Gyurkity Péter

Féltucat cég gyárthat lakómodulokat a NASA-nak

Az űrügynökség kijelölte a partnereket, jöhetnek a prototípusok.

A NASA közleményben jelentette be, hogy a Next Space Technologies for Exploration Partnerships (NextSTEP) program keretében kijelölték azon hat partnert, akik a jövőben elkészíthetik a hosszabb küldetésekhez szánt lakómodulokat. Egyelőre a fejlesztési és tesztelési fázisban járunk, de már alakulóban van a felhasználási menetrend is.

Az ügynökség kiemelte, hogy a szoros együttműködés révén újabb lépést teszünk előre a magáncégek megjelenése felé, amely egyelőre az alacsony orbitális pályán valósulna meg. Természetesen legalább ilyen fontos számukra, hogy ezzel a költségek rájuk eső része is lecsökken, hiszen az utóbbi évtizedekben számos kezdeményezés vált a különböző takarékossági programok áldozatává. Ahogy a NASA az SLS és az Orion párosának kialakításával van elfoglalva, itt pedig már egyértelmű módon a Mars szerepel a célkeresztben, a fejlesztés és tesztelés alatt álló lakómodulok felhasználása egyre inkább fontos kérdéssé válik.


A hat kijelölt partner között több jól ismert nevet is találunk. Szerepel itt a Boeing, a Bigelow (amelynek felfújható modulját éppen ezekben a hónapokban próbálták ki), a Lockheed Martin, valamint a Sierra Nevada, hozzájuk pedig az Orbital ATK és a Nanoracks csatlakozik – előbbi a Cygnus teherhajóra épülő modullal, utóbbi pedig tanulmányokkal járul hozzá a programhoz. A teljes méretben megépítendő prototípusokat immár mindegyik résztvevő elkészítheti, ezek tesztelése azonban nyilván hosszabb időt igényel majd, így egy hosszabb menetrend elé nézünk.

A fejleményekről igyekszünk majd időben beszámolni, itt a Mars-küldetésekhez vezető lépések kapcsán jövőre és 2018-ban is bőven lesz miről írni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gaszton421 #4
    Azért mert nem túl gazdaságos, minél több darabból rakják össze annál több a dokkolóegység, ami holt teher, az ISS is jobban kihasználható lenne ha kevesebb de nagyobb modulból állna. ezeket a köröket már lefutották korábban. Az ISS egyik legnagyobb kritikája pont az volt hogy a sok csatolóelem miatt túl sok munka összeszerelni, ha 50 tonnás modulokból állították volna össze, akkor kb. felébe került volna, de nem volt olyan teljesítményű hordozó rakétájuk. Amikor még az idősebb Bush idején elkészítették a Mars utazás terveit azért lett 450 milliárd dollár a cech mert maximum 30 tonna méretű eszközökből állították volna össze. Az összes olyan tervezet ami ennél olcsóbb volt mind kalkulált egy 100-150 tonna teherbírású hordozóeszközzel. A rakétatechnikának is vannak optimális méretei, és erre a célra minimum ilyen nagy kell. Nem véletlen hogy a kínaiak , az oroszok és az amerikaiak is dolgoznak rajta, mindegyiküknek van 20-25 tonna teherbírású rakétájuk mégsem abból indultak ki a nagyobb volumenű terveikhez. A 60-as években az oroszoknak volt már Protonjuk, Mégsem abból indultak ki a Holdprogramjuk során hanem nekiálltak kifejleszteni az N1-et.
  • NEXUS6 #3
    Miért is kéne egyáltalán ilyen kapacitású rakéta? Az ISS-t sem egyszerre lőtték föl. Vajon egy szuper rakéta kifejlesztése, indítása, az azzal járó kockázat hogy viszonyul 10 Proton indításhoz? Egy rosszul sikerült indításnál egy szuper rakétával elveszted az egész bolygóközi űrhajót, a Proton meghibásodásánál meg csak egy modult!
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2016.08.20. 12:22:09
  • gaszton421 #2
    Ez mind igaz, de azért az a képesség hogy pályára állítsanak egy komolyabb hasznos terhet (nem 20 tonnát) az jelenleg senkinek sincs, az oroszoknak sem. Nem lenne egyszerű bérelni mert nincs kitől, és jelenleg még ehhez is az amerikaiak állnak közelebb, az SLS első verzióját 2018-ban tervezik tesztelni, a Falcon Heavy ebben az évben vagy jövőre repülhet, az oroszok viszont az Angara fejlesztésével csak a 2020-as évek közepére tervezik elérni azt a kapacitást ami talán már elég lenne.
  • NEXUS6 #1
    "Ahogy a NASA az SLS és az Orion párosának kialakításával van elfoglalva, itt pedig már egyértelmű módon a Mars szerepel a célkeresztben, a fejlesztés és tesztelés alatt álló lakómodulok felhasználása egyre inkább fontos kérdéssé válik."

    Egy földkörüli pályára történő szállítást biztosító rendszer (akár az oroszoktól is rendelhető ez a képesség), meg egy parancsnoki/visszatérő kabin kb, a 10. a prioritás listán, ami egy Mars utazáshoz kell: bolygóközi, meghajtó/energia ellátó rendszer, sugárzásvédelemmel ellátott lakómodul, le/felszálló egység, felszíni lakómodul, hosszútávú autonom életfenntartó rendszer az űrben és a felszínen, felszíni jármű, bolygóközi nagy sávszélességű kommunikációs rendszer, stb. aztán utána az a kettő is, amivel évtizedek óta baxaszanak.