Gyurkity Péter

Videó készült egy csillaga körül keringő exobolygóról 

Egy tőlünk nem messze lévő rendszer csillagáról és bolygójáról nézhetünk meg egy rövid klipet.

Az elmúlt években hozzászokhattunk ahhoz, hogy egyre gyakrabban jelennek meg exobolygók felfedezéséről szóló hírek, ami nem véletlen, hiszen a katalógusban immár ezernél is több igazolt égitest szerepel. A kutatók szerint csak a Tejútrendszerben több milliárd ilyen bolygó lehet még, most azonban videót is közzétettek egy nem túl távoli példányról.

Az érdekes felvétel a Gemini Planet Imager (GPI) segítségével készült el, amely kifejezetten ilyen exobolygók felfedezése és azok pályájának pontos leírása céljából készült el. A Chilében található létesítmény közreműködésével már korábban is láthattunk egyes képeket a tőlünk mintegy 63 fényévnyi távolságra lévő Beta Pictoris csillagról, most azonban annak egyik kísérőjét is szemügyre vehetjük, mégpedig pályájának egy apró részletén való mozgása közben. A részletesebb felvétel segítségével a kutatók még pontosabb adatokat kaptak erről a pályáról, valamint a rendszer összetételéről.

A Beta Pictoris b egy hatalmas gázóriás, amely legalább négyszer nagyobb a Jupiternél, és 22 év alatt teszi meg az utat saját csillaga körül. A felvételen látható fekete folt maga a csillag, amelynek fényét sikerült szinte teljesen kiszűrni, emellett pedig adaptív optika alkalmazásával saját légkörünk zavaró hatását is megkerülték, így az exobolygó mozgása jól látható, itt pedig a csillagot körülvevő hatalmas törmelékkorong egyes részeit is megpillanthatjuk, hiszen ezek szintén fényes pontokként tűnnek fel a videón.

A kutatók egyébként egy szerencsés pillanatban kapták el a párost, hiszen a bolygó nem volt túl közel csillagához, ezért is készülhetett ilyen éles felvétel róluk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)