Gyurkity Péter

A Vénusz légkörébe merül az európai szonda

Küldetésének utolsó fontosabb állomásához érkezett az ESA űrszondája, amely nem sokáig tart már ki.

Az Európai Űrügynökség honlapján olvashatunk arról, hogy a Venux Express néven évek óta a bolygó körül keringő űrszonda hamarosan megkezdi küldetése utolsó nagyobb feladatának végrehajtását, mielőtt a szakemberek végleg halálra ítélik az eszközt. A sikeres projekt végén szeretnék közelebbről is megvizsgálni a Vénusz légkörét, megállapítani annak pontos összetételét, ezt követően pedig a végzetes pályára állítják a szondát.

A Venus Express egy érdekes húzás eredményeként született meg, ugyanis gyakorlatilag a 2003 óta a Mars körül keringő társa (a Mars Express) pótalkatrészeiből rakták össze, hogy ezzel is minimalizálják a költségeket. A szonda 2005 végén indult útjára egy orosz Szojuz rakétán, fél évre rá érkezett meg égi szomszédunkhoz, az azóta eltelt 8 évben pedig minden nap megkerülte azt. Pályája a bolygó déli sarkjától mért 66 ezer kilométeres távolságtól az északi sarktól alig 250 km-re lévő pontig vezetett, most pedig az ESA arra készül, hogy még jobban megközelítse a szilárd felszínt, amelyet azonban egy igencsak kellemetlen, mi több, egyenesen mérgező légkör vesz körül.


Azt a hetvenes évek óta tudjuk, hogy a Vénusz légköre kénsavat tartalmaz, az akkor fellőtt orosz űrszondák nem is sokáig bírták az ottani körülményeket, annál is inkább, mert a felszíni hőmérséklet olykor eléri a 450 Celsius-fokot. Az a tény is ismert, hogy a Földhöz hasonlóan a légkör egy része az űrbe távozik - itt a Venus Express éppen kétszer annyi hidrogénatomot mért, mint amennyi oxigénatom szökik el, vagyis a víz felbomlásának folyamata játszódik le. Az év elején egy szivárványszerű jelenséget is megfigyeltek, amely alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a kénsavcseppek belül vas-kloridból állhatnak, de a mostani alámerülés ezt is alátámaszthatja.

A Venus Express a légkör felső rétegét veszi majd közelebbről is szemügyre, a felszíntől 130 km-es távolságra, mégpedig június 18-tól egészen július 11-ig. Amennyiben a szonda túléli az alámerülést, az utolsó néhány hónapban még elvégeznének néhány mérést, majd pedig feladnák az eszközt, amely így a felszínbe csapódna.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hgaben90 #3
    Így még sosem gondoltam az esőcseppekre. De logikusan hangzik. Köszönöm!
  • ZsL #2
    Talán azokra a kondenzációs magvakra gondolt, amik minden esőcsepp "alapját" képezik. Nálunk ezek a mikroszkopikus szemcsék, amikre a földi légkör páráját alkotó H2O molekulák lerakódnak, miután a talaj közelében képződő termikus feláramlások ("termikek") révén felemelkednek abba a magasságba, ahol a hűlés miatt nem maradhatnak meg a levegő molekulái között lézengve, hanem lecsapódni kénytelenek (bocs', de sikerült olyan bonyolultan fogalmazni, csak mert tömören szerettem volna, hogy elfelejtettem a mondat elejét); szóval a kondenzációs magvak nálunk a bolygóközi térből a légkörünkbe ülepedő mikrometeorokból, a felszínről szétszóródó gombaspórákból, a tengeri planktonnak a hullámverés révén légkörbe került részeiből, porszemekből, növényi pollenből és egyéb szemcsékből állnak. Amikor a magasba emelkedő termikek lehűlése miatt kicsapódó párából képződő mikroszkopikus esőcseppek mérete kb. a látható fény hullámhosszának nagyságrendjéig megnő, szóródni kezd rajta a fény, és láthatóvá lesz a gomolyfelhő. Aztán, hogy mi történik a továbbiakban, pl. szétoszlik, vagy épp ellenkezőleg zivatarfelhővé fejlődik, az több meteorológiai tényezőtől, "légállapot határozótól" függ. A Vénuszon lehet, hogy ennek a jelenségnek az alapját a vasklorid szemcsék jelentik, és talán majd kiderül az is, hogyan keletkezhettek, pl. az ottani vulkánok révén.
  • hgaben90 #1
    Valaki, kémiában/fizikában nálam jártasabb, civilizáltan magyarázni képes ember elmondaná, mi az értelme az "a kénsavcseppek belül vas-kloridból állhatnak" szövegrésznek? Nekem, laikusnak elég furán hangzik.