Gyurkity Péter

Kettős aszteroidát vesz célba a NASA és az ESA 

A cél a kisebbik példány pályájának módosítása, mégpedig közvetlen becsapódás által.

Néhány nappal ezelőtt írtunk arról, hogy a NASA a mintavétel mellett az ARM-küldetésben célként kijelölt aszteroida pályáját is megpróbálja majd módosítani, mégpedig az általuk alkalmazott űreszköz gravitációs hatását felhasználva. Az amerikai űrügynökség azonban európai kollégáikkal közösen egy másik, némileg hasonló kezdeményezésen is dolgozik, amely közvetlen becsapódással érné el ugyanezt.

Az ESA honlapján olvashatunk a kettős küldetésről, amelynek mindkét komponense egymástól függetlenül végzi majd munkáját. Az európai szakemberek az AIM (Asteroid Impact Mission) névre keresztelt projekt révén saját eszközt indítanak útnak a várhatóan 2022-ben a Földhöz közel elhaladó 65803 Didymos (1996 GT) kettős aszteroidához, ennek fő feladata azonban a megfigyelés lesz, különös tekintettel a becsapódás főbb paramétereire és annak hatásaira. A NASA a maga részéről a becsapódó objektumot lövi majd fel és irányítja a célhoz, mégpedig a Double Asteroid Redirection Test (DART) küldetés keretein belül. Ez utóbbi másodpercenként 6 kilométeres sebességgel vágódik majd a kisebbik, 170 méter átmérőjű példányba, amely nagyobbik testvére körül kering, megpróbálva módosítani annak pályáját.


Mindkét űrközpontban figyelemmel kísérik majd a fontos eseményt, hiszen a célok között szerepel, hogy a becsapódás hatása, ez emiatt bekövetkező pályamódosulás a földi központokból is egyértelmű módon megfigyelhető legyen. Az AIM a helyszínen nézi majd végig ugyanezt, az általa visszaküldött adatokat pedig később elemzik ki, ettől azonban még messze vagyunk, hiszen az ESA csak most kezdte meg a küldetés részletes kidolgozását, saját eszközük fellövését pedig 2020 októberében tervezik.

A kettős küldetés sikere esetén a szakemberek jóval nagyobb biztonsággal mérhetik majd fel a jövőbeni hasonló eltérítési akciók esélyeit és fontosabb következményeit, ezért is van szükség a főpróbaként is felfogható projektre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Irasidus #6
    Pénz nélkül a NASA sem működik, és igen pénzért lobbiznak. Ez szerintem teljesen rendjén van. De az oroszoknak kemény pénzeket fizetnek, és ha valamiért fizetnek az nem kuncsorgás, azt üzletnek hívják.

    "Rendes rakétáik? Még is hol? Az oroszoknak vannak rendes rakétáik...."

    Te most tényleg azt hiszed az USA-nak/NASA-nak nincs rakétája? OMG. És a google sem működik, ugye? Amúgy, csak kíváncsiságból mit jelent nálad a rendes?

    "Az egész rakétaprogramot kukázni kellene és sokkal hatékonyabb, zöldebb megoldáson törni a fejüket. Nem a 2. Világháború V2 -s csökevényeket kicsit felturbózni!"

    Szerintem túl sok scifit néztél. Még is mire gondolsz ami sokkal hatékonyabb? Mellesleg a V2 teljesen más elven működött mint a maiak, teljesítménye is elmaradt, a megbízhatóságról nem is beszélve. Nincs jobb, megvalósítható módszer jelenleg. Persze most biztos fogsz írni pár ökörséget, amit vagy scifiből, vagy bulvárból veszel. De zárjuk rövidre, azok nem működnek, nem megvalósíthatóak, vagy csak kitalációk. Fantáziálni jó dolog, de néha nem árt tudni, hol kezdődik a valóság.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.04.13. 13:22:40
  • alien47 #5
    Kuncsorognak, mert amióta ismét Oroszország lett a mumus + szanció háború megy ellenük felemeltég a díjakat 10 x -re. (teljesen jogosan) Szóval mostanában kuncsorognak. Olvas utána az internet korában.

    Rendes rakétáik? Még is hol? Az oroszoknak vannak rendes rakétáik....

    Az egész rakétaprogramot kukázni kellene és sokkal hatékonyabb, zöldebb megoldáson törni a fejüket. Nem a 2. Világháború V2 -s csökevényeket kicsit felturbózni!
  • Irasidus #4
    Ez nem kalapozás, ez egy projekt. Egyébként sem a NASA dönti el, hogy hova megy és mint csinál, hanem a kongresszus, a NASA csak végrehajtja, ha kap rá elég forrást. Aztán, itt kisbolygóról van szó, nem üstökösről. És nem fognak landolni rajta , hanem párhuzamos pályára állnak, és kábellel rögzítik magukat (mivel pár méteres kődarabból lenne maximum szó, újabban még akkora sem). Az ESA Phile szondáját ne keverjük bele, elve kevesebb pénz volt rá, és így is nagy teljesítmény amit ebből ki tudtak hozni. Ha több pénzt kapnak akkor képzeld el, a leszállás is "normálisabb". Ennyi pénzből erre futotta. A NASA projekte sem érthetetlen, hanem pénz kérdés.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.04.10. 17:20:35
  • Irasidus #3
    Fizetnek az oroszoknak, nem kuncsorognak. Az űrsiklók leállása után, sok módosítással de építenek egy új rakétarendszert, az SLS-t. Egy ilyen rakétarendszer felépítése, tokkal-vonóval nem két nap, hanem 10 év, főleg ha a pénzt nem talicskával hordják. De csinálják már egy ideje, és ha minden igaz 2-3 év múlva elkészül. És ennek keretében van ez a projekt Egyébként elég rendes rakétáik vannak jelenleg is a NASAnak... A tudatlanság az internet korában, választás kérdése.
  • Macropus Rufus #2
    kell a zsé. Valamivel nekik is kell kalapolniuk. (96-ban a Pathfinder esetében a Marsról származó meteoritban talált megkövesedett izére hivatkoztak. Aztán most ott tartunk, hogy sok kutató szerint az nem is az aminek mondták)
    Egyenlőre ott tartunk amit írál + ha el is jutnak egy üstökösre, sem tudnak normálisan landolni. Ami mondjuk érthető, de ezek után érthetetlen ez a nagyzási mánia.

  • alien47 #1
    Ezt a kamut. A nasa még egy rendes rakétát sem tud összerakni. 3 éve az oroszoknál kuncsorognak fuvarért, de aszteroidát akarnak befogni. Mégis mivel lasszóval cowboy?