Balázs Richárd
Zsírégetés borral?
A vörös szőlő leve - avagy kellő mértékletességgel a vörös bor - javíthatja a túlsúllyal küzdők egészségét a zsírégetés hatékonyabbá tételével.
Az amerikai Oregon Állami Egyetem kutatói szerint a sötétebb színű szőlő fogyasztása, legyen az maga a gyümölcs, vagy a leve, segít az elhízás és a kapcsolódó anyagcserezavarok kezelésében. Az egyetem biokémikusai és molekuláris biológusai a környék egyik őshonos szőlőfajtájából kinyert négy természetes vegyülettel kísérleteztek emberi máj- és zsírsejteken. Az egyik vegyület, az ellágsav különösen hatékonynak bizonyult, drasztikusan lelassítva a zsírsejtek szaporodását és termelődését, valamint felerősítetve a metabolizmusukat a májsejtekben.
A növényi vegyületek nem fogyókúrás csodaszerek, figyelmeztetett a tanulmány egyik vezetője, Neil Shay. "Nincs bizonyítékunk, és nem is számítottunk rá, hogy ezek az összetevők javítanának a testsúlyon" - mondta, bár tapasztalatai szerint a zsírégetés elősegítésével javíthatják a túlsúlyos emberek májfunkcióit. "Jó lenne, ha természetes anyagokkal sikerülne étrendi stratégiát kifejlesztenünk a zsír káros felgyülemlése ellen"
2013-ban egereken már végeztek kísérleteket szőlőkivonatokkal, amik hasonlóan biztató eredményeket hoztak. Az egerek egy csoportján alkalmazott magas zsírtartalmú étrend 10 hét alatt elhízáshoz vezettek és a cukorbetegség jelei is kezdtek megjelenni. Azoknál az egyedeknél, melyek szőlőkivonat is kaptak kevesebb zsír gyűlt fel a májukban és vércukor szintjük is alacsonyabb maradt. Ebben a kísérletben is az ellágsav volt a kulcs, ami annyira lecsökkentette a zsíros étrendre ítélt egerek vércukor szintjét, mint a karcsú, normál étrenden élő társaiké.
Shay elmélete szerint az ellágsav hormon receptorokhoz kapcsolódik, melyek bekapcsolják a zsír és glükóz metabolizmusát kiváltó géneket, gyakorlatilag ugyanúgy, ahogy a vércukor szintet csökkentő gyógyszerek teszik. A kutatás célja, hogy az emberek a gyógyszerek mellett, vagy akár helyettük az általános, széles körben elérhető élelmiszerekkel is javíthassanak egészségi állapotukon.
Az amerikai Oregon Állami Egyetem kutatói szerint a sötétebb színű szőlő fogyasztása, legyen az maga a gyümölcs, vagy a leve, segít az elhízás és a kapcsolódó anyagcserezavarok kezelésében. Az egyetem biokémikusai és molekuláris biológusai a környék egyik őshonos szőlőfajtájából kinyert négy természetes vegyülettel kísérleteztek emberi máj- és zsírsejteken. Az egyik vegyület, az ellágsav különösen hatékonynak bizonyult, drasztikusan lelassítva a zsírsejtek szaporodását és termelődését, valamint felerősítetve a metabolizmusukat a májsejtekben.
A növényi vegyületek nem fogyókúrás csodaszerek, figyelmeztetett a tanulmány egyik vezetője, Neil Shay. "Nincs bizonyítékunk, és nem is számítottunk rá, hogy ezek az összetevők javítanának a testsúlyon" - mondta, bár tapasztalatai szerint a zsírégetés elősegítésével javíthatják a túlsúlyos emberek májfunkcióit. "Jó lenne, ha természetes anyagokkal sikerülne étrendi stratégiát kifejlesztenünk a zsír káros felgyülemlése ellen"
2013-ban egereken már végeztek kísérleteket szőlőkivonatokkal, amik hasonlóan biztató eredményeket hoztak. Az egerek egy csoportján alkalmazott magas zsírtartalmú étrend 10 hét alatt elhízáshoz vezettek és a cukorbetegség jelei is kezdtek megjelenni. Azoknál az egyedeknél, melyek szőlőkivonat is kaptak kevesebb zsír gyűlt fel a májukban és vércukor szintjük is alacsonyabb maradt. Ebben a kísérletben is az ellágsav volt a kulcs, ami annyira lecsökkentette a zsíros étrendre ítélt egerek vércukor szintjét, mint a karcsú, normál étrenden élő társaiké.
Shay elmélete szerint az ellágsav hormon receptorokhoz kapcsolódik, melyek bekapcsolják a zsír és glükóz metabolizmusát kiváltó géneket, gyakorlatilag ugyanúgy, ahogy a vércukor szintet csökkentő gyógyszerek teszik. A kutatás célja, hogy az emberek a gyógyszerek mellett, vagy akár helyettük az általános, széles körben elérhető élelmiszerekkel is javíthassanak egészségi állapotukon.