Balázs Richárd

Hatással van az agyra az éjszakai nassolás

Ha az alvás számára fenntartott időszakot étkezésre használjuk, az a tanulást és emlékezést kontrolláló hippokampusz agyterületen eredményezhet zavarokat.

Az UCLA orvosi karának kutatói egereknél vizsgálták meg az éjszakai étkezés kognitív hatásait. Az anyagcsere rendszerre gyakorolt problémákat már ismerjük, ez akár cukorbetegség kialakulásához is vezethet, az agyra gyakorolt hatások azonban még nincsenek feltérképezve. "Elsőként bizonyítottuk, hogy a nem megfelelő napszakban folytatott rendszeres étkezésnek messzemenő következményei vannak a tanulásra és az emlékezetre" - nyilatkozott a kutatásból készült tanulmány szerzője, Dawn Loh. "Mivel sok ember dolgozik, vagy éppen kikapcsolódást keres alvásidőben, fontos tudni, hogyan tompíthatja mindez az agy egyes funkcióit"

A kutatók hangsúlyozták, hogy eredményeiket embereken még nem erősítették meg, azonban kiemelték azt a tényt is, miszerint a több műszakban dolgozók rosszabbul teljesítenek a kognitív teszteken.

A jelenlegi tanulmány szerint egyes tanult viselkedések jobban érintettek, mint mások. A csapat egy új tárgy felismerésének képességét tesztelte egereken. A kísérletben részt vevő rágcsálókat két csoportra osztották, az egyiket normál időben, a másikat alvásidőben etették. Utóbbiaknál jelentősen romlott az emlékezet, és a hosszú távú memória esetében is drasztikus visszaesést tapasztaltak.

A hosszú távú memóriát és az emlékek felidézését egyaránt a hippokampusz vezérli, ami fontos szerepet játszik érzékszerveink és érzelmi tapasztalataink összekapcsolásában az emlékekkel, valamint az új emlékek tárolásában és rendszerezésében.

Egy-egy tapasztalat során az idegi impulzusok különböző idegpályákat aktiválnak, és az élmény megismétlődésekor ugyanezek az útvonalak ismétlődnek, erősödnek. Meglepő módon ez a hatás mérséklődött, amikor az élelem csak az egerek normális alvási idején belüli hat órás időintervallumban állt rendelkezésre.

A napi biológiai, úgynevezett cirkadián órához, valamint a tanuláshoz és emlékezéshez kapcsolódó géneket egyazon protein, a CREB szabályozza. Amikor a CREB aktivitása csökken, romlik az emlékezet, és elvileg az Alzheimer-kór kialakulásában is szerepet játszik. A helytelen időben történt táplálással a CREB teljes hippokampuszi aktivitása jelentősen lecsökkent, melynek legnagyobb hatása nappal jelentkezett.

A kutatás kimutatta ugyanakkor, hogy a cirkadián rendszer elsődleges ritmusszabályzójára,a hippotalamuszban elhelyezkedő szuprakiazmatikus magra mindez nincs hatással, éppen ezért a különböző agyterületek órái közötti szinkronizáltság megszűnését eredményezi, az emlékezet hanyatlását idézve elő. "A modern időbeosztás arra késztet minket, hogy felborítsuk étkezési szokásainkat, ezért fontos megértenünk az étkezés időzítésének észlelésre gyakorolt hatásait" - mondta Christopher Cowell professzor, a tanulmány vezetője. "Elsőként mutattuk ki, hogy az étkezések időzítése befolyásolja a hippokampusz molekuláris óráját és hatással lehet az egerek kognitív teljesítményére"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gforce9 #10
    Hát ha neked tetszik a vasárnapi meló és az éjszakázás, lehet csinálni. Így mivel dolgozol ezekben az időpontokban, a szabadidődben lesz mindig nyitva bolt. Plusz még az is hasznon így, hogy nem fogsz találkozni túl sok emberrel, akiknek az éjszakázás nem jön be így nem is fognak idegesíteni azok a szemét léhűtők.

    Vagy hogy gondolod? Mindenki örömmel gürizzen éjszaka is, hogy a te igényeid nehogy csorbát szenvedjenek? Hát én feltenném azt a kérdést újra, hogy ki is a retardált?
  • Nirz #9
    500% vagy 50% vagy 5%? Lényegtelen, számomra az a fontos hogy semmilyen áremelés nem elfogadható az éjszakai műszak kiesésével.
    Már így is elég idegesítő hogy vasárnap az ember nem tud boltba menni, és tömeg nyomor vár, most legyen áremelés is mert néhány retardáltnak semmi sem elég
  • gforce9 #8
    "kórházakban szerintem ér bóbiskolni"

    El kell szomorítsalak. Az éjszakai műszak a legtöbb osztályon nem túl kellemes rengeteg betegre 1-2 nővér. Hidd el nagyon nem unatkoznak.

    Nirz: Ezt az 500%-ot hogy számoltad ki? Mert ez.... inkább nem is minősítem a sötétség fokát.
  • barret #7
    Semmi gond ha a tISZTELT munkaadó tud számolni!
    5x8=40 3X8=24. Már ezt sem fogja fel a csökevényes agyuk.
    És ehhez jön még hozzá az utazás,ami meg ugye már a Te idődből megy el.
    Vannak sokan,akik napi 4-5 órát utazással töltenek. Ezen felül elvesznek Tőled minden
    juttatást (adható) Mert akkor biztosan szívesebben 12 órázol! Ez megy itt.
  • SirBubu #6
    kórházakban szerintem ér bóbiskolni, nem kell 1000-rel pörögni éjszaka, például azért se, hogy a betegek alvását ne zavarják

    mármost egy olyan gyárban viszont, ahol 3 műszak van, szét is rúgják a valagad, ha elalszol, de egy gépsor mellett amúgy is képtelenség állva elaludni
  • Nirz #5
    Aha és éjszakai műszak nélkül hogy lehetnének betegek kórházban vagy idősek az idősek otthonában?
    Aztán a gyárakban a kieső termelés hogy lenne megoldva? 500% áremelés? Kössz nem
  • Dewri #4
    Hát igen. Manapság joga van mindenkinek mindenhez, mindenki hú de nagyon törődik mindenkivel, a RABOK kártérítéseket kapnak a körülményeik miatt, a párt bezáratta a boltokat vasárnap. a gyerekek sótlan kaját esznek a menzán, stb. De még mindig szó nélkül engedélyezett a 3-4 műszakos munkarend, ami mellé jár 1-2 óra utazás is. Miközben már régóta nyilvánvaló, hogy ez bioritmusellenes, nem tesz jót hosszútávon senkinek. Lehet kutatgatni, de ez mind csak porhintés, valójában nagy ívben tesznek rá kinek mi a jó, mit hogyan kéne csinálni. Csak menjen a sor, dőljön a pénz, dolgozz 70 éves korodig...
    Utoljára szerkesztette: Dewri, 2016.01.10. 04:31:44
  • SirBubu #3
    melegszendvicsről beszéltem, papa, nem sajtos tekercsről :DD
  • Freddy TNT #2
    Máskor ne tekerj bele füvet :D
  • SirBubu #1
    a múltkor olyan este 9 körül bevágtam egy tisztességes méretű és minőségű melegszendvicset, aztán úgy bedobogott tőle a szívem, hogy miután elszívtam rá egy cigit, akkor is órák múlva bírtam csak elaludni

    egyszerűen nem értettem, hogy ez hogy lehet
    Utoljára szerkesztette: SirBubu, 2016.01.09. 10:49:44