Balázs Richárd

Mikor nyilvánítható egy bolygó élettelennek?

Bár az eddigi kutatások azt sugallják, hogy más bolygók is támogathatják az életet, többen elérkezettnek látják az időt az érme másik oldalának megvizsgálására. A más bolygókra irányuló expedíciók költségeiben jelentős tételt tesznek ki az úgynevezett bolygóvédelmi protokollok, például a sterilizáció, vagyis a célpont földi mikrobák általi beszennyezésének elkerülése, hogy ne tegyük ki veszélynek a helyi életet. Ha azonban nincs a kutatandó bolygón semmi, akkor miért izgatjuk magunkat?

A Mars esetében eddig semmi jelét nem találtuk a jelenbeli életnek, és ha a jövő küldetései is üres kézzel térnek vissza, egy pont után a kereskedelmi űrvállalkozások, legyen az bányászat, vagy turizmus, szeretnék majd elkerülni a sterilizáció költségeit. A kérdéskört egy svéd filozófus, Erik Persson, a Lund Egyetem munkatársa vette szemügyre, aki szerint nincs egyszerű válasz, ugyanakkor nem is kerülhetjük meg a témát. "Saját bolygónkon általában már túl későn kezdjük ezeket a párbeszédeket, a tények után, vagy amikor már elkerülhetetlen valaminek a bekövetkezése" - mondta, utalva többek közt a genetikailag módosított gabonákra.

Éppen ezért talán most tartunk azon a ponton, amikor érdemes a tudósoknak, a jogi szakértőknek és a közvéleménynek elkezdeni gondolkodni, mikor és hogyan lazíthatnánk a bolygóvédelmi protokollokon, amennyiben egy bolygót élettelennek nyilvánítunk. "A kilövő padon már túl késő ezen elmélkedni" - tette hozzá.

Eddig a protokollokkal kapcsolatban a legtöbb egyeztetés a szigorról, és nem az enyhítésről, vagy akár a megszüntetésről szólt. A vélemények természetesen vegyesek. Van, aki egy rezervátumként tekint a Marsra, míg mások szerint a bolygóvédelmi szabályok túl szigorúak és csak hátráltatják az élet utáni kutatásokat, ha a legérdekesebb célterületekre pont az idegen élet féltése miatt eleve el sem juttathatjuk szondáinkat. Egy tanulmány szerint az sem okozna problémát, ha emberi expedíció lépne a Mars felszínére - az embereket ugyanis lehetetlen sterilizálni, kívül-belül hemzsegünk a mikrobáktól.

Andrew Schuerger, a Florida Egyetem kutatója, valamint Pascal Lee, a SETI munkatársa több északi-sarki út során szimuláltak egy marsi mintagyűjtő expedíciót, megnézve milyen mikroorganikus lábnyomot generálnak útjuk során. Míg az utazáshoz használt járműből vett mintákban 85 különböző mikroorganizmus tenyésztettek ki, a kinti hóból vett mintákban csak egy baktériumot és egy gombát sikerült találni. A hőmérséklet mellett az erős marsi UV sugárzás is segítene a környezet beszennyeződésének elkerülésében, tette hozzá Schuerger, aki szerint a földi mikrobák döntő többségének elég 15 perc kitettség a Mars felszínén a pusztuláshoz.

Az űrjogi szakértők azonban még el sem kezdték a kérdés boncolgatását. "Még mindig azt próbáljuk meghatározni, hogyan foganatosítsuk a bolygóvédelmet" - nyilatkozott a New Scientistnek Joanne Gabrynowitz, a Mississippi Egyetem űrjogi professzora. "Arról még senki nem tárgyal, hogyan lehetne enyhíteni rajta"

A probléma legnagyobb kerékkötője, hogy akármilyen elszántan keressük is az életet, mindig ott lesz annak a lehetősége, hogy éppen csak elkerültük. Ennek eredményeként egy bolygó élettelennek minősítése értékítélet kérdése, vagyis azt kell megállapítani, hol húzzuk meg a vonalat és mondjuk azt, hogy ennyi próbálkozás már elegendő volt, véli Persson.

John Rummel, aki több mint egy évtizeden át dolgozott a NASA-nál a protokollok megalkotásán, úgy véli, amennyiben a Mars valóban élettelen, akkor is jó okunk lehet a védelme fenntartására. A földi mikrobák nem csak a marsi életet veszélyeztethetik, de a jövő emberi telepeseinek erőforrásait is, például a vízgyűjtőket. Szerinte jelenleg nem lehet a Persson által felvetett határt megszabni. Pillanatnyilag egy űregyezmény határozza meg a bolygóvédelmi előírásokat, betartásuk azonban az országokon múlik. Ha egy űrkutató nemzet lazít a szabályokon a kereskedelmi vállalkozások javára, azzal az összes fal leomolhat, összegzett Rummel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • UUUU #60
    Nem hát "Káom", én nem látom át....
  • VolJin #59
    Te nem látod át, de most is magadat égeted...
  • UUUU #58
    Ennyi ? Egy betűs -Vol, aki még számolásból is fel volt mentve, de okoskodni próbál. Aztán amikor beég, pontozgat :)
    Kb. ez a szinted.
  • VolJin #57
    Gondolom ez volt életed legnagyobb trollsikere. Söt talán még a trollkodáson kívül is...
  • UUUU #56
    "Káom" ----> Kihagytam egy betüt a mobilon pötyögve ------------- > kánon :)
    Ez öreg, nem jött össze. Vajon melyik betűt hagyhattad ki? Körülbelül ilyen kusza az összes megjegyzésed, mint a kánon helyett leírt káom. Pontosabban, értelmezhetetlen hülyeség, de ezt elnézem neked, hiszen fogalmatlan vagy.
  • VolJin #55
    Kihagytam egy betüt a mobilon pötyögve, na bumm...

    Most aztán jól megmutattad, hogy mekkora troll vagyok...

    Gratulálok...
  • UUUU #54
    Káom ? Az mi? Talán kánon? Logolj be a másik troll alteregóddal butuska, hogy megerősítsd a mérhetetlen idiotizmust. Bár a kreténséged szorzata nagyobb mértékű lesz, ne zavarjon.
  • UUUU #53
    "A csillagok, csillagképek, bolygók, holdak stb. nevét nagy kezdőbetűvel írjuk: Ikrek, Fiastyúk, Orion, Tejút, Merkúr, Plútó, Vénusz stb.

    Ha a föld, a hold és a nap szót tulajdonnévként használjuk, nagybetűvel kezdjük. Erre azonban csak hangsúlyozottan a csillagászati vonatkozásokat előtérbe állítva (például tudományos szövegekben) van szükség. Például: a Hold távolsága a Földtől, a Föld a Naptól számított harmadik bolygó.

    A mindennapi írásgyakorlatban azonban inkább a kisbetűs formák javasolhatók: föld körüli utazás, a hold szépen világít, a nap sugarai stb.

    Forrás:
    A magyar helyesírás szabályai, 185. pont."

    De látom te is okosabb vagy a nyelvtanprofesszoroknál. Ráadásul mióta égitest a földközpontúság szó? Látom alacsony a kerités.

    #52

    Atyaég, ilyenkor már metafórikus kijelentés. Nem te írtad, hogy akkor se érné meg ? Akkor még is, vagy csak allegórikusan mégis ? Hantaboy.
  • VolJin #52
    Ugye magad is látod, hogy vérciki belekapaszkodnod ebbe a tizedébe, földön heverő gyémántokba, amikor ezek csak szimbólumok, hasonlatok és metafórák.
    Ritka nagy hülyét csinálsz magadból itt közszemlére.
    Gyorsan regisztrálj egy alternatív nicket, hogy káomban énekeld a mennyből az angyalt!
  • VolJin #51
    Látom még a tagadás fázisában vagy. Jön majd az alkudozás, a letargia, és a beletörődés. Majd, ha ott tartasz, szólj!
    Segítek újjá születni. Nem fogod magad olyan okosnak érezni, elmúlik majd az istenklomplexusod, de boldogabb leszel, mert tisztában leszel a képességeiddel, jobban fogod érezni magad, mert tudat alatt most is tudod, hogy intellektuálisan egy senki vagy és pont ezért, védekezésből csinálsz úgy, mintha átlagon felűli intelligenciával lennél megáldva.