Gyurkity Péter

Erősödik az Antarktisz jégtakarója 

Erre a következtetésre jutott a NASA, amely más tanulmányokkal ellentétben mindenhol erősödést lát.

A sarkvidékek jégtakarója az utóbbi években kiemelt témának számít a klímaváltozással foglalkozó szakemberek és a téma iránt érdeklődő laikusok körében, hiszen ennek változása jelentős mértékben befolyásolja az óceánok és tengerek vízszintjét, tehát komoly kihatással lehet a tengerparti régiók jövőjére. Míg az északi féltekén gyorsuló csökkenést látunk, a másik pólusra az erősödés a jellemző.

A NASA egyik részletes jelentése nemrég a jégtakaró kiterjedésével, annak növekedésével foglalkozott az Antarktisz kapcsán, ebben többek között elmondták, hogy az északi pólussal ellentétben itt a tengerbe nyúló jégfelület terjeszkedéséről beszélhetünk. Most a régióban mért jég tömegére, annak hasonló növekedésére térnek ki egy tanulmányban, amely más hasonló munkákkal ellentétben nemcsak egyes területeken, hanem az Antarktisz keleti részén és a nyugati régió belső területein is egyértelmű növekedést, erősödést lát.

Az ESA és a NASA saját Ice, Cloud, and land Elevation Satellite (ICESat) nevű műholdjára támaszkodva kijelentik, hogy a nagyobb csapadéknak köszönhetően évről-évre újabb réteg vonja be a felszínt, ami nagyjából 1,5 centiméteres vastagodást jelent. Ez egyáltalán nem új jelenség, hiszen az utolsó jégkorszak utáni felmelegedés következményéről van szó, amelynek köszönhetően több csapadék érkezik ezen tájakra, tehát az erősebb havazás ad hozzá újabb tömeget a jégtakaróhoz. 1992 és 2003 között ez összesen további 112 milliárd tonna jeget jelentett, amihez 2003 és 2008 között újabb 82 milliárd tonna társult.

A másik következmény, hogy az Antarktisz minden évben 0,23 mm-rel mérsékli az óceánok szintjét, ami viszont azt is jelenti, hogy a más tanulmányokban jelzett 0,27 mm-es éves növekedés nem innen, hanem valamilyen más területről származik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wraithLord #14
    Persze, én is valami hasonlót írtam lejjebb. Csak nem raktam bele a rendszerbe a több CO2-t.
  • NEXUS6 #13
    A globális klimatikus rendszer meglehetősen bonyolult dolog és a rendszer nem fog egyetlen input megváltozására egyszerűen egy másik output megváltozásával (ráadásul arányosan) reagálni. Ha ez igaz lenne, akkor a CO2 szint 400 ppm-re emelkedése azonnali és nagyon dúrva hőmérsékleti hatással járna. Az egyszerű modell szánára ezért ellentmondsos a sarki jégsapka növekedése.

    A déli jégtakaró növekedése azonban jól illeszkedik egy bonyolultabb rendszerbe. Az hőmérséklet növekedése és az emberi tevékenység CO2 szint növekedést okoz. A CO2 szint növekedés jelentősen fokozza a növények fotoszintézisét transpirációs folyamatait, a tengerek párolgását, ami több vízgőzt jelent a légkörben, ez tőbb csapadékot, jelen estben havat/jeget jelenthet.

    Ebben a logikában a hőmérséklet növekedése az ami a CO2 szint növekedését inicializálja (lásd jéghideg Coca-Cola az igazi) és nem fordítva. A hőmérséklet emelkedésének alapvető oka lehet az ember tevékenységének köszönhetően megváltozó albedó (ez bizonyított), vagy közvetve a megnövekedett vízgőz mennyiség üvegházhatásán keresztül.
  • wraithLord #12
    Bővebben: csak arra akartam reflektálni, hogy hogy lehet az, hogy az egyik olvad, a másikon meg gyarapodik a jég (a globális felmelegedés "ellenére"), nem a több vízre.
  • wraithLord #11
    Sokáig néztem, hogy hol írok megemelkedett vízszintről, de nem találtam.

    Arra céloztam, hogy a párolgás erősebb, mint a szublimáció, és ha az északi-sarki jég nagyobb része van folyékony formában, akkor esetleg nagyobb lehet a levegő páratartalma. De nem biztos, hogy így van.
  • Meridian #10
    Az északi sark összes jegének elolvadása pontoosan 0 azaz nulla mm-el emeli meg a tengerek vízszintjét, mivel olyan jégtömegről beszélünk, amely a vízen (vízben) úszik.
    A glecserek és Grönland jege az ami emeli a szintet.
  • who am I 7 #9
    nincs ezzel baj,ahogy látom, ha a katicabogarak párzásáról mondasz 1-2 mondatot, akkor sem fog kilógni nagyon a lóláb
  • DRFlame #8
    Nagyon sokan belepisilnek a tengerbe. :)
  • wraithLord #7
    Szimplán az is lehet, hogy az Északi-sark jobban olvad, mint ahogy az Antarktisz jégtakarója gyarapodik.
    Meg ugye az Északi-sarki jég megfagyott tengervíz, a Déli-sark esetében meg egy kontinensen van a jég, tehát nem biztos, hogy túl sok köze van a két folyamatnak egymáshoz. A légköri víz az Antarktisz felett (is) kicsapódik, az Arktiszon meg közvetlenül a megfagyott tengervíz olvad bele az óceánokba.

    Vagy valami ilyesmi... :D

    (Olyan kapcsolat esetleg lehet a kettő között, hogy az Arktisz olvad, a növényzet kevesebb, nő a légkör páratartalma, és több hó esik az Antarktiszon(?))
    Utoljára szerkesztette: wraithLord, 2015.11.06. 15:33:25
  • Nos #6
    Most itt ebben a fórumban nagyon gyorsan elvesztettem a fonalat XD
  • VolJin #5
    glíccserek vízvesztése, és a felmelegedő víz hőtgulása....
    Illeöve maga a kéreg is mozog, tehát a tengerfenék sem állandó...