Berta Sándor

Automata fegyver­tornyok a török-szír határon

Törökország megerősített határőrizettel vetne gátat a szíriai menekültáradatnak.

A Yeni Safak török újság online kiadása arról írt, hogy Törökország hetek óta önműködő fegyverállomásokat telepít a szír határra. A program célja az, hogy növeljék a határvidéken a biztonságot és megakadályozzák az illegális határátlépéseket. Az intelligens őrtornyok automatikusan figyelmeztetik az embereket, ugyanakkor maguktól tüzet is nyitnak, ha szükséges.

A szíriai polgárháború miatt az elmúlt években több százezer ember menekült el az otthonából Törökországba, közülük sokan a határ mellett lévő Kilis városa felé veszik az irányt. Recep Tayyip Erdogan török elnök egy ideje azt szeretné elérni, hogy a menekültek egyáltalán ne lépjenek török földre, hanem szír területen hoznának létre a számukra egy védett zónát.


Az ASELSAN platformja tornyokra és hajókra is telepíthető, távirányítható és képes automatikusan célpontot választani

A török-szír határon több száz kilométer hosszan építenek betontömbökből és szögesdrótból akadályt. A Kilisben lévő szakasz már szinte teljesen elkészült és ott elkezdődött az első automatikus fegyvertornyok felszerelése. Az épületeket 300 méterenként helyezik el és minden olyan személyt török, arab és angol nyelven figyelmeztetni fognak, aki 300 méternél közelebb megközelíti a határt.

Az elképzelésről már februárban beszámolt a Neue Zürcher Zeitung. Akkor kiderült, hogy a szögesdróttal és hőkamerákkal kiegészített három méter magas betonkerítés mellett lesznek automatikus fegyvertornyok, amelyek a figyelmeztetést figyelmen kívül hagyókra azonnal tüzet nyitnak. A teljes rendszert az ASELSAN török hadiipari cég szállítja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • VolJin #23
    Az NDyK határ azért rossz párhuzam, mert ott a kilépést akarták gátolni.
  • elektor #22
    1966-ig nálunk is volt két sor kerítés és közötte nyomsáv és aknazár. Ezt a nagy nemzetközi nemtetszés nyomására megszüntették és csak jelzőkerítést hoztak létre. Ez már közel sem volt olyan elgondolkoztató annak akinek szándékában állt határt sérteni.
    "A Magyar....köztársaság határa földön,vízen s levegőben szent és sérthetetlen!"
    Akkoriban ez volt a törvény és ennek próbáltunk érvény szerezni. Azt hogy ez mennyire volt humánus vagy antihumánus mindenki döntse el a saját értékítélete szerint.
  • philcsy #21
    Persze, ahogy az ISIS elleni csapásokban is kurdokat bombáztak, ez se a szírekről szól. Szíriában a török határ mentén a kurdok függetlenítették magukat. Ennek a tovább terjedését akarhatják inkább megakadájozni.
  • Tetsuo #20
    Az sg-cikk arról szól ugye, hogy ezek automatikusan nyitnak tüzet.
    A "kb. ugyanaz a technika lehet" mondat nem győzött meg ennek ellenkezőjéről. ;-)
  • Omega #19
    https://www.youtube.com/watch?v=UuhHEXL4shE
    1:30-nál a lényeg. Kb. ugyanaz a technika lehet. A döntést ember hozza meg.
  • Szefmester #18
    Az akna nem jó ötlet. Az nem tudja eldönteni hogy robbanjon e. Ez meg ha olyasmi mint ami a két koreai határvonalán van, akkor csak a humanoidokra moccan rá, kecskére nem.

    Itt a menekültek ha a határ átkelőn jönnének akkor papíroznának és meglenne a sorsuk és a joguk, de az hogy illegalitásban jönnek az mindent jelent csak azt nem hogy tisztességesek a szándékaik. Tisztelet a kivételnek, de a legtöbb az az itthon már ismert segíjkére pályázó életforma.

    Majd a végén laposkúszásban álcaszínre festett lepedő alatt fognak csigatempóban átaraszolni ha az lenne a gyenge pontja a rendszernek.
  • Cickány90 #17
    Szóval erre költötték az EU-s pénzt.
  • Tetsuo #16
    Ez a határzár Törökország másik oldalára kellene. ;-)
  • Alexease #15
    EU hatarra is ilyesmi kellene.

    Az hogy a haboru elol menekulve megrohamozzak a Szir-Torok hatart, es szazezrevel suttyomban nyomulnak keresztul, az meg "ertheto". Menekulnek.

    De amikor 2000km-rel odebb az EU hataron csinaljak ugyanazt, aztan meg lazadnak, fenyegetoznek, az mar nem menekules.

    A Torok hataron nyomulhatnak, de nalunk aki nem a hataratkelon akar bejonni, sorban allva, rendezetten, papirt mutogatva, azt be kell gyjteni es vissztoloncolni a retekbe. Persze elotte regisztralni rendesen, hogy ha utana normalisan akar bejonni, akkor mar ugy se tudjon.
  • Tinman #14
    Pluszban tényleg elkelne pár akna, just in case. Az NDK-s példádhoz csak annyit, hogy az NDK-s német maximálisan nem egy liga egy szír menekülttel. Más neveltetés, más tudás, más értékítélet, egy más univerzum.

    "Legyen fal, kerítés, fogják el őket, toloncolják vissza őket, fegyvert csak végszükség esetén használjanak."
    Nálunk bevált? Nem. Régen jogunk volt megvédeni a saját határainkat, ma már nincs... ma már a marhacsorda, ha át akar törni, áttörhet. Gyengék vagyunk és álomvilágban élünk. Az elődeink nem azért küzdöttek, hogy elfészbukozzuk az országot és tapsoljunk mindenféle jöttmentnek, mely csoportnak köze nincs azokhoz az értékekhez, melyekkel sokan pont őket óvják.

    "Másrészt ez az automata török biszbasz kb. annyira megbízható mint az ED-209 prototípusa a Robotzsaruból."

    Lényeg, hogy előre célozzon ne visszafelé... ezt szerintem megoldják.

    "Vagy ha kiépítik, egy árva petákot ne kapjanak az EU-tól, úgy is megy már a diktatúra építés Törökországban. Lassan már tőlük kell megvédeni megint Európát."

    Inkább az EU is ott védekezzen, mint errefelé... a szépen csendben alakulgató diktatúrához pedig nem kell Törökországig menni :-(