Balázs Richárd

Minden állampolgárát pontrendszerbe sorolná Kína

Hová jársz, mit vásárolsz, hány pontod van a jogosítványodon, hogyan értékelnek a hallgatóid, ügyfeleid? Csak néhány tényező abból a mérőrendszerből, amivel a kínai kormány pontozná állampolgárait.

Kína Társadalmi Hitelrendszere (THR) a bankok, e-kereskedelmi oldalak és a társadalmi média által nyilvántartott személyes adatok összekapcsolásával sorolná be az embereket, a pontok pedig nem csak az egyén hitelkockázatát jeleznék, de alkalmazhatnák a potenciális bérbeadók, munkaadók, vagy akár egy romantikus kapcsolatra készülő fél is, hogy felmérje az egyén karakterét. "Az összes adat egy átfogó felmérésbe integrálódik, amit aztán használhatnak egy munkakörre való alkalmasság, vagy a szociális szolgáltatásokra való jogosultság elbírálásánál" - magyarázta Rogier Creemers, az Oxford Egyetem kínai médiára és politikai változásaira szakosodott munkatársa.

A rendszer egyik első összetevője az úgynevezett Sesame Credit - a kínai kereskedelmi óriás, az Alibaba egyik leányvállalata, az Ant Financial által létrehozott és alkalmazott pontozási rendszer. Ez 350 és 950 pont közé helyezi az embereket jellemzően pénzügyi műveleteik alapján. Minél többet költ az egyén az Alibaba fizető alkalmazásán, az Alipay-en keresztül, vagy küld különböző pénzügyi tranzakciókat a Sesame Crediten keresztül, annál magasabb lesz ez a pontszám. Minél magasabb a pontszám, annál több lehetőség nyílik meg az ember előtt. 600 ponttal foglaló nélkül bérelhetünk autót a kínai eHai.com és Car Inc cégektől, 650 pont felett gyorsabbá válik a kijelentkezés a szállodákból, míg 700 pont felett leegyszerűsödik a vízumigénylés Szingapúrba.


A Sesame Credit azonban csak egy lépés a nagyobb, mindent felölelő nemzeti rendszer felé. 2020-ra a THR már figyelembe venné a vezetői engedély pontjait és a munkavégzés értékeléseit is, állítja Creemers. A kínai kormány létrehozott egy weboldalt, amin bárki megnézheti bárki értékelését. Az oldal 37 központi kormányzati hivatal adatai használja, a rendszer lelke pedig a Baidu, Kína elsőszámú keresőmotorja. Itt minden bírósági, vagy az állami intézkedés fel van sorolva. Funkcionalitása a Sesame Credittel kiegészítve a 2020-as határidő közeledtével tovább fog növekedni.

Az igazi kockázatot az jelentheti, amikor a kormány számtalan egyéb információforrást is bekapcsol a rendszerbe, teljes képet festve az állampolgárról, véli Clement Chen, a Hong Kong-i Egyetem személyiségi jog tudósa. "A cél, hogy szinte minden szempontot figyelembe vegyen az állampolgárokról, és mindezt egy mega-platformba integrálja, elérhetővé téve mindezt az információt a nyilvános szervek számára" - figyelmeztet.

Nem meglepő, hogy a Sesame Credit számos negatív kritikát is kapott a nyugati médiától, több cikk szerint a rendszer az értékelésnél figyelembe fogja venni az egyén barátainak viselkedését is, nyomon követve a társadalmi médián keresztüli tevékenységét. A Sesame Creditet működtető Ant Financial a vádak egy részét visszautasította. "A társadalmi média felületein közzétett anyagok nem befolyásolják felhasználóink Sesame Credit pontjait" - válaszolt a cég a New Scientist kérdésére. Ezt Chen is megerősítette, ő sem tud olyan részéről a rendszernek, ami az ismerősök viselkedése alapján ítélné meg az egyéneket. "Nem újdonság, hogy ha Kína lép valamit, akkor az emberek pánikba esnek" - állt a mérsékelt vonal mellé Creemers is. "Sokszor hajlamosak vagyunk elsiklani afölött, hogy magunk is hasonló dolgokat teszünk"

Nyugaton valóban nem ritka, hogy nyomon követik az embert, azt azonban a profitéhes nagyvállalatok teszik, míg az Alibaba által is üzemeltetett rendszerek a kormányzati követelményeket is szolgálják, a cégek tevékenysége és a kormány elvárásai közötti kapcsolat azonban soha sem egyértelmű, tette hozzá Creemers. A Sesame Credit teljesen nyitott a kínai kormány felé. "A Sesame Credit szorosan együtt működik az adatgyűjtés terén a Közbiztonsági Minisztériummal, a Legfelsőbb Bírósággal, az Oktatási Minisztériummal és az Ipari és Kereskedelmi Államtitkársággal" - nyilatkozott az Ant Financial szóvivője.


A THR létrehozása gőzerővel folyik. Júniusban a kormány bejelentette, minden kínai szervezet - legyen az cég, nem kormányzati- és kormányzati testület - egyéni azonosító számot kap tevékenysége monitorozásához. Chen szerint a "megarendszer" a pénzügyieken kívül számos kockázatot le fog csökkenteni. Ide sorolja a szerződéskötéseket, az illetéktelen értékesítéseket, a biztonsági követelményeknek való nem megfelelőséget, legyen szó például gyógyszergyártásról, vagy egy híd kivitelezéséről. A rendszer azonban nem csak az üzleti szereplőket, de a magánszemélyeket is le fogja fedni.

"Kíváncsi vagyok, milyen komolyan pontozza majd a kormány az élelmiszer és gyógyszer biztonságot. Ez egyike lehet a rendszer azon részeinek, amire az emberek is igent mondanának" - vélekedett, hozzátéve, hogy az ületi élet pontozását és figyelemmel kísérését sokan helyesnek tartják, ugyanezt a szintet kiterjeszteni az egyénekre azonban már aggasztónak. "Így az egész egy hatalmas megfigyelőrendszernek hathat, mivel az állampolgár életének szinte minden aspektusa elemezhető" - összegzett.

Christo Wilson, amerikai számítógéptudós szerint a THR egyfajta feketepiacot nyithat, ahol az emberek olyan hamis online profil adatokért fognak fizetni, amikkel feltornászhatják pontjaikat, hasonlóan a jelenleg is létező "szürke" területekhez, melyeken a társadalmi hálók követői "megvásárolhatók", és a lájkokért fizetni tudnak. "Minél fontosabbak a számok, annál többen próbálják manipulálni, és minél több adatot tartalmaz egy rendszer, annál könnyebbé válik ez a manipulálás" - mondta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #20
    Bleh. Persze hogy a hatalommániások még többet akarnak.
  • Csaba161 #19
    Magyarországon is jön, már a parlament előtt van az új, minden adatot, még ujjlenyomatot is tartalmazó szem.ig. és a mindenre kiterjedő nagy fényképes adatbázis...
  • ostoros #18
    Először olvassuk már végig az összes hozzászólást, mielőtt hozzászólunk, hogy ne ismételgessünk olyan felvetéseket, amelyeket már felvetettek előttünk.
  • Meridian #17
    "...és esetleg továbbmennek Afrikába."

    Jah, és a makimajmokkal fognak dolgoztatni? Nem, Inkább beinvesztálnak a robottechnikába, és robotizálnak mindent.

    A kérdés csupán az, hogy egy robot mennyi terméket fog megvenni abból, amit összességében gyártanak...? Semmit. De rövidtávon mégis megéri, meg van hitel amit felvehetsz vásárlás céljából... de végül aztán borul minden.
  • ostoros #16
    Igen, ami megint csak indokolja, hogy a fogyasztást valahogy növeljék, mert nő a hatékonyság, és nő a termelés. Azt valahogy el kell adni.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2015.10.12. 20:02:17
  • zola2000 #15
    Meg a jól menő országokban (Kína is azzá válik "lassan" ) működő ipari robotok is, amik egyre olcsóbbak lesznek.
  • ostoros #14
    Ez így is van, de van még jó pár választási lehetőségük. Papucsot gyártani még azok is képesek.
  • zola2000 #13
    "továbbmennek afrikába" jah amíg egy szakadár szervezet el nem foglalja a gyárukat, indiába voltak cégek akik továbbmentek, de látva az ottani népek dolgozni akarását, sok visszamenekült kínába.
  • Omega #12
    Ezért fogom vissza magamat a face-n. Aki akar bejelöl és kész, mást nem csinálok ott, nem is fogok. Kinek mi a rákos köze lenne a pl. a politikai nézeteimhez, a fogyasztási szokásaimhoz és egyéb magánjellegű információkhoz.
  • ostoros #11
    Régóta vannak már hasonló rendszerek sci-fi szintjén elképzelve. Ahol is a közösségért végzett munka alapján lehet társadalmi előnyöket kapni.
    Ez viszont nem az. Ez egy elég átlátszó ösztönzés a fogyasztói társadalom kialakítása felé. A fejesek rájöttek, hogy a belső fogyasztást kell növelni a gazdasági fejlődés további fenntartására. Pénzt viszont még nem akarnak adni, mert akkor a cégeknek kevésbé éri meg Kínában maradni, és esetleg továbbmennek Afrikába. Ezért létrehoznak egy olyan rendszert, ahol a jó fogyasztót, aki minden pénzét elkölti kínai termékekre megjutalmazzák. Ennyi az egész.