Gyurkity Péter

Periodikusan megfagy az Ió légköre

Ezt erősítette meg egy új megfigyelés, amely szerint a hold légköre gyors ciklusokon megy át.

A Journal of Geophysical Research: Planets magazinban tették közzé azt az új tanulmányt, amely az Ió hold légkörének ciklusaival foglalkozik. A csillagászok már régóta sejtették, hogy az égitest légköre periodikusan megfagy, ezt azonban most vették először közelebbről szemügyre.

A NASA által finanszírozott kutatás eredményeként megállapították, hogy a jelenség meglehetősen gyorsan megy végbe, hiszen ez olyankor fordul elő, amikor a Jupiter a hold és a Nap között halad el, árnyékba borítva kísérőjének felszínét. Ilyenkor az Ió jórészt kén-dioxidból álló légköre gyakorlatilag megfagy, majd pedig az újból előbukkanó Nap sugaraitól felmelegítve ismét felenged, egyfajta gyors körforgást hozva létre a holdon, amely ennek eredményeként igencsak cudar körülményeket kínál az arra tévedőknek. Ez az összeomlás 1,7 naponta, nagyjából 2 órán keresztül tart, vagyis szinte állandónak mondható.

A kén-dioxidból álló légkör természetesen a vulkanikus tevékenység eredménye, ezt régóta ismerjük. A napsütéses időszakban a felszínen nagyjából -150 Celsius-fokos hőmérséklet uralkodik, a Jupiter árnyékában azonban ez egészen -168 Celsius-fokra süllyed le, ekkor következik be a légkör „megfagyása”, amit a Gemini North teleszkóppal elvégzett első, 2013-ból eredő megfigyelés, valamint a Texas Echelon Cross Echelle Spectrograph (TEXES) segítségével vettek szemügyre. A magyarázat szerint a napsütés a felszíni jég hőmérsékletének szabályozásával a légköri nyomást módosítja napi szinten, amit most (pontosabban még 2013 novemberében) sikerült először rögzíteni.

A tanulmány révén javult a geológiailag aktív hold folyamatairól alkotott képünk, ezzel egy újabb extrém jelenséget sikerült megfigyelni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gaszton421 #14
    kicsapódik mint ahogy nálunk a vízgőz a levegőből hó formájában, csak ott a kéndioxid teszi ki a légkör nagy részét, a Földön viszont csak ezrelékes mennyiségben van jelen a vízgőz. Amikor azt írják hogy összeomlik akkor az azt jelenti hogy váratlanul a légköre túlnyomó része hóvá alakul és a felszínre zuhan. Igen, zuhan, mert nem nagyon marad gáz ami lelassítaná, a szállingózáshoz kell egy viszonylag sűrű gáz légkör amiben szállingózhat.
  • LSSAHPAUL #13
    Jó lett volna kicsit többet írni erről a cikkben, érdekelt volna hogy ez mit jelent hogy meg fagy a légköre.. leesik egy darabban a felszinre, vagy szép lassan leszállíngózik a felszínre, vagy marad ugyanott ahol van csak szilárd lesz és lebeg?
  • cylontoaster #12
    Persze, mert a saját bőrödhöz lehet legjobban mérni. Keveselletted a 18 fokot, próbáltam rámutatni (ahogy előttem más is), hogy azért ez elég kritikus különbség tud lenni.

    A Jupiter esetében sokkal nagyobb a periódus idő, így persze nagyobb a hőingás is, ezért nem igazán jó ahhoz viszonyítani.
  • Tetsuo #11
    Erre összehasonlítod Magyarországgal... :-D
    Természetesen a Jupiter légkörében magasságtól függően is komoly hőmérsékleti eltérések vannak, de statisztika alapján: ezek a nappali és éjszakai adatok.
  • cylontoaster #10
    Mo.-n télen (átlagosan!) 4-6, nyáron 11-13 fok a napi hőingás. Az éves átlag (!) tehát kb a fele a 18 foknak.. Nyilván van olyan amikor több, de messze nem a 18 a jellemző..

    Messze van a Naptól, így eleve kisebb az esélye a nagy ingásra. Igazából nem nagyon lehet mivel összehasonlítani.
  • Tetsuo #9
    Milyen átlag? Miről beszélsz? Ez körülbelül az éjszakai / nappali eltérésnek felel meg. A Föld eleve különleges helyzteben van, semmiképpen nem átlagosak a hőmérsékletviszonyai, hál'istennek, de még itt is előfordul ekkora különbség éjszaka és nappal között.

    Mindenesetre ahhoz képest, hogy milyen légköri folyamatok dúlnak az Ión, meglehetősen kicsi a hőmérsékletintervalluma - szerintem.
  • cylontoaster #8
    Jah, észre se vennéd ha nálunk 18 fokkal több vagy kevesebb lenne az átlag.
  • Tetsuo #7
    Persze, de egy planéta esetében ez nem nagy eltérés.
  • Whysper #5
    Amikor az istállót építed akkor oda kell figyelni erre e "Periodikusan megfagy" jelenségre!! Ennyi a titka csak.
    Utoljára szerkesztette: Whysper, 2016.08.10. 10:11:15
  • gaszton421 #4
    A plusz 1 C°és a -1 C° között sincs sok különbség, de az egyik esetben fehér Karácsonyunk van a másik esetben meg latyakos. Jelen esetben ebben a tartományban van a kéndioxid halmazállapot változásához szükséges hőmérséklet.