Gyurkity Péter

Öt év után állt helyes pályára a Vénusz-műhold 

A japán űrügynökségnek sikerült helyrehoznia a korábbi hibát, a műhold végre jó pályára állt.

Hosszú szünet után a napokban írtunk ismét a japán Akatsuki műholddal kapcsolatos fejleményekről, ami annak volt köszönhető, hogy 5 év után most újabb esélyt kaptak az illetékesek, hogy a megfelelő pályára állítsák az ezt annak idején eltévesztő szondát. A manőver most sikerült, így megindulhat a Vénusz megfigyelése.


A JAXA hivatalos közleménye arról tudósít, hogy az Akatsuki rátalált az elliptikus pályára, ennek eredményeként pedig jelenleg a 13 napot és 14 órát igénybe vevő keringő mozgást végzi a bolygó körül, attól mért távolsága 400 km és 440 ezer km között alakul - mozgásának iránya megegyezik az égitest forgásával. A szonda megfelelő állapotban van, így az illetékesek megkezdhetik a három fontos műszer beüzemelését, amelyek csatlakoznak a másik három, már korábban leellenőrzött társukhoz. A megfigyelések első fázisa három hónapon keresztül tart majd, a műhold pedig ezalatt módosítja pályáját, hogy a keringési idő 9 napra csökkenjen.


Az űrügynökség néhány előzetes képet is elérhetővé tett oldalán, amelyeket a most beüzemelt kamerák készítettek. Ezek persze még nem túl részletesen mutatják meg számunkra a Vénusz felszínét, de a cél egyébként sem ez, hanem a sűrűbb légkör, valamint a bolygó klímájának vizsgálata, hogy az itt mutatkozó különbségek révén a Föld saját rendszerét is jobban megismerjük. A NASA máris gratulált a japán kollégáknak a sikeres manőverhez, amely az eredetinél is bonyolultabb volt, hiszen azt már korábban megállapították, hogy a direkt erre kijelölt hajtóművel már nem sokat tudnak kezdeni.

A szonda jövő áprilisban kezdi meg az eredetileg tervezett megfigyelési fázist, onnantól kezdve jöhetnek az első komolyabb eredmények.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dyra #2
    Ez az! Nagyon szurkoltam nekik! Gratula!
  • NEXUS6 #1
    "Ezek persze még nem túl részletesen mutatják meg számunkra a Vénusz felszínét, ..."
    Hát azt max radar tartományban láthatjuk, fény tartományban készült "fényképen" nem igazán fogjuk látni