Hunter

A Vénusznak is van ózonrétege

Réges-rég a Vénuszra a Föld ikertestvéreként tekintettek, egészen addig, míg a mérések fel nem fedték, hogy légköre valójában egy fullasztó katlan, amit egy elszabadult üvegházhatás ural. Az európai Venus Express azonban most egy újabb közös vonásra bukkant, egy ózonrétegre, amit a Földön kívül eddig csak a Marson észleltek. A felfedezés segíthet az idegen bolygókon élet után kutató tudósoknak a keresés finomításában.

A Venus Express 100 kilométeres magasságban észlelte az ózon spektrális jeleit, igaz a koncentráció a Föld légköréhez viszonyítva alig éri el az 1 százalékot és a vékonyka réteg is körülbelül háromszor magasabban helyezkedik el, mint a földi. A számítógépes modellek azt sugallják, hogy a Vénusz ózonja akkor alakul ki, amikor a napfény lebontja a széndioxid molekulákat. A reakcióban felszabaduló oxigén atomok a bolygó hűvösebb éjszakai oldalán csoportosulnak, molekula párokba (O2) és hármasokba (O3 vagyis ózon) rendeződve. "Azok a fő kémiai reakciók, amik a Föld felső légkörét működtetik, a Vénuszon is működhetnek" - írja Franck Montmessin, az eredményeket az Icarus folyóiratban publikáló kutató, a francia LATMOS légkörkutató központ munkatársa.


Az ózon ultraibolya sugárzás blokkoló képessége miatt nagy szerepet játszik a Földön az élet fenntartásában. Bolygónk fokozott légköri ózonkoncentrációja azonban arra utal, hogy a Földön az ózon nem egyetlen forrásból táplálkozik, a napfény és a széndioxid mellett, a széndioxid fogyasztó fotoszintetikus mikrobák is jelentős részben hozzájárultak a múltban a földi ózonréteg kialakulásához, ezért több asztrobiológus is úgy vélte, hogy egy légkör, ami egyszerre tartalmaz széndioxidot, molekuláris oxigént és ózont, jó eséllyel életet is hordoz.

Mindazonáltal az új eredmény és az a tény, hogy a Marson is a földihez viszonyítva 0,3 százalékos ózon koncentrációt észleltek, azt sugallja, hogy a fent felsorolt molekulák puszta jelenléte nem elegendő az élet létezésének bizonyításához. Ehelyett azt az elméletet erősíti, hogy egy bolygónak legalább a földi ózon mennyiség 20 százalékával kell rendelkeznie ahhoz, hogy ott életet feltételezhessünk. "A Vénuszon, ahogy a Marson is a molekula hármas pozitív azonosítása nem köthető biológiai tevékenységhez" - szögezték le a kutatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Palinko #12
    Igazad van a kérdéssel kapcsolatban, még annyival egészíteném ki hogy mikor? persze egyikre sem lehet választ adni még be nem következik :) de az biztos hogy nagy lendületet fog adni és elindul újra egy nagy verseny ki ér előbb oda :)
  • Meridian #11
    Nem mellesleg az élet a földön ózonréteg nélkül jött létre, ugyanis kezdetekben nem volt sok oxigén a légkörben. Az oxigén biológia szennyeződés következtében került nagyobb mennyiségben a légkörben az élet kialakulása UTÁN. Tudniilik a fotoszintetizáló élőlények bocsájtották ki, és fokozatosan halmozódott fel.

    Persze addig az élet csak a vízben alakulhatott ki, ami szintén megvéd a káros UV sugárzástól.
  • AgentKis #10
    Az ózon mérgező, roncsolja a ma ismert élőlények nagy részét. Ahogyan a kénsav is. Az ózon puszta jelenlétéből nem kellene életre következtetni.

    Egyáltalán csak oxigénes anyagcseréjű lények lehetnek, mert a többség (nem az összes) amit ismerünk ilyen?

    Ez kb. olyan, mintha találnánk egy szép füves mezőt, és azt mondanánk, hogy akkor biztos élnek rajta tehenek, mert a tehenek füvet esznek.
  • Szefmester #9
    Valami biztos van ott, akárhol is legyen az az ott. A kérdés inkább az hogy mit találnak, nem pedig az hogy találnak e majd valamit.
  • Palinko #8
    viszont csak akkor akarnak odamenni ha van ott valami és a kutya a farkába harapott.
  • thsanyi5 #7
    Jajj de jól tudnak találgatni... Vajon az a 20% miből jött ki? o.O Majd hiszem ha látom, nem tudnak ezek semmit, stb. Mindent csak feltételeznek aztán kiderül, hogy mégse úgy van. Amíg oda nem mennek és nem nézik meg a saját szemükkel addig nem ér az egész semmit. Ha a szomszéd bolygókról most derülnek ki olyan dolgok amit eddig nem is gondolt senki, akkor ezek után milyen alapon higgyem el a többi naprendszerről/galaxisról állított dolgokat amikor azokat jóval messzebből nézik és még több millió éves lag is van... Ez az egész élet kutatás egy értelmetlen dolog így a mostani formájában. Inkább az összes erre fordított pénzt tegyék hajtómű/hiperűr/teleport vagy tudomisén milyen kutatásba. Csak akkor lesz valami ha oda tudnak menni.
  • gforce9 #6
    meg lennék lepve, ha nem lenne élet
  • Rotyoka #5
    Cápázzuk be!
  • Wharyoo #4
    Ezek után kiváncsi lennék a fejükre ha kiderül, hogy a Vénuszon igenis van élet, valami savtürö baktérium formájában :)
  • zsoltioregon #3
    My nem a vízbűű vonyjuk kiáz oxigén, hanem az ózonbóó!
    Vháán ottméégh savtenger! Akkumullulátorkba kől majd!