Balázs Richárd

Zsírégetés borral?

A vörös szőlő leve - avagy kellő mértékletességgel a vörös bor - javíthatja a túlsúllyal küzdők egészségét a zsírégetés hatékonyabbá tételével.

Az amerikai Oregon Állami Egyetem kutatói szerint a sötétebb színű szőlő fogyasztása, legyen az maga a gyümölcs, vagy a leve, segít az elhízás és a kapcsolódó anyagcserezavarok kezelésében. Az egyetem biokémikusai és molekuláris biológusai a környék egyik őshonos szőlőfajtájából kinyert négy természetes vegyülettel kísérleteztek emberi máj- és zsírsejteken. Az egyik vegyület, az ellágsav különösen hatékonynak bizonyult, drasztikusan lelassítva a zsírsejtek szaporodását és termelődését, valamint felerősítetve a metabolizmusukat a májsejtekben.

A növényi vegyületek nem fogyókúrás csodaszerek, figyelmeztetett a tanulmány egyik vezetője, Neil Shay. "Nincs bizonyítékunk, és nem is számítottunk rá, hogy ezek az összetevők javítanának a testsúlyon" - mondta, bár tapasztalatai szerint a zsírégetés elősegítésével javíthatják a túlsúlyos emberek májfunkcióit. "Jó lenne, ha természetes anyagokkal sikerülne étrendi stratégiát kifejlesztenünk a zsír káros felgyülemlése ellen"

2013-ban egereken már végeztek kísérleteket szőlőkivonatokkal, amik hasonlóan biztató eredményeket hoztak. Az egerek egy csoportján alkalmazott magas zsírtartalmú étrend 10 hét alatt elhízáshoz vezettek és a cukorbetegség jelei is kezdtek megjelenni. Azoknál az egyedeknél, melyek szőlőkivonat is kaptak kevesebb zsír gyűlt fel a májukban és vércukor szintjük is alacsonyabb maradt. Ebben a kísérletben is az ellágsav volt a kulcs, ami annyira lecsökkentette a zsíros étrendre ítélt egerek vércukor szintjét, mint a karcsú, normál étrenden élő társaiké.

Shay elmélete szerint az ellágsav hormon receptorokhoz kapcsolódik, melyek bekapcsolják a zsír és glükóz metabolizmusát kiváltó géneket, gyakorlatilag ugyanúgy, ahogy a vércukor szintet csökkentő gyógyszerek teszik. A kutatás célja, hogy az emberek a gyógyszerek mellett, vagy akár helyettük az általános, széles körben elérhető élelmiszerekkel is javíthassanak egészségi állapotukon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SupraMKIII #46
    "szőlő fogyasztása, legyen az maga a gyümölcs, vagy a leve, segít az elhízás"

    Már bocsánat, de ez egész egyszerűen hülyeség.

    Az elérhető szőlőlevek irtózatos magas kalória tartalommal rendelkeznek, aminek a töredékét sem bontja le a benne lévő hatóanyag.

    De megközelíthetjük máshogy is.
    A szőlő egy gyümölcs. Amiben mag van. Amit megesznek az állatok, mert tápláló, nem hallnak éhen, és távolabb tudnak menni, hogy elszórják a magot. Ha a gyümölcs több energiát égetne el, mint ami benne van, az állatok nem ennék meg, és kihalna az adott növény.

    Namost, ezt a növényt az ember úgy fejlesztette tovább, hogy még több cukor legyen benne. Sokkal-sokkal több.

    Szóval szerintem eleve hülyeség az összes olyan cikk, ami arról szól, hogy együnk gyümölcsöt, és lefogyunk. Szerintem ez baromság, és még csak érteni sem kell különösebben a témához.

    Az megint egy más kérdés, hogy a hatóanyag kivonva MAGÁBAN használva segíthet a fogyásban. De ugye nem ezt mondták...
  • Tetsuo #45
    Irónia. ;-)
  • Jakuza1 #44
    "Az izmok mozgatása természetellenes tevékenység, ezt mindenki tudja." Ezt kifejtened ?
  • 0Fritz0 #43
    "Ami pedig a belinkelt két cikket illeti, a badisok eléggé természetellenes hobbinak hódolnak, és majd pont ők fognak az egészséges életmódról normálisan beszélni, amikor teletömik magukat mindenféle fehérje-kivonattal és patikaszerekkel....."

    Az izmok mozgatása természetellenes tevékenység, ezt mindenki tudja.
    A fehérje, amiből a test felépül sajnos tényleg méreg.
    A petikaszer jelentése gyógyszer, de gondolom valójában a táplálék/étrendkiegészítőkre gondoltál.
    Mondanom sem kell, hogy ezek is mérgek, szóval kérlek titeket vigyázzatok az egészségetekre és soha nem mozgassátok meg a testeteket és vigyetek be magas tápértékű anyagokat, mert a végén még nem olyan fizikummal rendelkeznének felnőtt férfiak, mint egy 17 éves tinédzser.
    Az meg milyen röhejes lenne már.

    (Az élsport mindenhol extrém, nem az átlag számára követendő példa)
    Utoljára szerkesztette: 0Fritz0, 2015.02.10. 19:43:40
  • molnibalage83 #42
    Ami pedig a belinkelt két cikket illeti, a badisok eléggé természetellenes hobbinak hódolnak, és majd pont ők fognak az egészséges életmódról normálisan beszélni, amikor teletömik magukat mindenféle fehérje-kivonattal és patikaszerekkel.....

    Hát ja...
  • teddybear #41
    Ami pedig a különböző zsírégető ételeket illeti, az többnyire csak akkor működik, ha nem zabálja magát teli mással, vagy éppen a zsírégető étellel a delikvens.
    Ami pedig az alkoholistákat illeti, egyrészük azért csontsovány, mert egyrészt pl. bagózik mellé, másrészt mert ételre nem jut már neki. A többiek meg épp úgy elhíznak, mint az átlag.

    Ami pedig a tejet illeti, az hasznos lenne, ha normális az a tej nem pedig az a fehér lötty, amit a boltokban lehet kapni.
    Persze van aki nem tudja meginni a tejet mert a szervezete nem bírja feldolgozni a tehéntejet, vagy éppen allergiás rá.
    Ami pedig a belinkelt két cikket illeti, a badisok eléggé természetellenes hobbinak hódolnak, és majd pont ők fognak az egészséges életmódról normálisan beszélni, amikor teletömik magukat mindenféle fehérje-kivonattal és patikaszerekkel.....
  • teddybear #40
    A moonshine az USA-ban főleg az Appalache-hegységben főzött házipálinka. Főleg kukoricából, rozsból +cukorból főzik, de akármilyen gyümölcsöt, sőt krumplit is felhasználnak, ha van elég. A minősége és szeszfoka változó, akárcsak a nálunk főzött házipálinkáé.
    Azért nevezik moonshine-nek, mert a "holdfényben főzik", és mivel többnyire a főzők engedély nélkül főzik, és nem fizetnek adót, az USA adó és vámhatóságai üldözik az egész ipart.
  • Tetsuo #39
    Neked tényleg ez az egyetlen szórakozásod, úgy tűnik a manual job-tól csak frusztrált leszel. ;-)
    A világnézeti különbségek úgy redukálódnak, ahogy trollkodok én is. :-D
  • Jakuza1 #38
    Persze ez lehet a bibi, nem pedig a kretenseged. :)
  • Vol Jin #37
    Tévedsz, mert rendszeresen maszturbálok.