Gyurkity Péter

Ősi vulkánt találtak a Marson

Erre utal egy ásvány jelenléte, amelyet a Curiosity marsjáró mutatott ki a mintákban.

A NASA évek óta folyamatosan beszámol a Curiosity útvonalának alakulásáról, valamint a marsjáró által megvizsgált minták pontos eredményéről. Ezt a sort bővítette a hónap közepén egy újabb mérés, amely szerint a tridimit ásvány is jelen van a bolygón, ami viszont ősi vulkanikus tevékenységre utal.

A napokban közzétett anyagban arról olvashatunk, hogy röntgensugarak segítségével vizsgálták meg az erre kijelölt kőzet pontos szerkezetét, a tridimit pedig azért számít fontos felfedezésnek, mert jelenlegi tudásunk szerint ez (legalábbis a Földön) csak extrém magas hőmérséklet mellett keletkezik, amihez általában vulkanikus tevékenység és magasra lövő láva szükséges. Ez viszont tektonikai aktivitás eredménye, márpedig eddig úgy tudtuk, hogy a Marson nincsenek ilyen dinamikus tektonikus lemezek, a víz is hiányzik, illetve az átlagos hőmérséklet is jóval alacsonyabb, vagyis az alapvető feltételek hiányoznak a végeredmény megszületéséhez.

A szakemberek egyelőre arra keresik a választ, hogy a tridimit miként jöhetett itt létre, jelenleg azonban nem áll rendelkezésünkre egyértelmű magyarázat. A biztonság kedvéért a Földön is igyekeztek megtalálni azon kivételes körülményeket, amelyek alacsonyabb hőmérséklet mellett is lehetővé teszik az ásvány létrejöttét, ilyet azonban eddig nem találtak, ami arra utal, hogy a Mars korábban jóval melegebb és aktívabb bolygó lehetett. A munka további tesztekkel és a Földön végbemenő folyamatok ismételt szemügyre vételével folytatódik, hogy teljesebb képeket kapjunk a pontos helyzetről.

A Curiosity még 2012-ben landolt a Sharp-hegy közelében, ennek lábát azonban csak két évre rá érte el. Az értékes eszköz immár 12 talajmintát vett és vizsgált meg saját fúrófeje és mini-laboratóriuma segítségével, ezek szintén arra utaltak, hogy korábban alapvetően eltérő körülmények uralkodtak az égitesten.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pares #1
    "Ősi vulkánt találtak a Marson"

    "...ami viszont ősi vulkanikus tevékenységre utal."

    Tényleg? Akkor mégsem csak dísznek vannak a Mars felszínén a Naprendszer legmagasabb vulkánjai?