Gyurkity Péter

Májusban fújják fel a Bigelow űrszobáját 

De már most csatlakoztatták azt a Nemzetközi Űrállomáshoz, hogy két éven át vizsgálják.

A napokban írtunk arról, hogy a SpaceX segítségével lebonyolított újabb küldetés részeként egy felfújható űrszobát is útnak indítottak az ISS felé. A cég ennek során végre megvalósította a tengerre történő leszállást, a Dragon kapszula pedig később megérkezett az űrállomásra, ahol megkezdték az egyes felszerelések kirakodását. Az űrszoba is ezek közé tartozik, ennek csatlakoztatását már be is fejezték.

A NASA blogjában arról olvashatunk, hogy az Expandable Activity Module (BEAM) névre keresztelt űrszoba összecsomagolt állapotban, az állomás robotkarjának alkalmazásával került a megfelelő helyre, ahol szombaton már csatlakoztatták is azt, ennek során pedig meggyőződtek arról, hogy a megfelelő rögzítésnek köszönhetően nem lesz később gond a biztonságos üzemeltetéssel. A felfújásra csak később, május végén kerítenek majd sort, ekkor az állomás levegőjét engedik majd át, hogy a modul mostani méretének többszörösére nőjön, egy héttel később pedig az ötfős legénység is megkapja az engedélyt, hogy rövid időre belépjen a szobába.


Később több, és jóval nagyobb felfújható modult kapcsolnának össze

Az ezt követő két év alatt számos alkalommal folytatnak majd itt helyszíni méréseket, amelyek során rögzítik a különböző adatokat, ezeket pedig az irányítóközpontban értékelik ki. A hőmérséklet, a nyomás, valamint a sugárzás mind fontos tényezők, az ehhez hasonló felfújható modulokat ugyanis később a mélyűri küldetésekben használnák fel, vagyis a legénységnek jóval hosszabb időt kellene majd bennük eltölteni, így nem mindegy, hogy milyen külső hatásoknak lesznek kitéve. A kétéves periódus alatt azonban a csatlakozó nyílásokat többnyire zárva tartják majd, hogy megelőzzék az esetleges problémákat.

A Bigelow 2020 környékén egy jóval nagyobb változatot is felküldene, ez felfújt állapotban az állomás méretének harmadát érné el, ilyen szobákat pedig akár egymással összekötve, a szükséges kommunikációs berendezéssel, saját meghajtással, valamint napelemekkel kiegészítve, alacsony orbitális pályán is használhatnánk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #5
    Az az igazság, hogy ez még gyerek cipő, amit a képen látsz. Ez még a többszörösen túlbiztosított kísérleti verzió. De már ezen is láthatod, hogy a felfújható részek simán növelhetők a többszörösére, a dokkoló részt pedig meghagyják ugyanakkorának.
  • cylontoaster #4
    Ejj, nem értesz te hozzá. Hát Aladár is megmutatta, hogy az egész hajót lehet kicsinyíteni és felfújni!
  • Tetsuo #3
    Persze, és a gépeket is így leeresztik. :-)
    Azért az űrállomás egy bizonyos százalékát nem lehet kicsinyíteni / sűríteni, ami jelenleg elég nagy.
  • ostoros #2
    Akár ezerszer akkora térfogata is lehet. Sőt. Ha összehajtogatva egy köbméter, és felfújva 10 méter hosszú (egyszerűség kedvéért kocka alakú) akkor az már ezerszeres térfogat.
    10*10*10=1000 köbméter.
    És gyanítom, hogy ennél akár többet is ki lehet hozni belőle.
  • overseer-7 #1
    hehe =)

    ha ez működik.. nagyobba, olyat is el tudnék képzelni, hogy felfújva 10 szer nagyobb térfogatot foglal el mint becsomagolva.

    Ilyen techel már lehetne építkezni az űrben, nagyobb struktúrák is olcsóbban megvalósíthatóak lesznek.

    Azt várom már, mikor kezdenek bele egy kisebb forgó űrváros megépítésébe.


    Utoljára szerkesztette: overseer-7, 2016.04.20. 13:42:09