Gyurkity Péter

Új képen látható a teljes Antarktisz 

Csaknem két évtized után frissült ismét a kontinenst ábrázoló részletes kép, amelyet Grönland követ majd.

A Kanadai Űrügynökség és a Waterloo Egyetem közös munkájának köszönhető az új, a teljes kontinenst részletesen ábrázoló nagykép elkészülése, amely a 2008-ban, több hónapot át rögzített, összesen mintegy 3150 önálló felvétel kombinálásából keletkezett. Az anyag mindenki számára ingyenesen elérhető a világhálón, itt már nincsenek megkötöttségek.

A munka befejezése és az eredmény közzététele azért hírértékű, mert hasonló alkotás utoljára 1997-ben készült a déli sarkról, így most a nagy felbontású képeket összehasonlítva szintén levonható néhány következtetés. Ezek között szerepel a kontinens nyugati részén található gleccserek nyilvánvaló olvadása, amelynek visszafordíthatatlan jellegéről nemrég két tanulmány is megjelent. A képen látható eltérő színek a fény különböző hullámhosszait jelképezik, ebből a jég pontos összetételét is tanulmányozhatjuk, legyen szó a gleccserekről, a tengereket fedő jégről, avagy az azon úszó jéghegyekről. Az úgynevezett polarimetrikus információ egyben a hajózóknak is segít, ezt ők a navigáció korrigálásához használják fel.

Szintén segít a helyzet pontosabb felmérésében az 1990-es évek második fele óta a kontinensről letört, attól eltávolodott jéghegyek, pontosabban az ezek forrásának számító gleccserek széleinek követése és részletes vizsgálata. A folyamat a jelenlegi trend alapján azt eredményezheti, hogy néhány évszázadon belül 1,2 és 3,7 méter között emelkedhet a tengerek szintje, ezt azonban meglehetősen nehéz megbecsülni, hiszen mindössze 40 évnyi adat áll rendelkezésünkre. A visszafordíthatatlan jelleggel kapcsolatban mindenesetre egyetértés mutatkozik, a folyamatot pedig viszonylag gyorsnak értékelik – ezen folyamat egyelőre kezdeti szakaszában járunk még.

Addig is bőven van időnk arra, hogy az elkészült képet annak minden részletességében szemügyre vegyük, hiszen erre már az amatőröknek is lehetőségük van. Az ígéretek szerint nemsokára az 1997-es elődöt is feltöltik majd az adatbázisba, a következő lépés pedig Grönland hasonló feltérképezése lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!