Gyurkity Péter

Kicsiben kezdik a kínai űrcégek 

Először mikroműholdakat juttatnának el az űrbe, ezt követnék a nagyobb fellövések.

A SpaceX és a Blue Origin tevékenységének köszönhetően az űrkutatással és a rakétatechnológiával foglalkozó kisebb magáncégek egyre gyakrabban szerepelnek a sajtóban, így várható volt, hogy az amerikai példát több másik ország versenyzői is követni akarják majd. Kína esetében szintén felsorolhatunk néhány ilyen vállalkozást, ők azonban kicsiben kezdenék, a nagyobb küldetésektől ugyanis még évekre vannak.

A OneSpace például csaknem egy évvel ezelőtt alakult meg (10 millió jüan tőkével), bár ehhez némi állami segítséget is kaptak. Terveikben egy 2018-as rajt szerepel, amelyet a fő fejlesztésnek tekinthető, 59 tonnás rakéta alkalmazásával valósítanának meg, ez pedig egy mindössze 500 kilogrammos hasznos terhet juttatna el alacsony orbitális pályára. Azt remélik, hogy kilogrammonként mindössze 15 ezer dolláros költséggel dolgozhatnak majd, bár ehhez először be kell mutatniuk a prototípust, amely a Zhuhai 2016 légibemutatón következhet be, ezt pedig jövőre követné a modell véglegesítése. Emberi részvétellel zajló küldetéseket is terveznek, ez azonban még odébb van.


A Landspace Tech a Tsinghua Egyetem egykori diákjainak kezdeményezéséből indult, ők egy közepes méretű fejlesztéssel szeretnének megvalósítani űrhajósokkal és azok nélkül lebonyolított küldetéseket. Az első körben mikroműholdakat lőnének fel, ehhez keresnek partnereket és klienseket az európai és ázsiai piacokon, de ugyanígy foglalkoznak tervezéssel és biztosítással is, hogy egy minél szélesebb szegmenst fedjenek le. A 2012-es alapítást egy évre rá követte az első kisebb rakéta fellövése, tavaly márciusban pedig már 68 kilométeres magasságot értek el Belső-Mongóliában - a cél a 102 kilométeres tartomány meghódítása.

A Shenzhen Yu Long Aerospace idén januárban lőtt fel egy mindössze 165 kg-os hasznos terhet cipelő rakétát, amely Hainan szigetén 35 kilométerig emelkedett. 2020-ig szeretnék elkészíteni az alacsony orbitális pályát elérő példányt, a harmadik fázisban pedig (legkésőbb 2025-ig) már űrhajósokat is bevonnának a fellövésekbe, hogy versenyre keljenek az állami pénzekből finanszírozott Hosszú Menetelés rakétákkal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!