Gyurkity Péter

Adaptert kap az ISS a magáncégek kapszulái miatt

Hamarosan elkezdődik az amerikai űrsiklók pótlása, ehhez azonban egy adapter is kell.

Már jó ideje tudjuk, hogy a NASA bizonyos amerikai magáncégek bevonásával szeretné pótolni a 2011-ben végleg nyugdíjba küldött űrsiklókat, pontosabban azok eddig hiányzó funkcióját. Most bejelentették, hogy a nyár folyamán egy új adapterrel bővül a Nemzetközi Űrállomás, amely ezen cégeknek is lehetővé teszi a legénység bedokkolását.

Egészen pontosan a SpaceX és a Boeing által fejlesztett kapszulákat érinti az adapter, a Dragon második változata, valamint a Starliner ugyanis enélkül nem tudna bedokkolni az űrállomásra. Mivel 2017 (esetleg 2018) során kezdenék meg az űrhajósok helyszínre szállítását, mindenképpen szükség van az adapter felszerelésére, ezért ezt már július közepén megvalósítanák. Megjegyezik, hogy mindezt eredetileg tavaly júniusban tervezték, ám a SpaceX rakétájának balesete miatt az első példány megsemmisült, így most tulajdonképpen annak pótlásáról van szó.


A két szükséges adapter első példánya júliusban érkezik tehát meg az ISS-re, ahol azt a Dextre névre keresztelt robot emeli majd ki a Dragon teherkapszula rakteréből. Ezt az egyik dokkolóállomás közelébe húzzák majd, az állomáson szolgálatot teljesítő űrhajósok pedig egy hosszabb űrséta keretében fejezik be a csatlakoztatást, hogy ezután meginduljon annak alkalmazása. Az még nem teljesen világos, hogy ez utóbbira pontosan mikor kerülne sor, nyilván sok múlik majd azon, hogy a két cég milyen ütemben és milyen sikerrel fejezi be saját próbáit.

Az indulással egyben az orosz félre való ráutaltság is megszűnne, így az amerikai illetékeseknek kevésbé kell majd szem előtt tartaniuk a partner igényeit, illetve esetleges ellenvetéseit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gaszton421 #4
    A dokkolók mérete és a légmentességet bistosító része minden esetben azonos, a különbség a használt megközelítési és irányító rendszerekben van. már a Dragon és Cygnus teherszállító űrhajókat is ellátták automata dokkolást lehetővé tevő rendszerrel, de az oroszok nem akartak beleegyezni a használatukba, (mondjuk valamennyire megértem mert a MIR űrállomást majdnem tropára törte egy elszabadult Progressz aminek hibásan műkött a dokkoló rendszere), ezért van a mostani rendszer érvényben hogy megközelítés után a robotkar helyezi át a megfelelő csatlakozóra. A személyszállító űrhajókat vezető pilóták viszont ott vannak biztonsági tartaléknak ha az automata dokkoló nem működne jól. az automatikus dokkolást mindkét cég más szenzorokkal, vezérléssel oldotta meg (laseres, infravörős, rádiós), ezekhez kell az adapter hogy ezek is részei legyenek a csatlakozóknak.
  • fonak #3
    Oroszok levédették a saját megoldásukat, vagy miért nem felelt meg az?
  • SupraMKIII #2
    Kollégám kommentje a hírhez:
    "Attól függ, hogy a Samsung vagy az Apple gyártja"

    Már értem :-)
  • SupraMKIII #1
    Hát, kövezzetek meg, de én ezt nem értem.

    Nem lenne sokkal olcsóbb és egyszerűbb a fellőtt eszközöket eleve az űrállomáshoz igazítani?

    Marha drága dolog ám ez a fellövöldözgetés (pláne ha nem is sikerül), és ezen felül egy adapter mindig járulékos hibalehetőséget jelent.
    Mintha vennék egy új notebookot, és a régi töltőt adnák hozzá átalakítóval :-)