Gyurkity Péter

Egy exobolygó halálát figyelte meg a Kepler 

Az űrtávcső egy távoli csillagrendszer életének utolsó fázisát pillanthatta meg.

A Kepler űrtávcső segítségével végzett felfedezésekről számos esetben olvashattunk már a szaksajtóban, de a napokban csillagászok ismét egy olyan érdekességről számoltak be, amely igazi kuriózumnak számít. Egy távoli csillag előtt elhaladó bolygó a csillagrendszer lassú halálát mutatja meg számunkra.

A Nature magazinban közölt tanulmányban a WD1145+017 jelölésű fehér törpéről olvashatunk, amely nagyjából a Föld méretének felel meg, és tőlünk mintegy 570 fényévre található. A csillagra a K2-küldetés részeként figyeltek fel, és a szakembereknek hamar feltűnt, hogy a csillag fénye nagyon sűrűn, 4-5 óránként változik, ez a változás pedig 40 százalékos csökkenésben ölt testet, amit korábban még egyszer sem láttak.

Ebből rögtön levonták azt a következtetést, hogy a másik objektum nagyon közel kering a fehér törpéhez, a Keplert pedig utasították, hogy 30 perc helyett minden 30 másodpercben mérje meg az aktuális állapotot. Ebből kiderült, hogy a szóban forgó objektum legalább hat különböző darabból áll, mi több, az üstökösökhöz hasonlóan csóvát húz maga után, ami minden valószínűség szerint további törmeléket jelent. Mindez arra utal, hogy egy felbomlóban lévő bolygóról van szó, vagyis egy csillagrendszer halálát figyelhetjük meg. A bolygó a Ceres méretéhez hasonló lehet, de azt nem tudjuk, hogy a folyamat mikor kezdődött, így eredetileg jóval nagyobb is lehetett.

Csillagászok már korábban is találtak vasra és szilíciumra utaló nyomokat fehér törpékben, a felbomló bolygók pedig kitűnő forrást szolgáltathatnak ehhez. Természetesen bőven maradtak még kérdések, ezért a megfigyelés folytatódik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • NEXUS6 #8
  Pláne! ;)
 • Celeborn #7
  Ráadásul én poénnak éreztem ezt a 3D hang dolgot, mert hogy az űrben nem terjed a hang. Azt sztereó rendszeren is tökéletesen élvezhetjük 3D-ben. :)
 • Katalizátor #6
  Azért a "3D-s hang" kifejezés tényleg furcsán hangzik, eleve, hogy minden hang 3D-ben terjed. :)
 • NEXUS6 #5
  Ember!
  Melletted azért rendesen elment az egész audióforradalom, Dolby SR, meg Cinema Sound, meg minden baromság. ;)
  Mondjuk otthon a kamerás felvétel hangjának valami 2000 Ft-os CreAtive "hangrendszeren" történő élvezeténél mindezl nem igazán jön ám ez elő.
 • OhMyG0d #4
  Nem a hang szokott 3D lenni, hanem a kép.
 • bakkerman #3
  nyugodjon békében :/ szegény ekszobolygó
 • NEXUS6 #2
  És 3D hanggal!
  XD
 • Alexease #1
  Ez akkor lesz majd erdekesebb, ha a kepen lathato minosegben nezegethetjuk az ilyen esemenyeket;)