Gyurkity Péter

Videón csapódik a Jupiterbe egy aszteroid 

Két amatőr csillagász is rögzítette a kozmikus találkozást, amely fényes pontként jelent meg.

Saját bolygónk esetében megszokhattuk, hogy időről-időre különböző beszámolók készülnek a közelünkben elhúzó objektumokról, illetve a légkörbe belépő példányokról. A Jupiter esetében is gyakoriak az ilyen események, ám eddig meglehetősen kevés esetet sikerült rögzíteni. Most egyszerre ketten is videóra vették a jelenséget.

Még március közepén történt a találkozás, amelynek során a Jupiter felső légkörébe belépő aszteroid vagy üstökös igencsak gyorsan elégve semmisült meg. Először egy osztrák amatőr csillagász tette közzé saját, 20 cm-es teleszkóp segítségével készült felvételét, amelyet azonban elmondása szerint napokig nem is vett elő, mivel annyira rossznak vélte annak minőségét. Ezen jól látható az alig 1 másodpercig tartó felvillanás, amely az objektum elégését jelzi számunkra, bár a részletesebb képhez szükség volt az eredeti felvétel kinagyítására és annak lelassítására.


Egy ír társa ezzel egy időben szintén felvételt készített a Jupiterről, amelyből eredetileg egy timelapse-videót szeretett volna készíteni. Itt egy Schmidt-Cassegrain teleszkóp kapta a főszerepet, amely a kamera számára volt hivatott megmutatni az eseményeket, ennek során azonban feltűnt a villanás, amely ugyanazon jelenséget mutatta meg a felvételen - ezen azonban a Jupiter mellett annak néhány kísérője is jól kivehető. A szakemberek még dolgoznak a részleteken, de úgy tűnik, hogy egy meglehetősen kis objektum elégéséről van szó.


A hasonló események sorában a Shoemaker-Levy 9 üstökös darabjainak 1994-es becsapódása volt a legjelentősebb, de a Hubble űrteleszkóp két alkalommal is észrevett hasonló felvillanást - az 1994-es eset óta egyébként összesen öt alkalommal került erre sor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • gforce9 #10
  Nem tűnt fel, hogy az elején a holdak milyen gyorsan keringenek? Ez egy képkockákból összevágott videó (legalábbis az eleje), Ott ugye lehetett válogatni a jobb kockák között, míg a becsapódáskor nem mert az gyors volt.

  (az eleje amikor gyorsan forog a Jupiter meg a holdak akár animáció is lehet.)
  Utoljára szerkesztette: gforce9, 2016.06.06. 19:05:07
 • NEXUS6 #8
  Je suis Jupiter!
  XD
 • nkmedve #7
  Köszi! Nagyon függ a légköri viszonyoktól, hogy mennyire látszik, még amikor jók a körülmények akkor is elég sok utómunka van vele amig ide eljutunk (több kép egymásra rakása, élesités). A nyers adat (szemmel is kb. ezt látod) nagyjából úgy néz ki mint a cikkben levő első videóban, aztán a részleteket utómunkával lehet kihozni.
 • Archenemy #6
  Tényleg tök jó, ilyen jól látni?
 • kiak #5
  azta, de tudsz, szuperjo!
 • nkmedve #4
  Köszönöm :)
 • gforce9 #3
  Nagyon jó kis felvétel :) Grat hozzá
 • nkmedve #2
  Huh, pont akkor én is figyeltem a Jupitert, és sikerült egy ilyen gif-et összehozni:

  Jupiter és holdjai

  Ha kicsivel tovább maradok kint (és nem fogytam volna ki memóriakártyákból) akkor lehet elkaptam volna a becsapódást én is.
  Utoljára szerkesztette: nkmedve, 2016.04.02. 19:11:48
 • Pluskast #1
  Milyen jó, hogy van egy ekkora gázorjásunk a naprendszerünkben. Azt hiszem elég sokat köszönhetünk neki. Nélküle talán már rég kihalt volna az emberiség.