Balázs Richárd

A Föld gravitációs mezőjére is hatással van az Antarktisz olvadása

Az Antarktiszt jégtakarójának műholdas méréseiből megállapították, hogy a sokáig stabil déli Antarktiszi-félsziget 2009 környékétől közel 750 kilométeres partszakaszon hirtelen elkezdte ledobni jegét az óceánba.

A konstans értékeket produkáló jelenség hatására azóta évente 60 köbkilométer, megközelítőleg 55 milliárd liter vízzel gyarapszik évente a bolygó vízkészlete, amivel a terület a második legnagyobb tényezővé lépett elő a tengerszint emelkedés terén. "A mai napig a gleccserek nagyjából 330 köbkilométer vizet juttattak az óceánba" - nyilatkozott dr. Bert Wouters a Bristol Egyetem kutatója, a Science szaklapban megjelent tanulmány vezetője.

A változásokat az európai űrügynökség CryoSat-2 műholdjával figyelték meg, amit kifejezetten a jég távoli észlelésére fejlesztettek ki. A 700 kilométeres magasságban keringő tudományos eszköz radarimpulzusokat küld a Földre, amit a jég visszaver, a műhold pedig rögzít. Az impulzus által utazással töltött időből rendkívüli pontossággal állapítható meg a jégfelszín emelkedése. A kutatók 5 év adatait elemezték és megállapították, hogy egyes gleccserek jege jelenleg az évenkénti 4 méteres csökkenést is eléri.

A terület jégvesztesége akkora, hogy már most kisebb változásokat okoz a Föld gravitációs mezőjében, amit egy másik műhold, a GRACE észlelt. "A tény, miszerint ekkora területen, ilyen sok gleccsernél kezdett el hirtelen csökkenni a jég, meglepetésként ért minket" - folytatta Wouters. "Ez a jégtakaró rendkívül gyors reakciójáról tanúskodik, pár év alatt a dinamikus rendszer teljesen eltolódott" Az Antarktisz éghajlati modelljének adatai szerint ez a hirtelen változás nem magyarázható a havazásban vagy a levegő hőmérsékletében beállt változásokkal. Ehelyett a kutatók az óceánok felmelegedésének tulajdonítják a gyors jégolvadást.

A gleccserek többsége az óceán felszínén lebegő jéghegyeket táplál, melyek egyfajta aládúcolásként is szolgálnak, lelassítva a gleccserek óceánba jutását. Az Antarktisz körül uralkodó nyugati szelek az éghajlat melegedése, és az ózon kiürülés hatására egyre erősebbé váltak az utóbbi évtizedekben. Az erősebb szelek délről melegebb vizet toltak a sarkvidék felé, alulról olvasztva a gleccsereket és a jéghegyeket. Utóbbiak vastagsága egyötödével csökkent az elmúlt 20 évben. A legnagyobb aggályt az jelenti, hogy a gleccserek visszavonulásával a meleg víz bejut a félszigetre és még erősebb olvadásokat eredményez.

"Úgy tűnik, hogy 2009 környékén a jéghegyek elvékonyodása és a gleccserek felszín alatti olvadása átlépett egy kritikus tartományon, ami hirtelen jégveszteséget váltott ki. Az Antarktisz más területeivel összevetve azonban a déli félsziget jóval kevésbé tanulmányoztuk, ironikus módon pontosan a hosszú ideig fennálló változatlansága miatt" - összegzett Wouters. "A változások okának pontos megállapításához több adatra van szükség. A helyi jéghegyek geometriájának részletes ismerete, az óceán fenekének topográfiája, a jégtakaró vastagsága és a gleccserek folyási sebessége mind elengedhetetlenek ahhoz, hogy meg tudjuk mondani, meddig folytatódik a vékonyodás"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #45
    "Ebből mit is akartál kihozni? Az ezzel foglalkozó szakemberek szerint 80 millió éve a bolygó éghajlata is melegebb volt a mainál. Nem hiszem, hogy az akkori körülmények között jobban éreznénk magunkat, mint most, ha erre célzol. "
    80millió év az tényleg qurva messze volt. De az uccsó jégkorszak az nem volt olyan nagyon régen. Arra kíváncsi lennék, hogy az uccsó jégkorszak elött mi volt az Anktartiszon. Nem hiszem, hogy ilyen jeges volt mint most.
  • Irasidus #44
    Egyetértek.
  • InfoCsill #43
    Ilyeneken nem érdemes fennakadni, a cikk SG színvonal...

    Én pl máig el sem olvastam a cikket, sőt, az informatikai cikkeken kívül én itt semmit sem olvasok el már évek óta. Nem is szoktam senkinek sem ajánlani ezt az oldalt, avagy a régi nevén: a SuperGamez-t (mely név sokkal inkább mutatta, mit is képvisel az oldal).

    A tudományos cikkek szerkesztői is csak mezei informatikusok, nem értenek egyik természettudományos szakterülethez sem, így azt sem érthetik, amit lefordítanak, csak favágó módszerrel fordítanak/értelmeznek, és kiteszik. Épp emiatt az utóbbi években elindult egy tudománykommunikáció nevezetű MSc szak az ELTE-TTK-án, ami épp ezt kívánja orvosolni a társadalomban: természettudományos szakemberek, akik nyitnak a nagyközönség felé is ismereterjesztő szinten, ismeretterjesztő cikkeikkel/fordításaikkal, de kedves kormányunk most épp ezt a szakot akarja megszüntetni, aminek pont lenne is értelme, mert annyira sok a fals információ és a hozzá nem értés a magyar médiában, egyszer pár éve beültem egy ilyen tudománykommunikáció MSc előadására, és meglepődtem, hogy ott az SG hírportál színvonalára is kitért Patkós András, a kvantumfizika professzor).

    Ráadásként itt a hozzászólók is nagyrészt "csak" informatikusok (rosszabb esetben csak játékosok, lásd az oldal régi nevét: SuperGamez), akik nagyszájú tahóként beleokoskodnak egyik-másik természettudományos szakterületbe, így a kör bezárul. Totális káosz az oldal a fejétől a farkáig. Van itt minden, a relatvitáselméletet hetente hétszer megcáfolják itt az önjelölt zsenik, a külön bejáratú- és kijáratú kozmológiákat alkotó zsenikről nem is szólva, minden van, ami a társadalmi elbutítására/elbutulásra és az önmagasztalásra jellemző.

    Újabban kezdik átvenni a kvantumfizika/kvantummechanika tudományát is, de mind a szerkesztők, mind a hozzászólók azt a szintet képviselik, akik máig, soha életükben egyetlen kvantumfizika/kvantummechanika tankönyvet/szakkönyvet nem láttak még távolról sem, mégis vérre menő viták folynak az oldalon, pusztán úgy, hogy mindenki olvasott a -borzalmas állapotú- médiában pár ismeretterjesztő cikket, és máris önjelölt szakemberek lettek a területen. Itt a csapból is folynak az önjelölt zsenik. Aztán ha vége a vitának, megy vissza mindegyik játszani az aktuális számítógépes játékával. Na, ez az SG színvonal!

    Szinte minden szakterületnek megvannak a maga hírportáljai, melyet szakmabeliek szerkesztenek. A SG félig-meddig "áltudományos" színvonalat képvisel a maga tudományos rovataival. A csillagaszat.hu-t pl nálunk szerkeszti pár MTA-s kutató asztrofizikus/szakcsillagász, akiket személyesen is ismerek, ha valaki az asztrofizika/csillagászat iránt érdeklődik, csakis azt érdemes olvasnia a magyar sajtóban, ezt az oldalt semmiképp sem.

    De az IT/Tech cikkei/hírei egyébként jók az SG-nek (hiszen ez a szakterületük), én csak azokat szoktam elolvasni, a többit alapból ignorálom.


    Utoljára szerkesztette: InfoCsill, 2015.06.08. 10:44:04
  • gaszton421 #42
    Végigfutottam az eddigi hozzászólásokat de úgy látszik csak engem zavar hogy szokásos módon megint totálisan hibásak a nagyságrendek és mértékegységek. a 60 km3 víz az 60 miliárd m3 vagy esetleg 60 ezer miliárd liter de semmiképpen sem 55. Ez utóbbit gondolom a tengervz más sűrűsége miatti tömegátszámításnak szánták de csak gondolatban mert bizony a mondatban az öszes mértékegység az térfogategység és nem más.
  • InfoCsill #41
    :D
  • VolJin #40
    privátba elég jól nyomod az írvelést. Ha itt a közösben is ilyen konstruktóv lennél, az sojat segítene!
    :-D
  • VolJin #39
    Kiborultál?
    Csak jelzem, hogy az a trollkodás, amit most művelsz...
    Utoljára szerkesztette: VolJin, 2015.06.04. 21:41:14
  • InfoCsill #38
    Az a baj még csak szórakoztató sem vagy igazán. Inkább csak egy szánalmasan sötét troll, aki okoskodik. Egyébként mi a szakterületed, hogy ennyi mindenhez értesz? Ahogy látom minden topikban rohadt okos vagy, az üzleti vállalkozástól kezdve a hadiiparig te mindenben otthon vagy.
    Utoljára szerkesztette: InfoCsill, 2015.06.04. 21:29:14
  • InfoCsill #37
    VolJin, de hát most már elfogyott minden, gyorsan talál ki még valami hülyeséget, mert így unalmas lesz a téma!
    A legjobb az lenne, ha megint behaluznál valamit, és pörögnél rajta.


    Utoljára szerkesztette: InfoCsill, 2015.06.04. 21:09:39
  • InfoCsill #36
    Szóval lehet jobban jártál volna, ha csöndben maradtál volna megint, és nem erőlteted ezt a vonalat (sem), mert így, hogy állandóan csak ezen pörögtél, utánanéztem, és hát...megint csak beégtél.

    Inkább hiszek a paleontológus professzornak, aki megvizsgálta a sarkköri dinó koponyájának szerkezetét, és a növényi fosszíliákat, mint neked, internetes fórum trollnak.
    Utoljára szerkesztette: InfoCsill, 2015.06.04. 21:04:34