• NEXUS6
    #13
    A globális klimatikus rendszer meglehetősen bonyolult dolog és a rendszer nem fog egyetlen input megváltozására egyszerűen egy másik output megváltozásával (ráadásul arányosan) reagálni. Ha ez igaz lenne, akkor a CO2 szint 400 ppm-re emelkedése azonnali és nagyon dúrva hőmérsékleti hatással járna. Az egyszerű modell szánára ezért ellentmondsos a sarki jégsapka növekedése.

    A déli jégtakaró növekedése azonban jól illeszkedik egy bonyolultabb rendszerbe. Az hőmérséklet növekedése és az emberi tevékenység CO2 szint növekedést okoz. A CO2 szint növekedés jelentősen fokozza a növények fotoszintézisét transpirációs folyamatait, a tengerek párolgását, ami több vízgőzt jelent a légkörben, ez tőbb csapadékot, jelen estben havat/jeget jelenthet.

    Ebben a logikában a hőmérséklet növekedése az ami a CO2 szint növekedését inicializálja (lásd jéghideg Coca-Cola az igazi) és nem fordítva. A hőmérséklet emelkedésének alapvető oka lehet az ember tevékenységének köszönhetően megváltozó albedó (ez bizonyított), vagy közvetve a megnövekedett vízgőz mennyiség üvegházhatásán keresztül.