Balázs Richárd

Új ételeket kreál az IBM szuperszámítógépe

Az emberek általában a már kipróbált és jól bevált receptek alapján főznek, ugyanazokkal a hozzávalókkal és jellemzően ugyanazokkal az ízekkel. Most egy új, fejlesztés alatt álló alkalmazással az IBM Watson szuperszámítógépe felrázhatja a gasztronómia világát, új ételeket találva ki.

A ChefWatson alkalmazás kulcsa a szuperszámítógép hatalmas mennyiségű információ feldolgozási és kapcsolási képessége, igaz mindehhez szükséges egy jókora adagnyi kreativitás is, hiszen olyan receptekkel kell előállnia, aminek a végeredményét az emberek hajlandók elfogyasztani.

Az IBM az amerikai Bon Appetit recept-weboldallal lépett együttműködésre, ami több mint 9000 receptet foglal magába, különböző keresési paraméterek alapján szűrve a találatokat - például az összetevők, az étel típusa, vagy jellege szerint. A Watson statisztikai összefüggést von az összetevők, stílusok és az elkészítés lépései között, kidolgozva mely hozzávalók alkotnak jó párosításokat, illetve mire van szükség általában az egyes étel típusokhoz. "Innen tudja, hogy egy burrito, hamburger, vagy éppen leves különböző elemekből áll" - mondta az IBM részéről Steve Abrams. "Tudja, hogy egy burritót mindig bele kell tekerni valamibe, míg egy levesnek mindig folyékonynak kell lennie"

Az alkalmazás használatához a főzni vágyó először begépel egy hozzávalót, majd eldönti, milyen mértékben szeretné kihasználni a Watson kísérletező kedvét, a "Klasszikustól" a "Lepj meg" skálán mozogva. A szuperszámítógép ezután az alaphoz szerinte passzoló hozzávalókat, stílusokat és fogásokat javasol a szakácsnak, aki jóváhagyhatja, vagy elvetheti a felkínált opciókat. A végén a fennmaradó paraméterek alapján a Watson elemzi az adatbázist és több alapreceptet ajánl, melyek tovább módosítgathatók.

Ha a szakács tovább szeretné fokozni az étel egyediségét, egy ízösszetevő adatbázishoz fordul a gép, melyben a hozzávalók különböző kombinációit tudja mérlegelni, számításba véve különböző pszichológiai kutatásokat is az ízekkel és azok elfogadottságával kapcsolatban. "Ahogy közeledünk a skála kísérletező végéhez, egyre kevésbé számít, mennyire illenek hagyományosan egymáshoz a hozzávalók és az ízösszetevők" - mondta Abrams. "Kidolgozza, melyek azok a dolgok, amikről soha nem is gondoltuk volna, hogy harmonizálhatnak"

Mindez inkább az elméleti síkon mozog egyelőre, az alkalmazás erőteljes kísérletező módban valóban érdekes megoldásokkal áll elő, egy tonhalas ételhez hajlamos libahúst is felajánlani, ugyanakkor egy gumbo (amerikai csirkés-rákos egytálétel) esetében a jól bevált alaplét egy kínai levesre felcserélni, ami bizonyítottan kellemes savanykás ízt kölcsönzött az ételnek - kérdés, hogy az emberek mennyire fogadják el ezeket az alternatívákat. "Segít a kreativitás egy strukturáltabb módon való kibontakoztatásában" - magyarázta Michael Laiskonis, a New York-i Kulináris Oktatási Intézet kreatív igazgatója, aki egyike volt az alkalmazás kidolgozásában közreműködő szakembereknek.

A tervek szerint a ChefWatson még több adatbázisból fog táplálkozni, ezáltal még kifinomultabbá tehetik ötleteit, tette hozzá Florien Pinel, a projekt vezető szoftver mérnöke. Persze mindez rá is fér az alkalmazásra, a tesztelők szerint ugyanis gondjai vannak az adagok meghatározásával, de vannak más nüanszok is, például kérte már a tofu kicsontozását is a felhasználóktól, vagy pontosan 554 borókabogyó kiszemezését az adott ételhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!