Gyurkity Péter

Észak-Amerikánál is nagyobb az ózonlyuk 

Az Antarktisz felett tátongó lyuk idén ősszel ismét elérte eddigi legnagyobb kiterjedését.

A déli félteke felett kialakult hatalmas ózonlyuk már a nyolcvanas évek óta visszatérő témának számít a sajtóban, ennek kiterjedése azonban csak 2006-ban érte el legnagyobb méretét. Azóta csökkenést regisztrálhattunk, míg idén ismét közelítünk a korábbi rekord felé.

A német űrügynökség tett közzé most egy hosszabb írást, amelyet saját videójuk egészített ki, szemléltetve az ózonlyuk méretének alakulását. Ebből kiderül, hogy a 2006-os rekord (mintegy 27 millió négyzetkilométer) után idén októberben újra 26 millió négyzetkilométernyi területre terjedt ki a lyuk, ami 2,5 millióval nagyobb, mint a tavaly ilyenkor mért állapot. A szakemberek ezt azzal magyarázzák, hogy a széljárás az ilyenkor normálisnál melegebb levegőt vitt a területre, ami hozzájárult a lyuk kitágulásához, ezzel annak kiterjedése ismét meghaladja Észak-Amerika méretét.


A helyzet romlását kiváltó CFC-gázok előállítását és használatát már az 1987-es Montreali egyezményben korlátozták, ennek pozitív hatása hamarosan meg is mutatkozott, ám ezen gázok nagyon lassan bomlanak le, így a nyári időszakban a lyuk minden évben megjelenik. Csaknem két évtizede folyamatosan vastagodik az ózonréteg, ezzel kevesebb ultraibolya sugárzás jut a felszínre, a klímaváltozás azonban nem segít a helyzeten, mivel az alsóbb rétegek felmelegedésével egy időben a sztratoszféra alsó része hűlni fog, ez pedig hozzájárul az ózon lebontásához.

Ha minden jól megy, az ózonlyuk 2040 táján tűnhet el, addig azonban sok, ma még ismeretlen tényező befolyásolhatja a folyamatot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Irasidus #26
    "Marhára nem fügetlen, tárgyilagos szakemberek fognak beszélgetni, esetleg dönteni, a közelgő párizsi klímacsúcson sem."

    Mivel ez nem egy tudományos konferencia, ezért talán nem meglepő... A klíma megismerése tudományos feladat, viszont, hogy ezzel mit kezdjünk az már politikai döntés. A tudománynak nem feladata, hogy az ismeretekkel mit kezdünk. És ez így van jól.

    "Az IPCC jelentéseit vizsgálva azt látjuk, hogy a klíma modellek messze nem állnak azon a szinten, hogy komoly tudományos megalapozottságú döntéseket lehessen azok alapján hozni. Azonban a politikai döntések ilyen fajta hátteret ugye nem igényelnek. "

    Én még mindig nem értem, hogy miért hivatkozol egy olyan jelentésre, amit el sem olvastál, és nem tudod miről szól. Én ezt a részedről minimum füllentésnek tartom, és nem értem miért csinálod ezt? Az eddigi beszélgetéseink alatt kiderült, hogy összes kijelentsed ismerethiányból fakad, illetve abból, hogy csak is azokat az bulvárt részesíted előnyben, amelyek igazolják saját feltételezésedet, tekintet nélkül az információ igaz vagy nem igaz voltára. Ezt megerősített torzításnak hívják.
  • Irasidus #25
    Ezzel vádolni a másikat, burkolt anyázás. Semmi több.
  • Tetsuo #24
    Nahát, miből gondoltam, hogy fő "érved" a személyeskedés lesz megint? :-)
  • NEXUS6 #23
    A tudámány és a politika viszonyát tekintve a cikk adja a témát. Jelenleg a klímával kapcsolatban elég erős a politikai nyomás. Marhára nem fügetlen, tárgyilagos szakemberek fognak beszélgetni, esetleg dönteni, a közelgő párizsi klímacsúcson sem.

    Egy katasztrófával kapcsolatban általában széles opciók állnak fenn, lehet elkerülni, adaptálódni hozzá, vagy egyszerűen elfogadni a negatív hatásait.. Eleve katasztrófa az, ami hirtelen, nem várt módon, jelentős változást, kárt, emberéletbeli veszteséget okozva jelentkezik. A GW évszázadok óta jelenlevő folyamat, általános hatása a társadalomra inkább pozitív, bár nem elanyagolhatóak a negatív következmények sem, de ezek időbeni kifutása viszont elégséges időt ad a semlegesítésükre.
    A GWvel kapcsolatos eléggé hisztérikus nyilatkozatok szakmailag tehát nem indkoltak. Az emberi eredet túlhangsúlyozása viszont veszélyes fegyver. Az úgynevezett klímaszkeptikusok ezzel ugyan gyakorlatilag nem tudományos, racionális, hanem erkölcsi, érzelmi alapon történő leszerelésére jó, de sajnos kétélű ez is. Ha bebizonyosodik, hogy még ha hatással is lehet az ember erre a folyamatra, de alapvetően nem változtathatja meg, akkor mindazt az energiát amit az alkalmazkodásra, adaptcióra kellett volna fordítanunk előtte elpazaroljuk a gazdaságunk/iparunk/technológiánk/társadalmunk átalakítására.

    Az IPCC jelentéseit vizsgálva azt látjuk, hogy a klíma modellek messze nem állnak azon a szinten, hogy komoly tudományos megalapozottságú döntéseket lehessen azok alapján hozni. Azonban a politikai döntések ilyen fajta hátteret ugye nem igényelnek.
  • NEXUS6 #22
    Nó, Szőr!
    XD
  • Irasidus #21
    " Az egész történelem egy nagy csalás, ugyanis a győztesek írják. A régészetben is hatalmas károkat okozott és okoz a mindenkori győztes fél ideológiája." "A jelenlegi racionalista, istentagadó korszellemnek olyannyira erős hatása van, hogy az egész tudományos elitet befolyásolja, ami kihat a túdós társadalom egészére. Részleteibe nem mennék bele. "

    Tudom, hogy ezt gondolod, állandón ezt ismételgeted. Most miért adod elő, mintha nem tudnám? Baj van a fejeddel? Számtalanszor leírtam neked, hogy demokráciában a történészek írják a történelmet, és amiről te beszélsz az diktatúrában van, volt. A másikra válaszom, még mindig, hogy egyszer jó lenne, ha valahogy a sikerülne a racionális szót egy lexikonból kikeresni és megjegyezni. Közhely, de ne használj olyan szavakat amit nem értesz. Vagy szerinted értelmes az a mondat, hogy a "józan eszüket" használóknak erős a hatása, és hogy kihat a tudós társdalom egészére? Még szép, ez a kívánatos. Gondolom az iskola is ennyire nehezen ment? De megmagyarázza a hitedet, és mély rasszizmusodat...
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.11.17. 02:43:35
  • Tetsuo #20
    Megint el vagy tévedve. Nem én gondolom, hogy összeesküvés van felmelegedés témakörben, hanem Nexus.
    Tv-műsorokat pedig nem szoktam nézni. ;-) Konkrétan egy, a Pentagon kérésére írt jelentésről volt szó.

    "Ma már csak is olyan területeken lehet csalni.." Ez nem igaz. Az egész történelem egy nagy csalás, ugyanis a győztesek írják. A régészetben is hatalmas károkat okozott és okoz a mindenkori győztes fél ideológiája.
    Napjainkban sincs ez másként, mint pl. a szocializmus idején.
    A jelenlegi racionalista, istentagadó korszellemnek olyannyira erős hatása van, hogy az egész tudományos elitet befolyásolja, ami kihat a túdós társadalom egészére. Részleteibe nem mennék bele.

    A témára visszatérve: Nexus, igen, a környezetünk rendkívül összetett, ha modellezni nem is tudjuk érdemlegesen, megfigyelni azért tudunk néhány szembeötlő folyamatot, amik bizony jelzik a veszélyt - hogy mikor következik be a várt katasztrófa és milyen mértékben, erről csak találgatások vannak a rossz modellek alapján.
  • Tetsuo #19
    Ugye nem akarod újra futni a köröket! ;-)
  • Irasidus #18
    Ebben igazad van. Ott van Michio Kaku aki annyi ökörséget összehord a tv-műsorokban, hogy gimiből vágnák ki ezért. Ez sajnos előfordul, és szerintem is nagy baj, mert Tesuot iszonyatosan összezavarják ezek a butaságok. De ő nem erre gondolt, ha csak nála nem ezek a műsorok jelentik a tudományt...

    No, igen a csalások. Mivel emberek űzik, ezért mint az élet bármely területén itt is elfordul. Viszont ezek a tudomány állandó kritikájából fakadóan csak ideig óráig működnek, és éppen a csalások leleplezése bizonyítja, hogy hatékony a szűrő. Én is mindig a csalásokat szoktam példának hozni arra, hogy mennyire jól működik ez a szűrő. Ha végignézed a tudományos csalásokat, csak részletkérdésekben próbálkoznak, soha nem dőlt meg egyetlen alappillér sem, mivel minél nagyobb a tét, és minél több kutató dolgozik rajta annál lehetetlenebb ezt véghezvinni. Ma már csak is olyan területeken lehet csalni (mert ez a szűrő is fejlődik), ami a fő kutatási területektől nagyon messze van, részletkérdés, és mondjuk van a világon 5 kutató aki azzal a témával foglakozik. Előbb utóbb ott is kiderül, de ez nem sok vizet zavar. Viszont nagyon nem éri meg csalni, mert onnantól nincs presztízse a kutatónak és már azt sem hiszik el, ha kérdez, és mehet utcát seperni mert senki nem fogja alkalmazni. Ez nem jó játék, igen kevesen merik űzni, és csak jó távol a szakmai össztűztől.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.11.17. 00:30:03
  • NEXUS6 #17
    Néha a tudományos ismeretterjesztés zászlaja alatt találnak meg viszonylag híres kutatókat is, akik valami erőltetett logikával igyekeznek bizonyítani a félművelt forgatókönyvírók által kitalált teknohalandzsát (lásd Star Trek/Star Wars).
    XD

    Sajna a tudósok belemennek valami médiaharcba azért, hogy a valódi ismereteknek felé valami érdeklődést keltsenek. Sajnos ettől ez még áltudomány, legjobb esetben ugyan úgy Sci-fi. Mondjuk én szeretem a Sci-fit :D

    És igen a tudományban is vannak csalók. PL

    A Föld klímájára, a bioszférára gyakorolt emberi hatás pedig roppant sokrétű. Egy fenntartható rendszerhez meg kell ismerni és megtervezni a jövőbeni emberi társadalmat és az alkalmazott technológiát, de emellett a környezet, a természet rendszerét is. Ez egy iszonyatosan bonyolult, szerteágazó és mindenkit és talán mindent érintő folyamat.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2015.11.16. 23:35:37