Gyurkity Péter

Az életnek adhat otthont egy új exobolygó 

Ezt gyanítják csillagászok, akik szerint a méret és a hőmérséklet megfelelő feltételeket biztosít.

Csillagászok egy csoportja bejelentette, hogy GJ 1132b jelzéssel egy olyan exobolygóra bukkantak, amely jó eséllyel az élet alkotóelemeinek adhat otthont. A hozzánk viszonylag közel lévő rendszer valószínűleg megfelelő körülményeket biztosít ehhez, bár az adatok nem éppen optimális képet alkotnak.

A Nature magazinban közzétett tanulmány - amelyet szerzői még augusztusban juttattak el a szerkesztőkhöz - egy érdekes rendszert ír le számunkra, amelyben egy, a mi otthonunknál alig 16 százalékkal nagyobb átmérővel rendelkező kőzetbolygó mindössze 1,6 nap alatt kerüli meg csillagát, legalábbis az eddigi megfigyelések szerint, amelyekről egy rövid videót is közzétettek, hogy ezzel mutassák meg nekünk a gyakori áthaladást bizonyító adatokat. A csillag maga egy vörös törpe, hiszen ennek mérete csupán egyötöde a Napénak, ez azonban nem zárja ki az élet jelenlétét.


Ennek lehetőségét még az egyébként igencsak magas felszíni hőmérséklet kapcsán sem vetik el, a GJ 1132b esetében ez ugyanis 260 Celsius-fok körül mozog, vagyis mi nem éreznénk magunkat túl jól a megérkezéskor. A bolygó ennek ellenére rendelkezhet valamilyen légkörrel (ennek esélyét a Plútó esetében rögzített friss megfigyelések kapcsán egyébként is át kellett értékelnünk), az élet egyes alkotóelemei pedig valószínűleg megtalálhatók a helyszínen, vagyis az eddigi legígéretesebb jelöltről van szó - az pedig már a hab a tortán, hogy az exobolygó mindössze 39 fényévre található tőlünk, így jobban szemügyre vehetjük.

A további vizsgálódáshoz időre lesz szükség, a munka mindenképpen folytatódik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Irasidus #13
    Az idézet cikk egy magyar "Tücsi" becenevű sci-fi szerzőtől van. klikk Nyilván nem mentes a túlzásoktól, és némi félreértéstől sem. Én például voltam már 110 fokos szaunában, 10 percig. Túléltem, de a túlélés és az életkörnyezet nem ugyanaz. Mint írtam, nem tudnak ekkora hőmérsékleten szaporodni ezek a baktériumok és végtelenségig - azaz életkörnyezetként - ők sem bírják elviselni.

    "Megdöbbentő, de tudományos bizonyíték igazolja, hogy egyes termofil fajok a 800 Celsius-fokos hőmérsékletet is túlélik"

    Ez elírás lesz. Nincs ilyen bizonyíték.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.11.17. 16:11:08
  • Irasidus #12
    Amíg ezt ismerjük, addig ez az általános. A többi feltételezés, és nem tény. Ugyebár azzal meg nem lehet általánosítani...
  • Macropus Rufus #11
    "A víz éppen azért az élet közege, "
    egyetlen bolygót ismerünk amin ez így van. Szóval nem kell általánosítani ;)
  • Kelta #10
    idézet:

    "A legmeglepőbb azonban a mélyben, teljes sötétségben, 110°C forróságban talált élővilág volt. A számunkra elfogadhatatlanul magas hőmérsékleten olyan élőlényeket, önálló közösségeket találtak, amelyek teljesen függetlenedtek a felszíni élettől. Az élet alapja nem a fotoszintézis, hanem a kemoszintézis "

    és ez csak egy felfedezés,ha lehet 110fokon, akkor akár lehetséges 150 vagy 200 fok is..ki tudja, csak mert még nem fedeztük fel?

    sőt, ha képesek túlélni iszonyat magas hőmérsékletet, akkor talán valahol másféle élet, szaporodni is képes:

    "Megdöbbentő, de tudományos bizonyíték igazolja, hogy egyes termofil fajok a 800 Celsius-fokos hőmérsékletet is túlélik"
    Utoljára szerkesztette: Kelta, 2015.11.17. 15:17:57
  • Irasidus #9
    Az albedó a látható fényre vonatkozik. A hő és egyéb sugárzásoknak ettől még átlátszó.
  • Irasidus #8
    Te jó ég! A fekete füstölgőtől már pár centire is kellemes a hőmérséklet, fél méterre a víz meg jég hideg. Az élőlények nem 260 fokos vízben élnek! 260 fokon a fehérjék lebomlanak... Vannak hipertermofil mikrobák amik bizonyos ideig 110 fok felett is életben maradnak, de szaporodni ilyen vagy ennél magasabb hőmérsékleten nem tudnak. Az ő életközegük 70-80 fok. A rákok, kagylók meg hasonlók meg még ennyit sem bírnak ki.

    A víz éppen azért az élet közege, mert jó oldószer. És az oxigénén meg az oxidáció miatt kedvező az életnek, mivel nagyon sok energiát ad. Anerob élőlények, vagyis akik nem használnak oxigént - lénygében állandóan az éhhalál küszöbén tengődnek. Emiatt lassabb az evolúciójuk, és szervezettségre képtelenek.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.11.17. 14:22:40
  • NEXUS6 #7
    Sőt! Összefüggő, 0,95-ös albedójú felhőzet esetén meg akár még 0-fok is lehet a felszínen, földivel megegyező nyomáson. Az, hogy milyen sugárzás éri a légkört az egy dolog, az meg egy másik, hogy mi éri el az alsóbb légrétegeket, vagy milyen átlaghőmérséklet alakul ki.
  • alyr2 #6
    A füsztolgoknel a nyomas mindeggy mert a tengerfenéken van. A környezetében rákok kagylók halak élnek..maga a kiáramló víz is mérgező, de abban a szelsoseges kornyezetben is élnek nem is kevesen. Igy akar lehet elet a 260 fokos exobolygon is, mert az ottani "elet" ahhoz alkalmazkodott. Amit mi ismerunk eletet ahoz oxigen es viz kell, lehet masol epp mas.
  • Macropus Rufus #5
    Valahol olvastam, hogy lehet a víz alapú oxigént igénylő élet nem is olyan népszerű az univerzumban. A víz ugye egy rendkívüli anyag, gy.k.szinte mindent képes oldani. Az oxigén meg ugye képes oxidálni bármit. Namost mi egy ilyen közegben élünk. :D
    Lehet a földi az egyetlen létforma ami képes ilyen szélsőséges helyen megélni. ;)
  • Macropus Rufus #4
    ez igaz. De milyen nyomás van ottan? :)
    erre hívta fel a figyelmet Akva.