Gyurkity Péter

Cukor­betegséget okoz­nak a mesterséges édesítőszerek 

Bár az édesítőszereket az elhízás és a cukorbetegség ellen szedik, ezek ellentétes hatást válthatnak ki.

A mesterséges édesítőszerek az utóbbi évtizedekben egyre nagyobb szerepet töltenek be életünkben, amely a kóros elhízás, illetve a cukorbetegség gyakoribbá válásával köthető össze. A cukormentes termékekben ilyen szereket alkalmaznak, ezeket többnyire a túlzott cukorfogyasztás eredményeként megjelenő állapot elkerülése érdekében fogyasztják, a hatás azonban sok esetben éppen a kívánttal ellentétes lehet.

A Nature magazinban megjelent tanulmány készítői több kísérletet is lefolytattak, amelyekben a természetes cukrot és annak mesterséges helyettesítőit, pontosabban ezek fogyasztásának következményeit hasonlították össze, először egerekben, ezt követően pedig emberekben. Az izraeli csapat az eredmények alapján úgy véli, hogy az édesítőszerek éppen az elkerülni kívánt állapotot válthatják ki, az érintett személyekben emésztési rendellenességet, metabolikus zavarokat eredményezhetnek, vagyis tovább rontanak a helyzeten. További tesztelésre van szükség, különösen ami az emberi páciensekre vonatkozik, ám az eddigi tesztek nem túl biztatóak.

Az első körben egereket tápláltak 11 héten keresztül természetes cukorral (glükóz), miközben egy másik csoport édesítőszeren élt (szacharin, aszpartám, szukralóz), a különbség pedig már ilyen rövid idő után is jól látható volt. A második csoport ugyanis intoleránssá vált a glükózra, aminek következtében megugrott a vércukorszintjük, azt pedig jól tudjuk, hogy ebből fakadóan túlsúly, illetve diabétesz is kialakulhat. A legsúlyosabb tüneteket a szacharin váltotta ki, itt az sem számított, hogy az érintett példányok testsúlya milyen volt a teszt előtt, mennyi fizikai munkát végeztek, illetve hogy mennyit ettek és ittak. A második körben ezért a természetes cukor és a szacharin okozta különbséget mérték, kimutatva, hogy ez utóbbi esetében a bélflóra is megváltozott, a módosult baktérium átültetése pedig az egyébként egészséges példányokban is hasonló metabolikus zavart produkált, bár ezt antibiotikumokkal kompenzálni tudták.

Ezt követően a kutatók egy 400 emberből álló csoport klinikai adatait vizsgálták át, itt is gyorsan összefüggést találva a mesterséges édesítőszerek fogyasztása, valamint a túlsúly és a cukorbetegség között – ezt azonban úgy is magyarázhatjuk, hogy az érintett személyek éppen a cukorbetegség miatt kezdték el fogyasztani ezen helyettesítőket. Az esetleges hiba kiszűrése érdekében egy 7 önkéntesből álló második csoportot teszteltek, amelynek tagjai egy héten keresztül a napi megengedett mennyiséget fogyasztották el az édesítőszerekből, közülük pedig ezután négyben mutatták ki a glükóz-intoleranciát és a bélbaktériumok megváltozását (ezen baktériumokat egerekbe ültetve az állatoknál is hasonló eredményt kaptak).

Ahogy azt említettük, további tesztelésre van szükség az adatok tisztázásához, illetve a folyamat pontosabb megértéséhez, a jelek szerint ugyanis nem mindenkinél jelentenek veszélyt ezek a szerek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #14
  Nem teás cukorról volt szó, hanem cukros teáról.
  Én pedig azt mondom, hogy egyszerűen nem kell enni cukrot és nem is kell helyettesíteni, ilyen egyszerű.
  A méz néha jól jön, de nem cukorpotlónak.
 • Tinman #13
  Lottónyeremény alapkövetelmény. Egy 4 tagú család, ha a cukor helyet csak a teába mézet tenne minden alkalommal, az havi szintem több 10.000 Ft!!!
 • Tinman #12
  Az emberi szervezetnek vízre van szüksége. Az összes többi egy nagy kalap szar, szemét, hulladék. (Na jó, az egészséges zöldség és egyéb levesek és teák még beleférnek.)

  Egyébként inkább egyen meg egy csokis fánkot, mint egy aszpartámos vegyipari okádmányt...
 • AgentKis #11
  A MÉZ a tuti! Persze nem mértéktelenül...
 • Tetsuo #10
  Persze hogy nehéz, egyre nehezebb. Ráadásul senkinek sem érdeke, hogy egészségesen étkezz, csak magadnak. Az élelmiszergyártók ontják a sok sz@rt, erőltetve a reklámot; az állam nem oktatja a fiatalságot efféle hasznos dolgokra; a gyógyszercégeknek az a jó, ha minden bajod van; a tudatosan táplálkozó embereknek pedig azért nem érdeke, mert ha mindenki fölvilágosult lenne, akkor megfizethetetlen lenne a tényleg jó alapanyag és a termőföldekért verekedni kéne. (Nem véletlen, hogy a termőföld fontos stratégiai elem lett a politikában/maffiában is.

  Az igaz, hogy 50 éve nagyjából a duplája volt a vitamintartalom, száz éve pedig durván négyszerese lehetett a mostani átlagos gyümölcsökének, de az otthon, jó táptalajon termesztett növényekkel azért még sokáig el lehet élni, csak a hibrid vetőmagokat kerülni kell és érdemes génbankokból (nem hivatalos értelemben), egyéb kertekből hagyományos magokat, azok palántáit beszerezni.
  A műtrágyázás és az azzal járó földhasználat megöli a földet, érdemes az ilyen földektől távol termeszteni. (Ez is nehezen kivitelezehtő.)

  Egy bakonyi faluban vagy az Őrségben azért nem lehetetlen a dolog. Ez a szemlélet talán közelebb áll egy művészhez, szellemi foglalkozásúhoz, akinek nem okoz gondot a város távolsága; vagy éppen olyan embernek, aki a gazdálkodásból, termesztésből akar megélni.
 • bunny #9
  Ez egy nagyon szép irányelv, csak a többség városlakó számára nehezen kivitelezhető a mai életmód mellett. PL. a 3.,4.,5.,8. pont kb. megoldhatatlan, dédszüleink korosztálya bizony éhezett hacsak nem voltak gazdagok, GMO-t kerülni meg lehet próbálni csak nem mindig tudod, hogy azt eszel (pl. Xilit!), 12. természetes vitaminról csak annyit, hogy elég sok kutatás igazolja, hogy a mai zöldségekben lényegesen kevesebb van mint régen volt, szóval nem biztos, hogy elég.

  Nem azt mondom hülyeséget írtál, sőt egyet értek vele! Csak azt mondom elég nehéz betartani egy átlagos ember számára, ezért számomra elfogadható, hogy megpróbál a saját lehetőségein belül lépni, lásd nem zabálni cukros szarokat. Csak sajnos tényleg nehéz okosnak lenni, amikor ahonnan információt kapnál ott is gazdasági érdekek húzódnak és hülyeségekkel traktálnak.
 • Krucifix088 #8
  Az emberekkel egy kis marketinggel minden sz*rt meg lehet etetni.(virsli,"májkrém",halrudcska,párizsi stb)
  Bizonyos szempontból logikus.Mesterséges élelmiszerekhez nem tud normálisan alkalmazkodni a szervezet.
  Szacharint mindig is utáltam.Egyszerűen gusztustalan.A többi édesítőszerrel se voltam túl jó barátságban.
 • Tetsuo #7
  Igazából mindenki magára vessen! Főleg az, aki inkább hisz egy gazdaságilag érdekelt cégnek, mint egy jótanácsnak vagy a józan paraszti észnek.

  Az egészséges táplálkozásnak van néhány alapelve, amit ismernie kellene mindenkinek:
  Pl. 1. Mindent mértékkel!
  2. Együnk változatosan!
  3. Kerüljük a (fagyasztott/mikrós) készételeket, a bonyolult eljáráson átesett élelmiszereket, a nagy összetevőlistás "meglepetéseket".
  4. Kerüljük az adalékokat, laboraromákat, álcuccokat (light, zsírmentes, cukorpótló, decoffeinated stb.)!
  5. Friss és jó minőségű alapanyagokat válasszunk!
  6. Minél kevesebb messziről jött kaját fogyasszunk!
  7. Ha lehet, kerüljük a hypermarketeket, vásároljunk kis üzletekben vagy "háztól" (a termelőtől).
  8. De ha lehetséges, magunknak termeljünk növényeket, neveljünk állatokat!
  9. Próbáljunk úgy étkezni, mint nagy- dédszüleink (korosztálya, amikor nem éheztek ;-)), ne együnk más arányban szénhidrátot, sót stb.
  10. Az extremitást, diétákat, időszakos kúrákat kerüljük, csak az évenkénti 1-1 kisebb böjtidőszak mondható egészségesnek.
  11. Kerüljük a GMO növényeket.
  12. Ha lehet, étrendkiegészítő tabletták és egyéb mesterséges anyagok ("gyógy"szer) helyett fogyasszunk természetes vitaminforrást, gyógyteát stb.
  13. Hagyományosabb anyagokat használjunk ételek készítésére, tárolására. Pl. műanyag helyett üveg, agyag stb.
  14. Ügyeljünk a rendszerességre, a napi egyszeri melegételre, az evés minőségére is.
  15. Lefekvés előtt 2 órával már ne együnk!

  Az egészséges táplálkozás nagyon fontos az egészséges élethez, de nem elég. Kell mellé a rendszeres testmozgás és az elegendő alvás is. ;-)
 • Inquisitor #6
  Gratulálok ehhez az eredményhez, übereli a "tyúkhús leves tényleg jót tesz a betegeknek" kutatást.

  Hans-Ulrich Grimm: A leves hazudik
  Ez a könyv valamikor a 90-es években jött ki, nálunk sokkal később. Elég konkrétan ír róla, hogy mióta minden kaja lite, meg zsírmentes, azóta az USA-ban négyszeresére nőtt az elhízott emberek száma és mióta minden sz*rba cukorpótló van, azóta hányszorosára nőtt a cukorbetegek száma ... elég súlyos.
  Persze kissé paranoid meg hatásvadász, de akkor is.

  Kopaszisten, az Aszpartamot 1969 óta próbálják betiltatni. És csak van valami alapja, mert Ázsia jó részén NEM lehet beletenni semmbe, helyette van Sweetia még a Coca Cola termékeiben is. Mondjuk az is sokat mondó, hogy az USA-ban meg jó ideje rá kell írni a szaharin tartalmú termékekre, hogy rákot okozhat.
  Utoljára szerkesztette: Inquisitor, 2014.09.24. 00:14:21
 • halgatyó #5
  Több probléma is van ezzel a "kutatással".
  1.) Egyik az, hogy ÁLTALÁBAN is az egészségüggyel kapcsolatos hasonló cikkek mögött -- tapasztalat -- az ember valamilyen érdekeket is odasejt.
  2.) Mi van akkor, ha valaki cukrot IS fogyaszt, meg ilyen édesítő bogyót is, azért, hogy csökkentse a cukormennyiséget?
  3.) Mi a mechanizmusa ennek? Azt ugyanis igen nehéz elképzelni, hogy a cukrokat a bélbacik emésztik meg. Ha így lenne, akkor pl. a tejcukorral nem lenne problémája senkinek.
  4.) Legnagyobb probléma az egész "kutatással" az, hogy semmilyen elfogadható megoldásnak még az árnyéka sem vetődik fel. Mert az, hogy majd édesítés nélkül fogjuk az ételeket (és italokat) fogyasztani...hát annak a torkán kéne lenyomni egy adag lószart, aki ilyet tanácsol!