Hunter

Nem jutunk a Vénusz sorsára

Egy új kutatás szerint a Föld ikertestvérének tekintett Vénusz már keletkezésekor forró és száraz volt, ezért bolygónk nincs eleve arra ítélve, hogy egy pokoli pusztasággá váljon.

A Vénusz és a Föld méretét tekintve egyforma, hasonló anyagokból épül fel, emellett még szomszédok is vagyunk. Azonban míg a Föld bővelkedik az életadó vízben és hemzseg az élettől, a Vénusz teljesen egy kiszáradt, savas és rendkívül forró környezettel rendelkezik. A bolygótudósok jó ideje úgy vélik, bármi történt is a Vénusszal, ami elindította ezen a sivárság felé vezető úton, az egy napon a Földön is bekövetkezhet.

Keiko Hamano és munkatársai által a Tokiói Egyetemen elkészített új modell azonban azt sugallja, hogy a Vénusz a kezdetektől ilyen lehetett. A bolygókat formáló ütközések hője olvadt magmával borította el az újszülött égitesteket. A Föld és a Vénusz valószínűleg gőz légkört alakított ki, ami fogságba ejtette a hő egy részét. Hamano szerint a Földhöz hasonló bolygók elég messze vannak a Naptól, hogy pár millió év alatt lehűljenek, gőzzel teli légköreik pedig folyékony óceánokba kondenzálódjanak. Ezzel szemben a csillagoktól kisebb távolságokban született bolygók, mint a Vénusz légkörét a napszél egyszerűen lehántja az égitestről, még mielőtt azok cseppfolyósodhatnának.


"Egyértelmű magyarázatot ad hogyan indulhatott el két különböző úton már a születéstől a Vénusz és a Föld, még ha az akkréciós folyamataik megegyeztek is" - kommentálta az eredményeket a New Scientist-nek Lindy Elkins-Tanton, a washington-i Carnegie Tudományos Intézet szakértője, aki szerint az új elméletet a potenciálisan lakható exobolygó kutatásokban is lehetne kamatoztatni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • teddybear #32
    Ezek szerint rosszul emlékeztem a Merkúrra. Bocs.
  • bvalek #31
    A Merkúrnak nincs kötött keringése, háromszor körbefordul minden két keringés alatt. Másrészt az óriásbolygók legtöbb holdjának kötött a keringése, köztük a vastag légkörrel rendelkezö Titánnak is, de ennek nincs jelentössége, mert ahogy a Titán a Szaturnusz körül kering, a pályáján haladva elfordul a Naphoz képest, igy a teljes felszínét éri napfény.

    A hömérséklet-kiegyenlítödésben igazad lehet, a Vénusz rotáló légkörét és hatalmas viharait is ez okozza.
  • bvalek #30
    Az olaj attól még elfogy, akárki akármit mond, ráadásul a gazdaságok rendszerint importálják ami függövé teszi öket. Szóval sok más jó ok is van rá hogy lecsökkentsük a fogyasztásunkat. Másrészt a klímaváltozást bizonyítottan befolyásolja az ipari forradalom, a "szkeptikusok" csak nemrég jelentek meg angolszász országokban, föleg az USA-ban, és jól nyomonkövethetö hogy mely olajipari érdekeltségek pénzelik öket.
  • teddybear #29
    Az ilyen kötött keringésű bolygóból csak a Merkúrt ismerjük, annak meg nincs légköre.
    A Hold szintén kötött keringésű égitest, de ennek sincs légköre.

    A légkörrel rendelkező, szemgolyó típusú bolygó egyenlőre csak feltételezés, de ha létezik, iszonyú orkánok dúlhatnak a forró és a hideg fele között. A hőmérséklet-különbséget ugyanis valahogy ki próbál egyenlítődni.
  • ranat #28
    Az is szopóág, hogy ha a "klímásoknak" elhisszük, hogy mi tehetünk róla, miközben esetleg nem, mindent megteszünk, nem fogyasztunk több olajat, aztán megpurcanunk mégis, mert a felmelegedés hatásaira nem készültünk fel.
    Szóval felmelegedés van. A kérdés, hogy ez mennyire természetes, mennyire mi okozzuk. Tudunk-e tenni ellenne, egyáltalán szükséges-e tenni ellene? Kicsit körültekintőbben kéne vizsgálni a kérdést, mint ahogy most vizsgálják.
  • Irasidus #27
    off: nem kell mindent készpénzek venni amit olvasol. A szemgolyó bolygó típus egy (új) hipotézis, méghozzá elégé vitatott. Hagyjuk inkább.
  • inkvisitor #26
    A kötött keringés az ún szem bolygókat eredményezi. A nappal-éjszaka határvonalnál különböző hőmérsékletű zónák alaklnak ki, ha ezt nem akadályozza a hevesen áramló légkör.
  • bvalek #25
    A kötött keringés miért eredményezne nagyobb felmelegedést? Ha az egyik oldalát huzamosabb ideig süti a Nap, az azt is jelenti, hogy a másik oldalán meg hosszú hideg az éjszaka. Inkább csak szélsöségesebbé teszi az idöjárását, nem melegebbé. A Vénusz ezt egyébként azzal kerüli el, hogy a vastag légkör kb. 4 földi naponként körbeáramlik a bolygón, és egyenletesen elosztja a hömérsékletet.
  • csibra #24
    A Vénusz klímájának egyik legnagyobb problémája az, hogy majdnem kötött keringést végez, így van ideje jól felmelegedni és a CO2 ott is üvegházhatást okoz, ráadásul a jóval sűrűbb légkör sokkal erősebbet.
  • NEXUS6 #23
    A multkor olvastam valami cikket, hogy valami 1875-ös expedíció méréseit szedték elő. És megállapították, hogy pontosan milyen hatása volt a tengernek a mérési idő és 1955 kőzött. Vagy is, hogy akkor is melegedett a klíma, a tenger szintje meg nőtt.

    Namost a klíma azóta is trendjében melegszik, csakhogy...
    Csakhogy '55 óta kb 6x-osára nőtt a co2 kibocsájtás, amit a nemzetközi egyezmények max befagyasztanának, vagy nagyon max 20%-kal csökkentenének.
    A gond ezzel az, hogy ha télleg mi vagyunk a felelősök, akkor ez a 20% még púdernek is kevés! Ezexerint.
    Szal ki kit akar hasba akasztani?
    A klíma hívők magukat netán, hogy pl még meg tudjuk állítani a katasztrófát, ha már mi okoztuk? Miközben nem?