Hunter

"Visszatért" a Mars500 expedíció

Másfél évnyi világtól való elszigeteltség után léphetett ki a Mars expedíciót szimuláló hatalmas acéltartályokból az a hat férfi, akiken a hosszútávú űrutazás emberi elmére gyakorolt hatásait vizsgálták.

A Mars500 projekt időtartamát és tevékenységeit tekintve hűen szimulált egy emberi Mars expedíciót, ami az oda- és visszaút mellett a legénység három tagja számára egy Marsra szállást is magába foglalt, akik valódi űrruhákban barangolhattak a vörös bolygó felszínét visszaadni próbáló ugyancsak zárt térben.


A csapat három orosz, két európai és egy kínai férfiból állt. Alekszej Szitev, Alekszandr Szmoljevszkij, Szuhrov Kamalov, Romain Charles, Diego Urbina és Vang Ju elszigetelt "otthonának" zsilipkamrája november 3-án, moszkvai idő szerint 14 órakor nyílt ki a Biomedikai Problémák Intézetében (IMBP), 2010. június 3. óta először. A legénység három napot tölt karanténban orvosi vizsgálatok céljából. A Mars500 alatt egészen korlátozott volt a hat férfi kapcsolattartása a külvilággal, "űrhajójuknak" nem voltak ablakai és a küldetés felügyelői a kommunikációban is szimulálták a nagy távolságok miatt jelentkező időkülönbözetet is. A Mars közelében a kérdések és az azokra érkező válaszok között akár 25 perc is eltelhetett, amit a szöveges üzeneteknél, mint az e-mail vagy a Twitter üzenetek, illetve video-blogoknál is alkalmaztak.

A Mars500, mint fentebb is írtuk nem teljes körű űrszimuláció, mivel a súlytalanság és a kozmikus sugárzás emberi szervezetre gyakorolt hatásait lehetetlen szimulálni egy külvárosi létesítményben. A tudósok azonban így is nagy elégedettséggel nyilatkoztak a begyűjtött adatokról. a virtuális utazás során a legénységen számos tanulmányt végeztek el, hogy felmérjék az elszigeteltség pszichológiai és fiziológiai egészségükre gyakorolt hatásait. Nyomon követték stressz és hormonszintjeiket, alvási sémáikat és közérzetüket. "Csodálatos csapat volt, akik nem hat egyénként, hanem egy összekovácsolódott legénységként tértek vissza" - nyilatkozott a BBC News-nak dr. Martin Zell, a projekt főtámogatója, az ESA részéről.


Időközben az európai űrügynökség megbeszéléseket kezdeményezett a Nemzetközi Űrállomás (ISS) üzemeltetésében közreműködő partnerekkel egy földkörüli pályán elvégezhető elszigeteltségi teszt lehetőségeiről, ami által az űrállomás valóban kiszolgálhatná eredeti célját és az évtized során egy emberi űrkutatási tesztkörnyezetté válhatna, amiben új módszereket és technikákat próbálhatnának ki, melyek segítenének az embereknek messzebbre eljutni a Naprendszerben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • AgentKis #17
  +1
  XD Jogos!
  Bár másfél évre valót még simán vihetnek itthonról... ;-)
 • Merces #16
  ...a valódi kérdés, hogy hogyan lehet a sulytalanság állapotábn pálinkát főzni........
 • nextman #15
  Érdekes elképzeléseitek vannak az űrhajózásról, ez nem turistaút, hanem kemény és áldozatokat követelő munka. Alkoholizálni tuti nem lehet, mekkora gáz lenne már az út felénél egy részeg űrhajós leamortizálná az egész űrhajót. A nemi vágy ellen pedig szednek tabit, ennyi.
  Ide olyan embereket válogatnak, akik erről a másfél évről konkrétan lemondanak az életükből a cél érdekében, nekik nem fognak ilyen kérdések gondot okozni. (Ha jól válogatják őket.)
 • Tetsuo #14
  Bocsanat, sulytalansag. :)
 • Tetsuo #13
  Ezert kell fejenkent egy no es olyan no, akik mindenkivel csinalnak MINDENT.
  Sok fetiscucc meg "bondage" marcsak a sujtalansag miatt is. :D
 • EnxTheOne #12
  Hetero vagyok, de én támogatom hogy csak az egyik nem legyen majd az ürhajon.

  Ha mindenki recskázna azt tul élném, de ha Szergej, és Jean "kapna nunit", én meg nem, akkor orosz és francia barátomat baleset érné. :D

 • Cef #11
  Erre a kérdésre szerintem még ők sem tudják a választ. De gondolom ez egy olyan rizikó, amire kicsi az esély, de vállalni kell.
  Volt olyan elképzelés, hogy egy távirányítású sebészrobotot visznek a hajóra, amit a földről vezérelhet egy sebész, csak ezzel meg az a gond, hogy minél messzebb vannak annál több időbe telik amíg a jel eljut az űrhajóra és vissza, no meg tudtommal még soha senkit és semmit sem műtöttek súlytalanságban (bár lehet, hogy voltak már ilyen irányú kísérletek).
 • halgatyó #10
  Az is érdekes kérdés, hogy milyen orvosi képzettséggel rendelkezik a kísérleti személyzet 1-nél TÖBB tagja? Pl. lesz-e legalább 2 ember, aki egy vakbélműtétet végre tud hajtani?
  Itt a Földön még meg lehet szakítani a kisérletet, de amikor majd tényleg a Mars felé mennek, akkor lehetnek emberi veszteségek olyan betegség miatt, ami itt a Földön egyszerűen gyógyítható. Nyilván a vállalkozók ezt bekalkulálják majd.
 • halgatyó #9
  Az is érdekes kérdés, hogy ez a sok nővédelmi gittegylet meg egyenjogúsítási izé-bigyó szervezet mit szól ehhez a nagy kanbulihoz?
  Hogy-hogy nem hallatják a hangjukat? Máskor bezzeg tele az rikácsolásukkal a (ballibernyálas) fossajtó, hogy az embernek kedve támadna a középkori boszorkányégetések visszahoztalára..
 • halgatyó #8
  Ha egy "reprezentatív" mintavétellel kiválasztott 1000 férfit megkérdeznénk, hogy hajlandóak lennének-e éveken át nő nélkül élni, és ha igen akkor mennyiért, asszem igen kevesen vállalnák, és igen sokat kérnének érte.
  És ez a normális!
  A nemi késztetés rettenetesen erős, erősebb bárminél, kivéve a légszomjat, a hosszas éhezés és szomjazás esetét. Rövid ideig (pár hét, esetleg pár hónap) felfüggeszthető napi 16 órás szorgos elfoglaltsággal, de aztán csökkenni kezd a motiváció, szétesik a gondolkodás, és az elfojtott vágyak bizony ki fognak törni.

  Azzal, hogy a nőket -- valós indok nélkül -- kizárják a "buliból", nos ezzel a nem-homoszexuális egészséges férfiak kb. 90%-át már eleve, a jelentkezés előtti fázisban kizárják.
  A jelentkezők között a homoszexuálisok lesznek túlsúlyban.
  Hogy ez kinek jó és miért, azt lehet találgatni. Nekem nagyon nem tetszik.

  Van erről egy cikk: fontos lesz a saját fülke
  Ebben a cikkben leírják, hogy a saját fülke belsejét nem kamerázták be, valamint hogy a közösségi térről készült felvétel sem lesz nyilvános.
  Hmmm.... vajon miért?

  Gondolom nem nehéz kitalálni... amikor a Szergej bemegy a Jurij magánfülkéjébe és fél óra múlva jön ki onnan... hát az eléggé nem tartozik a nyilvánosságra.
  Nomeg én egyáltalán nem is lennék kíváncsi ilyesmire mert elhányom magam és lemegy a renoméjuk a fiuknak meg az egész kisérletnek