Gyurkity Péter

Összejött az űrszoba felfújása 

A második próbát már siker koronázta, jöhet a részletes vizsgálódás.

Még a múlt héten számoltunk be arról, hogy a Bigelow által legyártott, összecsomagolt állapotban leszállított űrszoba felfújása nem sikerült, itt ugyanis nem a vártnak megfelelő ütemben és formában kezdődött meg a tágulás. Nem sokkal ezt követően ismét megpróbálkoztak a manőverrel, ezúttal pedig minden összejött.

A NASA blogjában arról olvashatunk, hogy a Bigelow Expandable Activity Module (BEAM) egy nappal az első próbát követően, szombat délután érte el a kívánt méretet, ami azt jelenti, hogy az ismétlés sikerrel zárult. A teljes nyomást mindössze 10 perccel az indulást követően érték el, amikor is a nyolc erre kijelölt tartály teljesen megtelt a Nemzetközi Űrállomásról átpumpált levegővel. A szoba összecsomagolt formában mindössze 2,1 méter hosszú és 2,4 méter átmérőjű volt, ez a felfújást követően 4 és 3,2 méterre változott. A fejlesztés súlya egyébként 1,3 tonna.


A hét folyamán több részletes tesztet is elvégeznek, hogy meggyőződjenek a burkolat sértetlenségéről. Kinyitják az átjáróként szolgáló zsilipet, Jeff Williams NASA-űrhajós pedig egy héttel ezt követően lép majd be az űrszobába, miután azt biztonságosnak nyilvánították. Két éven át tart majd a tesztidőszak, itt további kísérleteket végeznek majd el, a cél pedig a jövőbeni küldetésekben való széleskörű alkalmazás, hiszen az összecsomagolt állapot és az ezt követő felfújás több fontos előnyt is kínál az illetékeseknek.

A főbb kérdések között szerepel, hogy a Bigelow űrszobája mennyiben nyújt védelmet a káros sugárzás, az űrben száguldó törmelék, valamint az extrém hőmérsékletek ellen. Az elkövetkező két évben erre mind választ kapunk majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • barret #9
    Azért vicces ez a cím nem? Vákuumban nem felfújni kell,hanem engedni hogy a levegő beszívódjon.
  • gaszton421 #8
    Nem feltétlenül, a NASA már a 60-as években kísérletezett felfújható tórusz alakú modulokkal, persze akkor még egészen más anyagokból. Ez a mostani technológia a NASA Transhab moduljának a közvetlen utóda, ezen a 90-es években dolgoztak és a Nemzetközi Ürállomáson tervezték felhasználni de 1999-ben törölték. A Bigelow Aerospace megvette a NASA-tól a technológia jogait és azóta fejleszti. Amúgy gondolom a szabadalmi védelem 1961 óta már lejárt, de szerintem Bigelow védi az újabb konstrukció jogait, bár a 90-es évekből a technológia már valószínűleg elvesztette vona a védettségét de mert továbbfejlesztette gondolom rendszeresen frissíti a szabadalmakat.
  • globint #7
    Igazad van Prof William, így tulajdonképpen jogdíjat szedhetne a Bigelow cégtől a Mézgáék írója!
    Bááár, asszem nem levédett dolog.
    Ugyanakkor, ha egy zeneszám néhány taktusa után is másolásra hivatkozva perelhetnek.....?!
    Nem egyszerű, de talán megnyerhető lenne.
  • gaszton421 #6
    Nincs az 32 m3 csak 16, ekkora méretnél a falvastagsák is számít az pedig ennél konkrétan 30-40 cm koruli a nagyobb moduloknál biztosan 40 cm. tobb mint egy tucatnyi rétegből áll, és a felfújás után PUR habhoz hasonló keményre kötő anyag kerül a rétegek közé, ez biztosítja a megfelelő szilárdságot. A legkissebb élesben használatra tervezett BA330-as a nevéből is kitalálható módon 330 m3 térfogatú lesz és 2020-ban juttatnák földkörüli pályára, saját napelemekkel, dokkolóval és hajtóművel kb 20 tonna lesz.
  • ostoros #5
    Tehát 9,5 köbméteresből lett a végére nagyjából 32 köbméteres. Nem is rossz. Szerintem még ennél sokkal több is van a technológiában. Kíváncsi leszek, mire jutnak a következő években!
  • Prof William #4
    Mi olyan nagy cucc ebben? Ezt már Mézga Aladár is megcsinálta ráadásul egész űrhajókkal!

    Viccet félretéve gondolom ez a tecnológia már csak fejlődni fog és egyre jobb lesz. Idővel lesznek majd esztétikusabb modulok is. :)
  • hungi #3
    Ez még csak az első teszt, a végleges verzió így fog kinézni:

    http://vignette1.wikia.nocookie.net/disney/images/a/a8/ImpStarDestroyer-SWI125.jpg/revision/latest?cb=20121223231202
  • NEXUS6 #2
    Hát ja, mint egy centrifugából kivett klottgatya. XD
  • overseer-7 #1
    de csúnya lett a végén.. azt hittem szebb, esztétikusabb lesz a modul =(