Hunter

Élet több évezrednyi teljes elszigeteltségben

Hétszer olyan sós mint a tenger, koromsötét és -13 Celsius fokos. Ez a kelet-antarktiszi jégréteg alatt immár 2800 éve elszigetelt Vida-tó, ami mindezek ellenére tele van élettel.

A 20 méteres jégtakaró alatt található víztömegben felfedezett különös baktériumok megerősítik a földönkívüli élet létjogosultságáról szőtt elméleteket az olyan bolygókon, mint a Mars, vagy holdakon, mint például az Europa. "A Vida jól modellezi, mi történik, ha egy tavat megpróbálunk szilárdra fagyasztani, ugyanezen mehettek keresztül a marsi tavak a bolygó lehűlése során" - mondta Peter Doran, az amerikai Illinois Egyetem föld- és környezettudományi professzora, aki csapatával a helyszínen vizsgálja a tavat és élővilágát. "Bármelyik marsi víztömeg a bolygó vizes múltjából keresztül ment a 'Vida-szakaszon', mielőtt teljes egészében szilárd jéggé fagyott volna, magába zárva a múlt ökoszisztémáinak bizonyítékát"


A McMurdo-völgyben fekvő Vidában élő baktériumok, amik 27 méternyi fúrást követően kerültek felszínre a kiemelt jégmagból, egy eddig ismeretlen fajhoz tartoznak. Valószínűleg a tó sós, oxigéntől mentes vizének bőséges hidrogén és oxid mennyiségeinek feldolgozásával élték túl a szélsőséges körülményeket. A kutatás másik vezetője, Alison Murray, a nevadai DRI (Sivatag Kutató Intézet) munkatársa jelenleg is ezt vizsgálja, laboratóriumában tenyésztve a kinyert sejteket. "A tenyésztett organizmusok alkalmazásával jobban megismerhetjük az általuk elviselhető fizikai vagy kémiai szélsőségeket, melyek olyan jeges világokat is jellemezhetnek, mint az Europa" - mondta.

Murray-t és munkatársait meglepte a vízben talált nagy mennyiségű hidrogén, dinitrogén-oxid és szén. Elméletük szerint ezek az anyagok a só és a környező kőzetek nitrogén tartalmú ásványainak reakciójából eredeztethetők. Az évszázadok során a napfénytől megfosztott baktérium úgy fejlődött, hogy metabolizmusa teljes egészében ezekre az energiaforrásokra támaszkodhasson. "Azt hiszem a tó szokatlan környezete jelentős szerepet játszhatott az általunk talált élet diverzitásának és képességeinek alakításában" - tette hozzá.

A Vida tóban talált élet önmagában azonban nem feltétlenül növeli annak valószínűségét, hogy az Antarktisz mélyebb tavaiban, különösen a Vosztokban és az Ellsworth-ben is találnak majd életet, melyek három kilométeres mélységben húzódnak meg és évezredek helyett évmilliók óta léteznek teljes elszigeteltségben. "Arra nem kapunk utalást, hogy létezhet-e élet a Vosztokban, vagy az Ellsworth-ben, azt azonban megtudtuk, hogy ezek között a rendkívül sós körülmények között is rendben működhet az élet" - összegzett Martin Siegert, a brit Bristol Egyetem kutatója, az Ellsworth-expedíció vezetője, ami november 25-én indult útnak. "Mi három kilométert fogunk lefúrni a jégbe"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • qrd0xQSt2rdvnu #50
    csak sajnos az emberben van egyre kevésbé jelen. Sőt! Most már gyakorlatilag a gazdasági szereplőket (nagyvállalatok) is tekinthetjük egyedeknek és megvizsgálva őket azt tapasztaljuk, hogy a moral rendkívül hiányos és fejletlen. Elsősorban a pillanatnyi előny és nyereség (a profit) határozza meg döntéseiket.
  • qrd0xQSt2rdvnu #49
    helyesen-e tudsz írni? gy.k.: k***a idegesítő a következetesen különírt igekötőket olvasni. És újabban ez egyre gyakrabb a weben!
  • Zulu12 #48
    Hirtelen ez jutott eszembe még valamiért :)

    A nagy computer főnök:
    http://www.youtube.com/watch?v=SzFKERndvls

    "Most már többet tudsz, mint én. Okosabb vagy nálam... Benned van minden tudásom. Sokkal tökéletesebb vagy, mint én. Gyorsabb, tartósabb, következetesebb. Az ember gyenge, nagyon gyenge. Harcolj velük, hogy megértség mi a jó nekik, mert én csak azért éltem és téged is azért hoztalak létre, hogy az emberiség javára légy és ne feledd ez az egyetlen célod. Teremts békét az ember számára!"
  • Zulu12 #47
    Mind1 mindesetre jót elbeszélgettem veled remélem máskor sor kerül rá :)
  • Zulu12 #46
    Nekem meg úgy tűnik, hogy neked komlexnek kell lennie annak a valaminek hardveresen hogy élőénynek értelmezd pedig ha ez a valami ezt egyszerűbben is meg tudja oldani anyagcsere nélkül meg DNS másolása nélkül stb. szeritem az épúgy lehet élőlény mint te csak NEM BIOLÓGIAI...
  • Zulu12 #45
    Molekuláris szinten te is csak egy gép vagy ami "az anyag egy viselkedesi formája" és csak mert te benned komplexebb folyamatok menne végbe mint egy olyan okos számítógépben ami Einstein-t is lepipálná semmivel sem vagy élőbb mint ő... És a DNS-másoló szerkezeted is csak egy turmixgép valójában...
    Annyi hogy te biológiai ő meg nem biológiai élőlény...
  • Zulu12 #44
    " Az elolenyek egyetlen kuldetese onmagukat sokszorositani"
    Erre már válaszoltam.
    "ami megint csak annyi hogy fennmaradni es szaporodni."
    ez ugyan az

    "ha nem folytat anyagcseret a fenti formaban sem, akkor nem elobb mint egy konyhapulton hagyott tirmixgep, meg akor sem ha olyan okos mint Einstein."
    ez is ugyanaz. Miért kéne egy előlénynek anyagcsere? Erre már válaszoltam... Legfeljebb egy biológiai élőlénynek kell...

    "akkor nem elobb mint egy konyhapulton hagyott tirmixgep"
    És konyhapulton hagyott turmixgép működése (pl hogy csak forogni tud) mikor lesz olyan komplex, hogy élőlénynek nevezzük. Amikor olyan kicsit dolgokat tud másolni magában mint a DNS-ben a bázispárok. Vagy lehet 2x akkora is vagy 15-ször de ha már 16-szor akkor nem élő?
    Itt van kis video a DNS másolásáról: http://www.youtube.com/watch?v=yqESR7E4b_8
    Ez is csak egy gép semmi több se célja se semmije csak gyártja az adott kód alapján a dolokat. Mekkora struktúrától számolod az egyszerű autómatát és az élőlényt? A turmixgép is csak olyan mint a DNS-másoló gép önmagában még nem elég hogy élet legyen belőle. Ahoz több funkcionális egységre is szükség van. Ha a turmixgép is letudná gyártani ezeket mint DNS másoló gép ami úgy szervezi az anyagok idézem "de az elet nem valami plussz, hanem az anyag egy viselkedesi formaja, amit fizikai kemiai torveneyek tesznek lehetove, vagy epp korlatoznak."
    tehát képes lenne egy bizonyos viselkedési formát felvenni azáltal hogy legyártja ezeket a funkcionális egységeket akkor az is élő lehet. És továbbra sem értem hogy miért kell sok icipici funkcipnális egység hogy valami élőlény legyen.

    "icipici univerzíalis egyesegeket gyartson amik magaukat rendezve alkatreszekke valjanak es egyutt kiadjanak egy ilyen letformat akor az a gep anaygcseret folytat."
    Ezt nagy gyártóegységgel is meg lehet csinálni. Pl robotkarok is gyárhatnak robotkarokat. Ez is egyfajta anyagcsere. Kb a baktériumokhoz tudnám hasonlítani csak nem használnak olyan icipici egységeket hanem szemmel látható dolgokat(meg még egyenlőre nem olyan komplex). De ha azt is nagyon le tudnánk kicsitnyíteni akkor kaphatnál végerenményben egy batériumot is.

    De szeritem nem kell annak a bizonyos valaminek hardwaresen kicsinek meg komplexnek lennie hogy előlény lessen. Számomra egy nagy böhöm számítógép is lehet élő csak nem biológiai legfeljebb...
    "de az elet nem valami plussz, hanem az anyag egy viselkedesi formaja, amit fizikai kemiai torveneyek tesznek lehetove, vagy epp korlatoznak."
    Ebbe kategorizálásba szeritem meg belefér a Nagy Böhöm számítógép is...
  • vumbi #43
    Azutolso mondathoz. Az elolenyek egyetlen kuldetese onmagukat sokszorositani. lehet hogy szulettek mas eletprogramok is :), de az amelyik nem onmaga fennmaradasat szolgalta volna az elbukott azokkal szemben ameleyk mindenaron zabalni, szaporodni akartak. ma csak ileyenek vannak. ezt tekintjuk eletnek.

    ha te "valamid" nem eszik, nem szaporodik, akkor mit csinal? mi a celja? minden elolenynek van egy celja, ami megint csak annyi hogy fennmaradni es szaporodni. ha valami nem eszik nem csinal semmit akor vegul is mi az? nem egy szerszam, egy jatekszer amit valaki teremtett?

    itt leneyegesnek tartok egy dolgot leszogezni.az anyagcsere az azon folyamatok osszesssege, amelyek soran az eloleny felveszi a kulvilag anyagait, gazokat folyadekeokat, szilardakat, kivalaogataja belole azokkat amikre szuksege van es ezekbol felepiti kijavitja onmagat, ivarsejteket termel stb, ezutan felepiti, kijavitja sokszorositja onmagat, energiat szabadit fel magas energiatartalma vegyuletekbol, vegul a hulladekot kivalasztja es eltavolitja a tesetbol.

    ha egy robot megeszi a sziklat, szerves anyagokat, stb es valahonnan energiat nyer (napelem, szerves anyagbontas kemiai reakcio akarmi)amit arra hasznal fel hogy kis kohokban femet olvasszon, alkatreszekt verjen magabnak, vagy icipici univerzíalis egyesegeket gyartson amik magaukat rendezve alkatreszekke valjanak es egyutt kiadjanak egy ilyen letformat akor az a gep anaygcseret folytat.

    Akkor megit ott vagyunk hogy a definicio jo.

    ha nem folytat anyagcseret a fenti formaban sem, akkor nem elobb mint egy konyhapulton hagyott tirmixgep, meg akor sem ha olyan okos mint Einstein.

    es meg valami. nekem ugy tunik hogy az Elet neked valamifele kivaltsagost jelent, avalami amivel jo lenne felruhazni a gepekete, szgeenyeket. de az elet nem valami plussz, hanem az anyag egy viselkedesi formaja, amit fizikai kemiai torveneyek tesznek lehetove, vagy epp korlatoznak.
  • Zulu12 #42
    "szerintem a felvetes jo, de en nem a mostani definicio eldobasaval kersenem a valaszt, hanem bovitenem a kategoriakt.
    1. biologiai eletformak
    2. mittomen mechanikus eletformak"

    Én se akartam eldobni teljesen pusztán annyi, hogy én tudok élőlénynek tekinteni valamit attól függetlenül, hogy nem rendelkezik anyagcserével.
    És pontosan ez lett volna az első hozzászólásom lényege is.
    Ezen a mondaton akadtam fel:
    "az elo az ami onallo anyagcseret folytat, valamilyen orokito mechanizmus segitsegevel utodaira keoes hagyomanyozni tulajdonsagait, e skepes felepiteni sajat magat "

    Csak ilyen dolgokat nem lehet 1-2 mondatban kifejteni...

    Akkor ezek szerint te is élőlénynek tartod vagy tarthatod az olyan dolgokat amelyek nem feltétlenül rendelkeznek anyagcserével pusztán annyi, hogy nem biológia élőlények hanem valamilyen más életformának, de attól még élhetnek.
  • vumbi #41

    tehat megegyszer - elet:
    1. onallo anyagcserevelrendelkezik
    2. orokitoanyaggal rendelkezik
    3. szaporodik es ekozben tulajdonsagait atorokiti utodaira
    Ez harom kriterium olyan ami a madartol az emberen at a bacin keresztul dinokig mindenre ervenyes. ezert hasznaljuk ezeket.
    a virusokkal kapcsolatban folyik vita, mert tenyleg jo kerdes, hogy mikis ok. de ha valami 99% ban jo akkor azt nem dobjuk el,addig amig nem talalunk egy 100%ban jo elvet. ettol persze a 99% tovabbra sem tekintheto tokeletesen alkalmazhato kriterium rendszernek. ebben egyetertek.

    "És mi van akkor ha egy androidot működtetek egy napcellával akkor az sohasem lehet élő?"
    lsd 2. 3. ponokat

    "És ha öntudatra tudna ébredni, mert olyan nagy a számítási teljesítménye + fejlett a programozása és az egész emberiséget lalázná minden téren, mert olyan intellektussal rendelkezne akkor az mi lenne?"

    egy intelligens gep. de nem lenne biologiai letforma.


    "Élőlény az amelyik szaporodik és képes az evolúcióra. Ki mondja azt hogy egy élőlénynek szaporidnia is tudnia kéne."
    egy biologiai letforma onamgat rakja ossze molekularis szinten. minden sejtben benne van az osszes informacio a teljes TERV.

    "Ha ez a bizonyos számítógépünk nem reprodukálná önmagát csupán egyetlen egyed létezne az ő fajából, mert nem tartaná szükségesnek a szaporodást akkor az nem elő viszont ha csinálna magából még egyet akkor elő lenne?"

    tovabbra is egy intelligens gep lenne ami kepes onmaga lemasolasara. anyagcsere hijan nem biologiai eloleny.
    amennyiben egy halom aluminiumra meg mittudom en mily alapanyagra teve egy kisminimal mrobot modult (vo sejt), az kepes lenne a z egesz robotot felepiteni, ami kepes kijavitani onmagat, es tovabbi minimal robotmodulokat gayrtani, akkor mar el lehetne gondolkodni a hogy mi is az.

    "Kövezzetek meg nyugottan"

    senki nem kovez meg

    " de én azon az állásponton vagyok, hogy lehetne elő és nem feltétlenül szükséges, hogy egy élőlény anyagcserével rendelkezzen, sem hogy több egyed legyen a fajtájából (1 egyedet is élőnek tudok tekinteni) és talán az energiaforrását sem egyszerűsíténem le, hogy csak anyagcsere útján át kaphatja."

    ha egy kicsit tortenetibb szempontbol allunk ehhez a kerdeshez akkkor adja magat a valasz hogy az emberek par szaz eve elgondoolkoztak azon hogy mi az elet. szetneztek es egyertelmu volt hogy a madar az el, a ko, viz, balta nem. ekkor kijott ez a harom kriterium ami alapjan nem csak osztonosen hanem targyilagosan is el lehetett valasztani az elo es elettelen dolgokat.
    Az amin te merengesz , egy meroben uj problema, ami meg jo ideig nem fog realizalodni, de mar erdemes rajta el gondolkodni. en azon az allasponton vagyok hogy egy onmagat felepito (de itt most ne csavarkulécsra meg furogepre gondolj, inkabb mint amik a stargatben voltak a robotok, nem tudom most a nevuket, de utaltam okat :) ), eletprogrammal rendelkezo robot ami torekszik az eroforrasok kiaknazasaara, fennmaradasra es szaporodasra, azon mar el kellene gondolkodni hogy eletformanak tekintheto e.

    Jó persze az okosak biztosan sokat rágódtak a témán így én nem is vitatkoznék velük csak úgy elgondolkoztat a dolog...

    szerintem a felvetes jo, de en nem a mostani definicio eldobasaval kersenem a valaszt, hanem bovitenem a kategoriakt.
    1. biologiai eletformak
    2. mittomen mechanikus eletformak

    a biologia eletforma az ami szerves anyagokat hasznalva, kemiai folyamatokra alapozva anaygcseret folytat, meg szaporodik, meg orokito anayaga van

    a mechanikus eletforma, pedig ... hat nem tudom, apro elektro mechanikus modulokbol rakja ossze magat, energiat vesz fel a kornyezetbol, es a minimlamodulok tudjak valami keppen hogy mi a dolguk a nagy egeszben.

    A robot az ami jelenelg letyezik maradjon robot. ugy kell osszerakni, te toltod bele progit, szvsz te vagy a robot orokitoanyaga, tehat semmikeppen nem autonom forma.

    Az intelligencia meg egy fuggetlen kerdes, valszeg szoftveresen lehet alkotni olyan entitast ami tud magarol, hardvefen keresztul erzekeli es manipulalni tudja akulvilagot.