Gyurkity Péter

Kilöktek rendszeréből egy exobolygót 

Maga a rendszer viszont betekintést nyújthat a Naprendszer életének korai szakaszába.

Érdekes közlemény jelent meg a UC Berkeley egyetem internetes oldalán, amelyben egy exobolygó és annak csillagának felfedezéséről, pontosabban az eredeti felfedezést követő újabb fejleményekről olvashatunk. A csillagászok szerint a bolygót valami kilökhette saját rendszeréből.

A HD 106906 jelzésű csillag a Naphoz hasonló, ám mindössze 13 millió éves, ami azért rendkívül izgalmas a szakemberek számára, mert így szemügyre vehetik a korai szakaszra jellemző folyamatokat, többek között a bolygóképződést. Az egyik bolygót már 2014-ben felfedezték a Hubble űrteleszkóp, valamint a chilei Gemini Planet Imager (GPI) segítségével, ez azonban a csillagtól rendkívül nagy távolságra, attól mintegy 650 CSE-re helyezkedik el, miközben a központi terület (a csillagtól 50 CS-re lévő környék) üres, ami arra utal, hogy a bolygók éppen itt jöhettek létre.


A megfigyelések révén rájöttek arra, hogy a tőlünk mintegy 300 fényévre lévő csillag körül egy üstökösökből álló aszimmetrikus öv található, a tőle roppant távolságra elhelyezkedő, a Jupiter tömegének 11-szeresét felmutató exobolygó pedig szintén rendelkezik saját por- és törmelékkorongjával, ami az egykor viszontagságos élete nyomaként maradhatott meg. A csillagászok szerint ilyen nagy távolságra nem képződnek bolygók, ezért a HD 106906b valószínűleg egy másik csillag, netán egy hozzá hasonló méretes bolygó hatására lökődhetett ki eredeti helyéről.

A csapat a Hubble segítségével folytatja a vizsgálódást, annál is inkább, mert jelenlegi tudásunk alapján a Naprendszer életének korai szakaszában is végbement egy hasonló folyamat, amit a Kuiper-öv eredeti tömegének elvesztése is jelez számunkra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!