Gyurkity Péter

Kettőscsillag körüli bolygót talált a Kepler 

Újabb felfedezéssel bővült a katalógus, az exobolygó holdjai pedig az életnek is otthont adhatnak.

A San Francisco Állami Egyetem oldalán számoltak be a Kepler űrtávcső segítségével végrehajtott új felfedezésről, amelynek eredményeként egy újabb kettőscsillagra, valamint az azok körül keringő exobolygóra bukkantak. A szerencse is közrejátszott a pozitív eredményben, ami arra utal, hogy jóval több ilyen bolygó lehet az Univerzumban.

A Kepler-453b érdekessége, hogy kettőscsillag körül kering, ez pedig immár a tizedik ilyen exobolygó, amelyet a Kepler segítségével találtak meg, bár az első kettős rendszert már 2011-ben kimutatták. Maga a bolygó valószínűleg gázóriás, mivel átmérője 6,2-szer nagyobb a Földnél, vagyis a Neptunuszhoz képest is mintegy 60 százalékkal nagyobb. Nincs azonban kizárva, hogy holdjain az élet is megtalálható, hiszen a bolygó a lakható zónán belül helyezkedik el, és mintegy 240 nap alatt teszi meg az utat két csillaga körül - ez utóbbiak 27 nap alatt kerülik meg egymást, és míg a nagyobbik példány a Nap méretének 94 százalékát teszi ki, a kisebbik alig egyötöde ennek, és az első csillag esetében megfigyelt energia mindössze 1 százalékát bocsátja ki.

A csillagászok számára legalább ilyen érdekes, hogy az úgynevezett tranzit módszerrel kimutatott exobolygó a kettőscsillag jelenléte miatt az esetek alig 9 százalékában észlelhető, vagyis jókora adag szerencsére volt szükség ahhoz, hogy a megfelelő pillanatban kapják el a távoli fényben kimutatható alig fél százalékos eltérést - amennyiben ezt elmulasztották volna, egészen 2066-ig kellene várnunk a következő alkalomra. Ez arra utal, hogy számos hasonló exobolygó lehet még galaxisunkban és az Univerzumban, amelyeket azonban ugyanezen okból kifolyólag még nem fedeztünk fel.

A sajtóban természetesen rögtön a Csillagok Háborújából ismerős Tatuin rendszerhez hasonlították a felfedezést, ezt azonban a szakemberek sem bánják, ők maguk ugyanis sosem fogják megunni az ilyen és hasonló projektekben való részvételt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #2
    Tatuin mi?
    Faszom!
    XD
  • PeeTeR #1
    ** O