Balázs Richárd

Gekkók az űrben

Élő állatok, magvak és anyagminták jutottak el egy orosz Foton műholdon a múlt hét végén a világűrbe, megkezdve kéthónapos súlytalansági kísérletüket, ami a biológiai és fizikai tudományokat szolgálja.

A 6,8 tonnás Foton M4 űrkapszula orosz és német intézetek kísérleteinek, szám szerint huszonkettőnek ad helyet. A földkörüli pályán töltött 60 napot követően a műhold szétválik és gömb alakú, hőpajzzsal ellátott leszálló kapszulája visszatér a Földre. Az ejtőernyők által segített leszállás Oroszország déli részén történik majd szeptemberben. A kapszula kialakítása azon a Vosztok űrkapszulán alapul, ami 1961-ben Jurij Gagarint is az űrbe juttatta az első emberi űrrepülés alkalmával.

A kísérletekkel az űr zord környezetének élő organizmusokra és gyártásból származó anyagokra gyakorolt hatásait vizsgálják, de más jellegű kísérletek is helyet kaptak a Fotonon. A Roszkozmosz weboldala szerint közel 860 kilogramm kutatási hardvert helyeztek el a kapszula belsejében és külsején. Egy közös orosz-német kísérlet a félvezető kristályok növekedését fogja vizsgálni a súlytalanságban, melytől a tudósok a napelemek, LED-ek, tranzisztorok és más elektronikai alkalmazások terén várnak előrelépéseket. "A cél a lehető legmagasabb minőségű kristályok előállítása" - olvasható a német űrügynökség, a DLR állásfoglalásában.

A Foton M4-et egy orosz gyártmányú kemencével is ellátták, amiben három anyagtípust fognak hevíteni. Az olvadást követően a minták kristályosodni kezdenek, ez lesz az a fázis, melyben a tudósok tanulmányozni fogják a mágneses mezők és a vibrációk fejlődésükre gyakorolt hatását. Az anyagmintákat a küldetés végén elosztják az orosz és német tudósok között.

Gekkók és növényi magvak is repülnek a nyomáskiegyenlített űrkapszulában. A kutatók a felnőtt gekkók viselkedését tanulmányozzák a súlytalanság közegében, beleértve nemi viselkedésüket és embrionális fejlődésüket. A tudósoknak folyamatos képi összeköttetés áll rendelkezésükre az állatok élőhelyével. Ezen felül tanulmányozni fogják a szárított magvak és selyemhernyó tojások reakcióját a kozmikus sugárzásra, továbbá több mikrobákkal dolgozó kísérlet is helyet kapott a fedélzeten.

A küldetés a Foton tizenhatodik repülése 1985 óta, a Foton M4-et azonban számos újítással látták el, hogy meghosszabbítsák élettartamát, ilyenek az új nappanelek és egy új hajtómű modul, utóbbival a repülési magasságot szabályozzák.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Irasidus #6
  " ha jol tudom nincs ott semmi erdekes."

  Csak maga a Hold... Selenologia (=holdkutatás), összehasonlító planetológia, űrorvostan, holdi csillagászat, gelogia, fizika, kémia, stb. és még legalább több tucat tudományterület amit nem soroltam fel.
 • BladeW #5
  Rosszul tudod, a Hold sötét oldalán köztudottan több épületből álló náci bázis van, csak ugye ezt nem terjeszti az agymosottaknak szóló mainstream médija.
 • albiman85 #4
  es minek mennenek a Holdra? ha jol tudom nincs ott semmi erdekes.

  Ennek a projeknek a koltsegei pedig csak toredeke annak ami egy embero holdraszallashoz szukseges.

  Nekem tetszenek az ilyen kiserletek es nagyon hasznosnak tartom, ugyanugy mint a ISS-en torteno novenyi kiserletek. Innen kell elidnulni
 • kvp #3
  "Pároztassanak főemlősöket és azt vizsgálják odafent."

  Nem mukodik. A tapasztalok alapjan a gerinchur gravitacio jelenlete nelkul nem alakul ki. Ezert is kellene vegre talalni egy olyen gerinces elolenyt ahol megiscsak osszejon.

  "Ezek vitz kategórába tartozó dolgok."

  Olcso es jellemzoen az anyagkiserletek a haszosak, a tobbi helykitolto. Ezekbol az anyagkiserletekbol meg mindig nem tortent eleg, a tobbseget pedig az amerikaiak csinaltak, akik se az oroszokkal, se az europaiakkal nem osztjak meg a gazdasagilag is hasznosithato eredmenyeket. (ami nem adhato el, azt persze publikaljak)

  A jarmu egyebkent egy manoverezo katonai szerviz modult kapott, szoval egyreszt felderito felszereles lehet rajta, masreszt a megnovelt hasznosteher kapacitas alapjan most mar pont alkalmas egy bolygokoruli palyan honapokra vagy evekre leparkolt nuklearis toltet celzott celbajuttatasara, mindezt a belepes kozbeni tobbszori palyamodositassal, az amerikai raketavedelmi rendszert elkerulendo. Ja es a tesztekhez altalaban egy valodi bomba helyett valami hasznos, de nem tul fontos terhet visznek, mondjuk mikrogravitacios kiserleteket.
 • Angelus1991ster #2
  Szerintem a gekkók manipulálták a názásokat, hogy az űrgekkókal felvegyék a kapcsolatot, akikkel egy-pár millió éve megszakadt a kapcsolat:D

  tényleg érthetetlen, Holdra való visszatérésre nincs pénz? erre van, szegény állatokat nagy G erőknek kitenni? már az amerikaiaktól el se várom, hogy újra a Holdra lépnek. Előbb fog Kína.
 • Macropus Rufus #1
  hát ez tényleg izgalamas. Az elmúlt évtizedekben a már mindent vittek fel. Mi az amit még nem találtak meg? Kit érdekel egy gekko párzása és embrionális fejlődése??? Az gekko nem főemlős. Pároztassanak főemlősöket és azt vizsgálják odafent. Magvakat? Mi a fenének?
  Már annyi magvat vittek fel, hogy egy mezőt lehetne velük telerakni.
  Ismét dögsok pénzt szórnak el a hülyeségre. Komoly kísérletek kellene. Ezek vitz kategórába tartozó dolgok.