Gyurkity Péter

A Föld ellentétei is lakhatók lehetnek

Mégpedig egy új modell alapján, amely szerint az óceánok eltérő sótartalma okozhatja a kivételt.

Egy érdekes tanulmány jelent meg a napokban a potenciálisan lakható exobolygókkal kapcsolatban, amely csillagászok és matematikusok egy csoportjának munkáját összegzi. A szakemberek által összeállított modell arra utal, hogy a lakható zónán kívül elhelyezkedő exobolygók esetében sem zárhatjuk ki az élet megjelenésének és megmaradásának esélyét.

Az anyagban többek között arról olvashatunk, hogy az eltérő sótartalom adhat okot a kivételek megjelenésére, mégpedig a Földön látható folyamatok visszafordítása, azok tükrözése révén. Az északi féltekén a Golf-áramlat jelent kitűnő példát a saját bolygónkon meglévő hasonló folyamatokra, amely a délebbi régiókból a felszínen szállítja északra a melegebb vizet Európa nyugati partjai mentjén, amelynek lehűlését követően az immár hidegebb áramlatok a mélyben fordulnak vissza és teszik meg nagyjából ugyanazt az utat dél felé. A kutatók szerint egyes exobolygókon előfordulhat, hogy az extrém sótartalom miatt ez a folyamat megfordul, emiatt pedig ellentétes hatást fejt ki.

Az ilyen, egyelőre csak elméleti szinten létező exobolygókon emiatt a sarki régiókból áramlana a hidegebb víz az egyenlítői térségbe, ott némileg felmelegedve lesüllyedne a mélybe, hogy azután a sarkok felé utazva melegítse a jégtakaróval egyébként sem rendelkező pólusokat. Ezek hiányában felmerül a lehetőség arra, hogy egyes exobolygók a csillaguktól jóval távolabb, az úgynevezett lakható zónán kívül is rendelkezhetnek folyékony vízzel, ami viszont az élet megjelenésének és megmaradásának lehetőségét veti fel. Ez mind extrém sótartalom, mind pedig édesvízi óceánok esetében lehetséges, már amennyiben valóban léteznek ilyen exobolygók.

A munka eredményének igazolásához természetesen rá kellene bukkannunk néhány ilyen égitestre, ez azonban nem lesz egyszerű.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sequoyah #22
  A problema a panspermia elmelettel, hogy az eredeti kerdest nem valaszolja meg. Az eletnek valahol, valahogy mindenkepp ki kellett alakulnia.
  A panspermia elmelet akkor lesz erdekes, ha pl a jupiter holdjan talalnak eletet, es az eppen olyan mint a foldi elet, es gyanus lesz, hogy kozos ostol szarmazik.
 • Sequoyah #21
  Az univerzum anyageloszlasat egesz pontosan ismerjuk. A foldi elet anyageloszlasa pedig nagyban hasonlit az univerzum anyageloszlasahoz.
  Mivel a masik elet is ugyanebben az univerzumban keletkezett, ezert valoszinu, hogy ugyanazon anyagokbol is fog allni. A foldi elet nem kiveteles, epp olyan amilyennek varnank.
 • xyl #20
  "Most azon gondolkodom, hogy víz alatti életből létre jöhet e technológiai civilizáció? (eszközhasználat, egyre fejlettebb eszközök használata, nem tudom elképzelni földiként)"

  Valami eszközhasználat-féle... Polip kókuszdiókkal
 • Nemzsidó #19
  Az univerzumunk élettel fertőzött.
  Ez a kijelentés, mint alapvetés akkor is érvényes, ha sehol máshol nincs jelen az élet csak nálunk. Bár valószínűbb, hogy ide is valahonnan érkezett, mint ahogyan a pánspermia elmélet leírja. Az élet milyensége ebből a szempontból lényegtelen, az a megfelelő körülményekhez alkalmazkodó.
 • Archenemy #18
  "más bolygón teljesen más anyagok is lehetnek (vagy nem tudom, de szerintem senki sem tudja : ) "

  Nyilván ott egész máshogy működik a fizika meg a kémia :D Nemá. Ahol eddig voltunk, ott semmiféle új anyagot nem láttunk, legfeljebb a szokásos anyagokat a Földön szokottól eltérő koncentrációban vagy halmazállapotban.
 • zola2000 #17
  Sok dolog lehetséges, amire emberi ésszel nem is gondolunk, mert nincs rá szükség, más bolygón teljesen más anyagok is lehetnek (vagy nem tudom, de szerintem senki sem tudja : )
 • Sequoyah #16
  Arammal lehet heggeszteni
  Na komolyra forditva, igen, a tuz hianya az altalunk ismert technologiai fejlodest lehetetlenne teszi. En nem tudok mas technologiai fat elkepzelni amiben a tuz nem olyan fontos, bar lehet hogy van olyan.
  Korlatozottan egyebkent elkepzelheto a dolog, pl tenger alatti vulkanoknal, de eleg nehezen hasznalhatoak, es nem hordozhatoak...
 • Archenemy #15
  Eleve pl. tűz nélkül a fémmegmunkálásnál már gondokba ütköznek sztem.
 • Cyberdog #14
  Montanos. Ha csak egy darab egysejtű lényt találnának más bolygón, az ugyan olyan fontos és szenzáció lenne, mintha egy komplex életformát. Már az a tény is, hogy egysejtű életforma kialakult egy bolygón, ami történetesen nem a Föld, ahogy Sequoyah is mondta, az maga lenne a tudományos (s megmerem kockáztatni, hogy nem csak az evolúciókutatás) forradalom. Egy multidiszciplináris forradalomnak lennénk tanúi.
 • Sequoyah #13
  Epp a napokban gondolkoztam ezen. Nekik a szarazfoldre kimaszni olyan, mint nekunk egy urutazas. A szarazfold kozepet meglatogatni pedig feler egy holdraszalassal. Szkafanderben, ami vizzel van feltoltve. Az urbe kijutas pedig meg egy nagysagrenddel komplexebb, tobbfokozatu raketa aminek elso fokozata a vizben mukodik, vagy vizfelszinrol indul, es a konnyu levego helyett a nehez vizet kell amgukkal cipelni.
  .
  Na sok ertelme nincs ezen gondolkozni, de erdekes fantazia:)