Gyurkity Péter

Nem a földhídon át népesült be Amerika

Innen ugyanis hiányoztak az emberek vándorlásához szükséges feltételek.

A régészek körében elfogadott elméletnek számít, hogy az úgynevezett paleoindiánok, vagyis az amerikai őslakosok elődei a Szibériát Észak-Amerikával összekötő földnyelven érkeztek meg, egy új kutatás szerint azonban ez lehetetlen volt, a jég visszahúzódása után ugyanis még évszázadokig hiányzott innen az emberek számára szükséges növény- és állatvilág.

A Cambridge Egyetem kutatói tették közzé elkészült tanulmányukat a Nature magazin lapjain, amelyet természetesen az ilyenkor szokásos hivatalos bejelentés kísért. A jéggel borított tavak üledékéből vett DNS-minták alapján szerintük nem a jég uralma alól felszabadult vékony földhídon át érkeztek meg az úgynevezett Clovis-kultúra képviselői az új kontinensre, ennél ugyanis jóval valószínűbbnek tűnik a part mentén történő vándorlás, ahol rendelkezésre állhattak az élelemként és alapanyagként szolgáló állatok és növények. Véleményüket a korábbi kutatások eredményeire és saját új adataikra építik.


Azt más leletek alapján tudjuk, hogy az ősi indiánok nagyjából 13 ezer évvel ezelőtt megjelentek a szóban forgó földhídtól délre eső területeken. A kutatók szerint ekkor már szabad volt az itt vezető út, a két hatalmas jégtábla ugyanis némileg visszaszorult, így egy vékony száraz folyosó kötötte össze Szibériát az új kontinenssel. Problémát jelent azonban, hogy az új DNS-minták szerint innen ekkor még hiányzott az emberek túléléséhez szükséges növény- és állatvilág, az 1500 km hosszú egykori „folyosó” területén ugyanis csak 12600 évvel ezelőtt bukkantak fel a növények, amit gyorsan követett bizonyos állatfajok (így például a mamut és a pocok) megjelenése. Egy teljes évezreddel később már fák borították a tájat, ami viszont a jávorszarvas és a sas elterjedését segítette elő, ez a környezet pedig az erre vándorló embereknek is jóval kedvezőbb lehetett. 10 ezer évvel ezelőtt ismét változott a táj képe, ezt akkor immár fenyőerdők jellemezték.

Egyes feltételezések szerint a Clovis-kultúrát megelőzte egy még korábbi embercsoport, az azonban az új tanulmány készítői szerint biztos, hogy 13 ezer évvel ezelőtt egyetlen ilyen vándorlás sem ment végbe a földhídon keresztül, ez ugyanis a helyi nyersanyag- és élelemforrások hiánya miatt lehetetlen feladatot jelentett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Irasidus #8
    Bocsáss meg a kérdésért, de te bolond vagy?
  • NAGYmenET #7
    A kérdés igazából az, hogy hellyel-közzel folyamatos beáramlás volt-e, vagy két hullámban jöttek letelepedők?
    .
    Kérdés az , ugyan honnan telepítették a föld nevű bolygóra a "telepeseket" ?
    Erre soha senki nem fog választ adni , max találgatnak , mert NEM tudnak semmit ... állítások , találgatások csak elfogadott tények .
  • teddybear #6
    Van egy olyan elmélet is, amely szerint egy népcsoport Európából indulva a jégkorszakban alaposan délre húzódott sarki jégsapka szélén vándorolva keresztülszelte az Atlanti-óceánt, és elérte Észak-Amerikát.
    Az elmélet bizonyítékának a hasonló pattintott kőszerszámokat illetve azt a tényt mondják, hogy a Clovis-kultúra előtti legrégebbi leleteteket a keleti part közelében találták.
  • PetruZ #5
    Itt nem arról van szó, hogy mi nem igaz mostantól, hanem finomítottak a korábbi ismereteken. (Szerintük) a barnával jelzett átjáró még nem lehetett élhető a vándorló népeknek a délebbi amerikai leletek alapján, mert a rétegekben kimutatott első növényi maradványok kb. 400-1000 évvel későbbiek, mint amit pl. a Clovis-kultúráról találtak. Ezért a partmenti, sárga lehetett az első út (hogy csónakon, vagy gyalog, mindegy). Később megnyílt a barna út is és arról leletek alapján már tudott, hogy használták.
    A kérdés igazából az, hogy hellyel-közzel folyamatos beáramlás volt-e, vagy két hullámban jöttek letelepedők? Illetve volt-e valamilyen visszaáramlás, mint azt bizonyos szibériai leleteken látni vélik.
  • VolJin #4
    Kenuban a part mentén csónakázva nem létezik a felvázolt probléma.
  • VolJin #3
    1000 év különbséget ír az emberek Amerikában megjelenése és a földhídon a növények megjelenése között.
  • zola2000 #2
    Lehetett az nagyon régen is vizi úton, végülis az összes egymástól távol eső csendes óceáni sziget is valahogy csak benépesült.

    (de ma már nehéz megmondani mi volt akkoriban, sokszor akkor is elindultak emberek, ha nem volt kellemes az út)
  • Akva #1
    Nagyon sűrű baromság! Az inkriminált területen még mamutok is éltek, szóval bőven volt ennivaló, sőt mindig is volt elegendő, csak a későbbi időjárás volt túlságosan zord az embernek.