Ötvös Tibor
A Jupiteren készülhet el a legjobb sültkrumpli
A világító malacok után egy újabb, hasznosságát tekintve erőteljesen megkérdőjelezhető kutatást végeztek el tudósok. Ezúttal a Food Research International munkatársai hozták nyilvánosságra saját eredményeiket.
Ha akad olyan olvasó, akit mindig is érdekelt, vajon hol és milyen körülmények között készíthető el a legjobb sültkrumpli (hivatalos nevén French fry), az örülhet. A Food Research International egy hivatalos kutatás berkeiben ugyanis megállapította, hogy a Jupiteren található gravitációs körülmények a legmegfelelőbbek arra, hogy a legropogósabban és legjobban átsült krumplit elkészítsük.
Ezen kísérletben közreműködött az Európai Űrügynökség is, akik a kutatást vezető John Lioumbas és Thodoris Karapantsios, az Aristotle University of Thessaloniki professzorainak rendelkezésére bocsátotta a centrifugájukat. A szerkezetben különböző irányokban mozgatták meg a burgonyagerezdeket különböző gravitációs hatásoknak kitéve ezzel őket, közben pedig figyelték a hő áramlását is.
Egy különleges fritőzben készítették el a krumplikat, ami ellenállt a gravitációs váltakozásoknak. A centrifuga segítségével képesek voltak a Föld gravitációjának kilencszeresét is előállítani (9G) és azt vették észre, hogy ezen változások hatással vannak a krumplikban áramló hőre és a héj vastagságát is befolyásolták. A végeredmény pedig az lett, hogy 0 fokos szögben kell, hogy álljanak a burgonyák és 3G-s erőhatást kell kifejteni rájuk sütés közben és így lesz tökéletes a végeredmény. Mivel ezen körülmények a tudomány jelen állása szerint a Jupiteren találhatók meg, így ott lehet elkészíteni a tökéletes sültkrumplit.
Azonban gondok itt is akadnak. A centrifugális erő hatására ugyanis a krumplikban található víz mind középen maradt, oda csapódott ki, így azon részek ellenálltak a sütésnek és teljesen átáztak. Ez a rész talán kiküszöbölhető, ha a folyamat felénél megfordítják a forgásirányt, de ez csak egy tipp. Bár a legtöbben teljesen feleslegesnek tartják az ilyen jellegű kutatásokat, a két professzor szerint ez is fontos, hiszen a jövőbeli űrutazóknak hasznos lehet, ha tudják, milyen hatása van az ételek elkészítésében a gravitációs erőknek.
Ha akad olyan olvasó, akit mindig is érdekelt, vajon hol és milyen körülmények között készíthető el a legjobb sültkrumpli (hivatalos nevén French fry), az örülhet. A Food Research International egy hivatalos kutatás berkeiben ugyanis megállapította, hogy a Jupiteren található gravitációs körülmények a legmegfelelőbbek arra, hogy a legropogósabban és legjobban átsült krumplit elkészítsük.
Ezen kísérletben közreműködött az Európai Űrügynökség is, akik a kutatást vezető John Lioumbas és Thodoris Karapantsios, az Aristotle University of Thessaloniki professzorainak rendelkezésére bocsátotta a centrifugájukat. A szerkezetben különböző irányokban mozgatták meg a burgonyagerezdeket különböző gravitációs hatásoknak kitéve ezzel őket, közben pedig figyelték a hő áramlását is.
Egy különleges fritőzben készítették el a krumplikat, ami ellenállt a gravitációs váltakozásoknak. A centrifuga segítségével képesek voltak a Föld gravitációjának kilencszeresét is előállítani (9G) és azt vették észre, hogy ezen változások hatással vannak a krumplikban áramló hőre és a héj vastagságát is befolyásolták. A végeredmény pedig az lett, hogy 0 fokos szögben kell, hogy álljanak a burgonyák és 3G-s erőhatást kell kifejteni rájuk sütés közben és így lesz tökéletes a végeredmény. Mivel ezen körülmények a tudomány jelen állása szerint a Jupiteren találhatók meg, így ott lehet elkészíteni a tökéletes sültkrumplit.
Azonban gondok itt is akadnak. A centrifugális erő hatására ugyanis a krumplikban található víz mind középen maradt, oda csapódott ki, így azon részek ellenálltak a sütésnek és teljesen átáztak. Ez a rész talán kiküszöbölhető, ha a folyamat felénél megfordítják a forgásirányt, de ez csak egy tipp. Bár a legtöbben teljesen feleslegesnek tartják az ilyen jellegű kutatásokat, a két professzor szerint ez is fontos, hiszen a jövőbeli űrutazóknak hasznos lehet, ha tudják, milyen hatása van az ételek elkészítésében a gravitációs erőknek.