SG.hu

Mérsékelt ivóból alko­hol­függő: a kulcs­tényező egy fehérje

Kutatók azonosították azokat az agyban végbemenő változásokat, amelyek felelőssé tehetőek az alkoholfüggőség kialakulásáért.

Az USA-ban becslések szerint évente 88000 ember hal meg alkoholfogyasztással kapcsolatos okok miatt, ezzel a 3. megelőzhető(!) vezető halálok az országban. A 18 év felettiek 85 százaléka nyilatkozott úgy, hogy élete során fogyasztott már alkoholt, ugyanakkor nehéz különbséget tenni a mérsékelt ivásban érintettek és az alkoholproblémákkal küzdők között. A Kaliforniai Egyetem egyik friss tanulmánya szerint a mikroRNS egy szegmense, - fehérjét nem kódoló RNS molekula, amely fontos szerepet játszik a genetikai anyag eltérő tulajdonságok formájában való megjelenésében (génexpresszió) - olyan változásokat idézhet elő az agyban, amelyek mértéktelen iváshoz vezethetnek.

A kutatók azt találták, hogy egy agyi eredetű idegi faktor, a BDNF-fehérje véd a mérsékelt alkoholfogyasztásból a mértéktelen ivásba és egyéb alkoholfogyasztási problémába való átmenet ellen. Ha ebben a védekező folyamatban valami hiba adódik, az túlzott alkoholfogyasztáshoz vezet - ennek hátterében a már előbb említett mikroRNS-ek állnak, melyek csökkentik a védekező fehérje szintjét a mediális prefrontális kéreg részén, amely agyi terület fontos szerepet játszik az alkoholfüggőség kialakulásában. Ez a mechanizmus lehet a válasz arra a kérdésre, hogy miért jelentkezett alkoholfogyasztási probléma a társadalom 10%-nál, továbbá a tanulmány jelentős mértékben kihathat a betegség jövőbeni gyógyszeres kezelésére.

Az UCSF (University of California, San Fransisco) laboratóriumának korábbi eredményeiből kiderült, hogy a BDNF-fehérje szintje hajlamos a növekedésre, amennyiben alkoholt csak mértékkel fogyasztanak, tehát a BDNF magasabb szintje megelőzheti az alkoholfogyasztási rendellenességek kialakulását.

Az egereken végzett kísérletekben a kutatócsoport szignifikáns csökkenést fedezett fel a BDNF szintjében a mediális prefrontális kéregben, amely agyi terület a döntéshozatalért és a függőség kialakulásáért felelős. A BDNF szintjének csökkenése a mikroRNS egy fajtája szintjének növekedéséhez köthető, az úgynevezett miR-30a-5p-hoz. Míg a miR-30a-5p szintjének növelése és BDNF szintjének csökkentése az egereket nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztásra ösztönözte, addig a BDNF-fehérje blokkolásának feloldása után visszatértek a normális, mérsékelt alkoholfogyasztáshoz.

Az UCSF szakemberei arra a következtetésre jutottak, hogy az eddigi kezelések azért nem jártak nagy sikerrel, mert csökkentették az öröm megélését az agy jutalommechanizmusának gátolásával, míg ebben az új tanulmányban az alkoholt előnyben részesítő egerek a védekező fehérje funkciójának visszaállítása után visszatértek a mérsékeltebb fogyasztáshoz. A kutatók szerint fontos, hogy a jövőben olyan gyógyszerek előállítására törekedjenek, amelyek nem befolyásolják a jutalmazási rendszert, ugyanis a jelenlegi alkoholproblémákra szolgáló gyógyszerek egyik fő problémája éppen az, hogy betegek hajlamosak abbahagyni a szedésüket, mert azok megzavarják az örömérzékelési képességüket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • BaltásRém #6
  bölcs ember :)
 • emberz #5
  Inkább iszom negyven évig és beledöglöm, mint ülök egy kockában nyolcvan évig, vagy százig. Ha Norbiként vagy Rékaként kéne élnem, hetek alatt öngyilkos lennék, de így, ha csak ötven évig fogok is élni, azt önmagamként teszem, úgy, ahogyan én akarom. Elégedetten, részegen, bedrogozva, utolsó fillérig elszórva. Ti meg gyúrjatok inatok szakadtából, és diétázzatok, amíg bírjátok, és éljetek kétszer annyi ideig, mint én! Úgy, ahogy mások jónak tartják helyettetek...
 • BaltásRém #4
  remélem bartos cs is kiértékeli majd a cikket
 • barret #3
  Én meg csak pálinkát iszom,(házi) Mert az összes többitől rosszul vagyok... Érdekes dolog.
 • wraithLord #2
  Akkor nekem szerintem túl sok van ebből a fehérjéből, mert egyetemista korom óta rosszul vagyok a röviditaloktól, pedig az nem most volt. :D
 • SirBubu #1
  a magam részéről fölöttébb gyűlölöm még azt a szót is, hogy "alkohol", meg az összes "a" betűs italt ("a" sört, "a" bort, "a" pálinkát") pusztítom, ahol érem :DD

  de hogy a cikk utolsó bekezdésére reagáljak legalább valami félértelmeset: ha valaki fizetne érte, lehet hogy megfontolnám, hogy alkoholellenes keresztes háborúmat fölfüggesszem (persze nem mindegy, mennyi lenne az annyi) :DD