Gyurkity Péter

Kína a harmadik legnagyobb fegyverexportőr 

Az ázsiai óriás meglévő és új vásárlókra támaszkodva jött fel a harmadik helyre.

Az amerikai védelmi minisztérium idén is elkészítette a kínai katonai arzenálról szóló éves jelentését, amelyet áprilisban át is nyújtottak a Kongresszusnak. Ebben többek között kitérnek a fegyverexportra, kiemelve, hogy Kína gyors ütemben zárkózik fel.

2010 és 2014 között Kína további 15 milliárd dollár értékben kötött új üzleteket, amelyek továbbra is elsősorban az ázsiai és csendes-óceáni régió országait érintik. A hagyományos fegyverek terén Pakisztán maradt a legnagyobb vásárló, a listát azonban számos új partner egészíti ki, a kínaiak ugyanis több esetben sikerrel versenyeztek az orosz gyártókkal szemben, így még több platformot értékesítettek, ráadásul olyan országokban, amelyek eddig szinte kizárólag az orosz cégekre támaszkodtak. A szubszaharai régióban már az első helyet érdemelték ki, itt az említett időszakban 4 milliárd dollár értékben szállítottak le fegyvereket, amire a jelek szerint mindig van pénz.


Jó példa a terjeszkedésre, hogy a türkmén katonai erők a HQ-9 föld-levegő rakéta export változatát, az FD-2000 típust szerezték be, amivel nyilván az orosz forrásokat igyekeznek némileg ellensúlyozni. Kazahsztán eközben a Pterodactyl WJ-1 drónok megvásárlása mellett döntött, amelyek ugyan a fegyveres erők nyílt napján fegyverek nélkül voltak megtekinthetők, itt azonban már jól kivehető volt a szárnyak alatt elhelyezett két felfüggesztő pont, amelyek számos eltérő megoldást befogadnak majd, legfeljebb 200 kg súllyal. Thaiföld eközben az orosz T-90 helyett a kínai Norinco VT-4 tankból szerzett be 28 példányt, amelyet további 153 darab követhet, amennyiben elégedettek lesznek annak teljesítményével. Az 53 tonnás változat több olyan technológiát is használ, amelyek Kína legmodernebb és valamivel nagyobb ZTZ-99A típusán is megtalálhatók, Bangkok pedig jól látható módon szintén jó kapcsolatra törekszik a kínai állammal.


Az elkövetkező időszakban az előrenyomulás folytatódni fog, ami nyilván komoly érvágást jelent majd az amerikai és az orosz gyártóknak, hiszen ők vezetik az exportőrök globális listáját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Jawarider #7
  Addig örülj amíg a világ békeharcosai nem itt hanem "csak" keleten csinálják a fesztivált......
 • Ender Wiggin #6
  Bírom ezeket a kínai szarokat. Az összes valami orosz vagy amerikai cuccra hasonlít...
 • professional #5
  Vááá...SPOILER...amikor az új X-Menben a főellen kibaszta a világűrbe ezt az összes szart a faszba...az mekkora volt már! Gyengék vagytok! Megkönnyeztem!
 • VolJin #4
  Szerintem nap nem volt olyan...
 • zola2000 #3
  Szerintem a lényeg az, hogy igazi nagy háború, amikor tényleg nagyhatalmak csapnak össze 1945 óra nincs, remélem így is marad (azt nem nagyon élné túl a világ amilyen fegyverek vannak manapság)
 • Cat #2
  Folyamatosan van. Az elmúlt néhány ezer évben nem volt olyan év, hogy ne lett volna valahol a világon. Most pl. Szíriában (és környékén), Ukrajnában (minden nap meghal több ember), Líbiában (és Afrika északi részén) van nagyobb konfliktus, de más országokban, kisebb intenzitással jóval több van (Afrika belső részén állandó a feszültség, Afganisztánban továbbra sincs béke, Jemenben a szaudiak parádéznak, stb.)
 • overseer-7 #1
  mikor lesz már a háború?
  azt mondjátok már