Gyurkity Péter

Oxigénben gazdag volt a Mars légköre 

Ezt valószínűsíti a NASA a Curiosity műszeres vizsgálatának eredményei láttán.

A napokban számoltunk be arról, hogy az MRO után a NASA marsjárója is szemügyre venné a közelében lévő, egyes vélemények szerint folyékony vízre utaló helyszínt, ezt azonban egy másik részletes vizsgálat előzte meg, amelynek eredményeit már most kiértékelték.

A hivatalos közlemény szerint a Gale-kráterben talált mangán-oxidok jelenléte arra utal, hogy a bolygó légköre egykor oxigénben gazdag lehetett, vagyis a jelenleginél jóval nagyobb volt az oxigén aránya. Ezt arra alapozzák, hogy a Földön ugyanezen mangán-oxid ásványok a magasabb oxigénszint, illetve mikrobák jelenléte mellett alakultak ki, és míg ez utóbbit a Mars esetében valószínűtlennek tartják, a magasabb oxigénszint már nem tűnik lehetetlennek – még úgy sem, hogy egyelőre nincs módunkban visszaigazolni az elméletet.

A Curiosity lézeres műszere mutatta ki az ásványok jelenlétét, a helyszín, illetve a talajréteg alapján pedig ezt egy ősi időszakra vetítik vissza. Az oxigénszint megemelkedésére is van (elméleti) magyarázat, ez pedig úgy szól, hogy a bolygó mágneses mezejének elvesztésével a felszínen lévő folyékony víz a sugárzás hatására hidrogénre és oxigénre bomlott szét, és míg a gyenge gravitációs mező a hidrogénatomokat nem tudta megtartani, addig a nehezebb oxigénatomok a helyszínen maradtak, ez pedig a ma is látható vörös felszín megjelenéséhez vezetett (a mangán-oxidok esetében pedig kizárólag ekkor, az ideiglenesen magasabb szint mellett mehetett végbe a folyamat).

Az élet megjelenéséről tehát továbbra sincs szó, a fenti folyamat ezt nem igényli. Ezzel kapcsolatban viszont megemlítik, hogy az Opportunity a jelenlegi helyszíntől több ezer kilométeres távolságra szintén hasonló eredményre jutott, vagyis a folyamat nem pusztán a Gale-kráter környékét érintette.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #6
    Most, hogy így belegondolok, a magas légköri ózonréteg kialakulása vetett véget a folyamatnak, ezért nem képződik ma sugárzás hatására az oxigén a vízből.
  • ostoros #5
    Az elfogadottságáról nem tudtam.
  • NEXUS6 #4
    Lehet sokféle elméletet felállítani, minden esetre a mai légkör állapotáért nagyon jelentős részben felelős a bioszféra.
  • Irasidus #3
    Jelenleg ez az elfogadott magyarázat, és erre több bizonyíték is van.
  • ostoros #2
    Van olyan elmélet, mely szerint a Földön sem az élet hozta létre az oxigéndús légkört.
    Röviden így szól: az élet már kialakult, de még mielőtt komolyabban fejlődhetett volna, bekövetkezett a hógolyó Föld állapota, melynek során az élet csak a tengerekben mélyen a jég alatt maradt fenn. A hógolyó állapot több millió éve alatt az UV sugarak hatására a jégben óriási mennyiségű víz alakult át hidrogén-peroxidot képezve, és ott gyűlt egészen addig, amíg a Földön beindult óriási vulkanizmus miatt az összes egyszerre felszabadult a meglóduló üvegházhatás miatt.
    És ekkor volt az, hogy az addig kialakult élet kis híján kihalt a hirtelen megjelenő nagy mennyiségű oxigén miatt, amelyhez addig nem kellett alkalmazkodnia. Ekkorra tehető a sejtmaggal rendelkező egysejtűek megjelenése is.
    Vagyis az elmélet szerint a létrejött oxigéndús légkörhöz gyorsan alkalmazkodott az élet, és ezt később tovább is dúsította.

    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2016.07.05. 01:26:49
  • kvp #1
    Figyelembe veve az uledekes kozetek osszetetelet es a Mars voros szinet definialo vas oxid jelenletet, biztos hogy tobb oxigen volt mint most es szinte biztosan tobb viz is. A kerdes az, hogy ez az extra oxigen anno biologiai uton jott-e letre mint a Foldon vagy a cikkben leirt magyazat a helyes. Egyebkent a folyamat soran lehetett olyan idoszak amikor mar volt jelentos oxigen, de meg volt elegseges viz is, raadasul folyekony allapotban.