyurkity Péter

Tejből készül egy új csomagolás 

A műanyag megoldásokat leváltó fejlesztés ehető és jobban is tartósít.

A műanyag hulladék felhalmozódása jól ismert probléma a környezetvédelem iránt érdeklődők körében, különösen ha az óceánok felszínén lebegő és a vízben lassan felmorzsolódó palackok milliárdjaira gondolunk. Amerikai kutatók most ezen termékek egy részét váltanák le, mégpedig egy tejből készült alternatívával.

A szakemberek munkáját összegző lenti videóból kiderül, hogy az első körben a sajttermékek csomagolására koncentráltak, a műanyagból készült megoldások ugyanis jelentős mértékben hozzájárulnak a hulladék felhalmozódásához, emellett pedig az élelmiszer tartóssága szempontjából sem teljesítenek különösen jól. A U.S. Department of Agriculture (USDA) csapata ehelyett egy tejfehérjéből, vagyis kazeinből készült alternatívával állt elő, amely több előnyt is kínál. A jelenleg rendelkezésre álló változat rugalmas, több eltérő módon is felhasználható, emellett pedig akár el is fogyasztható.


Mivel a csomagolás alapja a tejfehérje, ezt bármikor megehetjük, de ezzel egy időben a műanyag változatokhoz képest 500-szor jobban tartósítja a különböző élelmiszereket. A fehérjét egyszerűen vízzel vegyítették, ezt követően pedig egy sima felületre öntötték ki, hogy egy vékony és hajlékony csomagolóanyagot kapjanak – az első változat túl keménynek és könnyen oldódónak bizonyult, ám a jelenlegi prototípusnál sikerült kiküszöbölni ezt. Most az oldódási folyamatot igyekeznek optimalizálni, itt ugyanis felmerül a forró vízben oldódó tasakok elterjesztése (amelyeket egyelőre nagyobb, hagyományos dobozokban tárolnának), illetve (többek között) a kukoricapehely állagának megőrzése, amelyet eddig többnyire cukorral értek el.

A kutatók elmondása szerint itt még korai fázisban járnak, a kereskedelmi forgalomban történő megjelenéshez a magáncégeknek is hasonló programokat kellene elindítaniuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RNDTRMTTM #6
    A nemsokára 11 milliárdnál tetőző humán populációval nem kell, hogy gondot okozzon a tejtermelés sem: nőket befogjuk, hátulról beoltjuk (választható eszközökkel), 9 hónap múlva begyűjtjük a termést, a felesleget (gyerekhúst) kidobjuk, vagy ínyencek tejből készült zacskóban elvihetik.
  • NEXUS6 #5
    Vazze, még jó, hogy kiirtottuk É-amerikában is a bölényeket, volt vagy 60 milka belőlük, na azoknak is mekkora lábnyoma lehetett!

    Ha létezik áltudomány, akkor az ökoszisztémális biológiai lábnyom számításnak közelébe sem jön a Gyúrcsók féle energiaküldés kábeltévén (ismétlésbe), ez az igazi átbaxás!
    Valójában azt a célt szolgálja, hogy az intelingens emberek is megvegyék a túlárazott gagyi xart, amit nem vennének meg, mert intelligens ember nem vesz túlárazott gagyi xart. Most elég rányomni, hogy kézműves öko-bioxar és mitha muszály lenne kapkodják. ;)
  • SaGa #4
    Persze ha sikerül megcsinálni a tehénmentes tejet
  • SaGa #3
    Szép, hogy elbomlik, de ha átállnakaz ilyen csomagolásokra, sokszorosára kell növelni a szarvasmarha állományt (a tejet valahol elő kell állítani), ami sok kutatót heveny csuklásra késztetne, mert az emberiség lábnyoma részben pont az állattenyészés (főleg a kérődzök) miatt akkora a Földön, amekkora. A takarmányozásuk is rengeteg, emberi élelmiszer megtermelésére hasznosítható helyet igényel és ott van még a metán termelésük is.
  • teddybear #2
    Ami azt illeti, az első műanyagok egy része tejből készült. Fésűt, gombot, ilyesmit csináltak a tej kazein-fehérjéjéből.
  • Szefmester #1
    .. akár el is fogyasztható... ez jó meg szép, csak éppen a csomagolás részben azért van, hogy ha Mancika a gyárban vagy a boltban lelöki a földre akkor ne legyen retkes a kaja csak a csomagolás. :D

    Annyiból jó hogy lebomlik gyorsabban, de arra remélem figyelnek hogy a csomagolás tartósabb legyen mint a benne tárolt cucc. :D