Ötvös Tibor

Morzekódokat találtak a Mars felszínén

A NASA csillagászai érdekes képződményekre bukkantak a Mars felszínén, melyek éppen olyanok, mintha morzekódok lennének.

Akik azt gondolják, hogy a Marson valamikor volt vagy éppen most is van élet, az minden egyes, a NASA berkeiből érkező hírre lecsap és próbálja alátámasztani igazát. Nos, a NASA csillagászai érdekes fotókat hoztak nyilvánosságra, melyen furcsa alakú és elosztású homokdűnék láthatók. A formájuk és elhelyezkedésük alapján éppen olyanok, mint a morzekód pontjai és vonalai, a jelentésük pedig a következő: NEE NED ZB 6TNN DEIBEDH SIEFI EBEEE SSIEI ESEE SEEE !!

A NASA eddig is tudott épkézláb magyarázatot adni a különböző furcsa észlelések értelmezésére, és ezúttal sincs ez másként. A dűnéket ugyanis nem marslakók alkották, hanem a természet. A szél - ahogyan a Földön is - teszi a dolgát és egyedül azért alakultak ki ilyen furcsán a dűnék, mert a Marson nincsen annyi homok, mint amennyi nálunk. A hosszú vonalakat az állandó, erős és kétirányú szél formálta ilyenné, a pontokat pedig szimplán csak barkánszerű dűnéknek nevezik és a bolygónkon is számos található belőlük.A fotókat egyébként a High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) kamera készítette, mely a Mars Reconnaissance Orbiter (Marsi Felderítő Orbiter) űrszondán helyezkedik el és már közel egy évtizede készít folyamatosan képeket a vörös bolygóról és keresi a leszállóegységek számára alkalmas landolási helyeket. Mindenesetre ez a felfedezés arra jó, hogy a kutatók mostantól nagyobb figyelmet fordítanak a marsi homokdűnék kialakulásának körülményeire. Elsősorban azt kutatják, hogy miután a barkánszerű pont-dűnék csak akkor alakulnak ki, ha valami akadályozza a hosszú dűnék kialakulását, így megpróbálják kitalálni, mi is lehet ez az akadály.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • UUUU #13
  Tehat mozre kodokat talaltak a marson, nem hasonlo kepzodmenyeket. :D Apam, egyre idegesitobbek az SG irasok.
 • felemelő #12
  Én amcsi filmekből tudom, hogy minden földönkívüli angolul beszél.
 • Cyberdog #11
  Braille írás vakoknak. Vagy csak egy szimpla bevásárlólista. :))
  Utoljára szerkesztette: Cyberdog, 2016.07.18. 17:36:16
 • Nemzsidó #10
  Hát nem látjátok, hogy nem morze kód, hanem a teremtő ujjlenyomata, ami a planéta újraformálásakor visszamaradt? Mert nem csak itt volt tűzözön, meg vízözön, ott is lehetett világméretű kataklizma, ám az Úr a marslakók között nem talált egyetlen Noé-félét sem, s azóta lakatlan a bolygó.
 • tom_pika #9
  Micsoda öngól magyarázat!!! Nincs annyi homok... hát persze, hiszen a talajszint alatti építkezésekhez elhasználták a nagyját! Hát itt mindenki vak?
 • Whysper #8
  Interstellar
 • BrockSamson #7
  Egyertelmuen reptilian.
 • esdideki #6
  Nem meglepő, hiszen Samuel Finley Breese Morse marsi volt, ahogy a nevéből is látszik.
 • Szefmester #5
  Bírom ezeket a kutatókat... morze kódként értelmezni ilyen jeleket.

  Még HA valóban üzenet is volna, akkor is idegen nyelven, idegen kóddal van írva... Mit reméltek? Hogy az jön ki hogy "viszlát gyíkok, leléptük"?

  A vándorló kövek nekem is eszembe jutottak egyből ahogy a vonalak végi bumszlikat megláttam.
 • shakwill #4
  Attól függ merre olvasom. Bizonyos irányból bizonyosan kiolvasható az "özp" Morse kód. Jelentése: "öreganyád zivataros picsája".
  Én már régóta gyanakodom az ufókokra, mer' a buxtárcámból ezoterukás módon fogyik kija lóvé...