Gyurkity Péter

A Curiosity is folyékony víz után kutatna a Marson 

Ezt tervezi a NASA, amely azonban tart az esetleges fertőzésektől.

Még tavaly ősszel robbant a hír, miszerint folyékony víz lehet a Mars felszínén, legalábbis erre utaltak azok a sötét sávok, amelyek a meredek, viszonylag meleg lejtőkön bukkantak fel időről-időre. A Mars Reconnaisance Orbiter (MRO) által elvégzett eredeti megfigyelést most a Curiosity marsjáróval vennék közelebbről szemügyre, ez azonban több problémát is felvet.

A NASA által közzétett bejegyzésben arról írnak, hogy a Sharp-hegy lábánál lassan előrehaladó marsjáró több kilométeres távolságból, saját műszereivel venné szemügyre az erre kijelölt helyszínt, ahol a visszatérő lejtősávok alapján a folyékony víz jelenlétét sejtjük. Ezek az úgynevezett RSL-ek a melegebb időjárás következtében jelennek meg, a hőmérséklet csökkenésével pedig elhalványulnak, vagyis egy időszakos, vissza-visszatérő jelenségről van szó. A Curiosity számára természetesen ezek a meredek lejtők nagyon veszélyesek, a szakemberek azonban nemcsak emiatt nem szeretnék nagyon megközelíteni a helyszínt.

A legfőbb problémát ugyanis az esetleges fertőzésveszély jelenti, könnyen előfordulhat ugyanis, hogy a még igencsak zord marsi környezetben is eléldegélnek bizonyos mikrobák, amelyek a marsjáró alkatrészein húzódnak meg. A helyszínen való közlekedés megnövelné a földi fertőzés esélyét, ez pedig nyilván fals eredményeket produkálna, amit a NASA mindenképpen szeretne elkerülni. A jelenlegi ötletelés szerint a Remote Micro-Imager műszer készítene részletes képeket a lejtőkről, ezt akár több kilométeres távolságól is elvégezhetnék, ennek alapján pedig kizárhatnánk a különböző száraz, vízmentes alternatívákat.

Egyelőre még azon megy a vita, hogy pontosan milyen közel kerülhetünk a lejtőkhöz a marsjáró és az eredmények veszélyeztetése nélkül. Néhány hónapon belül megszülethet a döntés, amely alapján kibővülhet a Curiosity eredeti küldetése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #13
    Hát ez az. Oké, hogy nem akarjuk beszennyezni a marsi életet, hogy jobb tudományos következtetéseket tudjunk levonni. De ha a tudomány nem igyekszik, már késő lesz, mert beszennyezik majd a turisták.
  • errorista #4
    Nekem foglamam sincs. Gondolom, ha lesz pár éven belül egy jobb múszerekkel felszerelt, jobban sterilizált eszközük, akkor minek menjenek most oda.

    Mondjuk én az egészet nem teljesen értem. Ha odamegyünk egy kolóniával a Mars-ra, akkor visszük a bacikat meg a vírusokat, nincs mese. Ha találnánk ott egysejtűeket, akkor nem mennénk, vagy mi?
  • Kryon #3
    És gondolom nagyon bízhatnak az eredményében, ha csak kilométerekre merik megközelíteni a feltételezett vizet...
  • Irasidus #2
    A Marsra küldött eszközöket sterilizálják, sőt nem csak a Marsra küldötteket.
  • Kryon #1
    A Marsra küldött eszközök érintkeznek a talajjal és a szálló porral. Ha volt mit megfertőzni, akkor már rég megfertőztük.