Gyurkity Péter

Lezajlott az űrben előidézett tűzbaleset

Az első lépésre most került sor, a NASA hamarosan publikálja a részletes eredményeket.

Március közepén olvashattunk arról, hogy a NASA (az Orbital ATK közreműködésével) egy tűzbaleset generálásával vizsgálná a tűz mikrogravitációs környezetben való terjedésének főbb jellemzőit, ezért hamarosan speciális körülmények között kerítenek sort egy újabb kísérletre. A három lépésből álló sorozat első fázisa most zajlott le.

A hivatalos közleményből kiderül, hogy minden a tervek szerint történt, az Orbital ATK által a Nemzetközi Űrállomásra küldött Cygnus teherhajó időben lekapcsolódott és eltávolodott, így a legénység élete nem volt kitéve semmilyen kockázatnak, ezt követően pedig az erre kijelölt, mindössze 1 méter hosszú és 0,4 méter széles anyagot (egy forró vezeték segítségével) meg is gyújtották a raktérben. A Satfire-1 kísérlet elindításához az állomás robotkarjával juttatták el a teherhajót a kijelölt pozícióba, itt pedig megindult a vizsgálat.

Az első éjszaka folyamán a NASA még nem közölt képi anyagot az eredményekről, ezt másnapra ígérték saját Twitter- és Facebook-oldalukon. Annyit azonban már tudni lehetett, hogy a Satfire operációs rendszerével nem volt gond, a tűz a tervek szerint indult el, a telemetria pedig jelezte is annak jelenlétét. A szakemberek számára fontos az eredmény részletes kiértékelése, hiszen ez a jövőben életeket menthet majd, amennyiben az űrhajósok hasonló balesettel szembesülnek. Nem sokkal később befutottak az első videók, amelyek többek között megmutatták a füst egyenletes terjedését.

A Cygnus a kísérletet követően nyolc napig marad az űrben, majd pedig a Föld légkörébe belépve megsemmisül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #2
    Volt mar hasonlo, csak kisebb meretben es nem kulon jarmuvon, hanem meg a mir fedelzeten egy dobozban (kvazi akvariumban). Abbol sem lett semmi baj...
  • CRMessen #1
    Érdekes, hogy 50 év alatt most először végeztek ilyen kísérletet. Szinte negyedévente érkezik teherhajó az űrállomásra, amelyik utána szétég a légkörben. Már lett volna alkalmuk bőven rá.