Gyurkity Péter

Eltérő víz van a Rosetta üstökösén 

Az eltérő szerkezet miatt máris kétségbe vonják a földi víz eredetéről alkotott elméleteket.

November közepén számoltunk be arról, hogy az Európai Űrügynökség Rosetta szondájának leszállóegysége sikeresen landolt az erre kijelölt üstökösön, azóta pedig az eszköz helyben végzi munkáját. Még ezt megelőzően került sor azonban az első mérésekre, amelyek eredményeit most közölték az érdeklődőkkel.

A Rosetta Orbiter Spectrometer for Ion and Neutral Analysis, vagyis a ROSINA névre keresztelt műszer már augusztusban megvizsgálta a 67P-n található vízgőzt, a mérés alapján pedig alapvető különbséget mutattak ki abban a Föld óceánjainak vízéhez képest. Kiderült, hogy a deutérium és a hidrogén aránya eltérő, ez több mint háromszor magasabb a földinél, ami egyben arra készteti a területtel foglalkozó kutatókat, hogy alaposan átgondolják a bolygó vízkészletének eredetéről alkotott elméleteket. Eddig úgy gondoltuk, hogy a forró állapotot követő lehűlés után a Föld vize ilyen és ehhez hasonló üstökösökről származott, ezek közvetítésével juthatott el hozzánk az a víz, amely immár a teljes felszín kétharmadát borítja. A fenti eltérés miatt azonban kérdések merülnek fel, amire egyébként az ESA szakemberei előzetesen is számítottak, hiszen tudták, hogy a helyi mérések kielemzése során komoly meglepetések érhetnek minket.


Azt eddig is tudtuk, hogy az említett arány a Naptól való távolság, valamint a Naprendszer kialakulását követő első néhány millió éven belüli eltérések függvényében változik, legalábbis erre utalnak az elvégzett szimulációk. Az üstökösök azért rendkívül érdekes vizsgálati alanyok, mert a bolygók kialakulásáért felelős gyűrűből származó anyagot hordoznak magukban, bár az eltérő keletkezési helyek belezavarnak a képbe, hiszen egy részük az Oort-felhőből ered, a többiek a Neptunuszon túli Kuiper-övből származnak, az idők során pedig a gázóriások alaposan módosítottak az eredeti pályákon – a 67P egyébként a második csoport tagja, és 6,5 év alatt kerüli meg csillagunkat.

Eddig összesen 11 üstököst vizsgáltak meg, ezekből mindössze egy mutatott a földivel megegyező deutérium-hidrogén arányt, míg a jóval kevesebb vizet hordozó, a Kisbolygóövből származó aszteroidák szintén ide sorolhatók – előfordulhat tehát, hogy inkább ez utóbbiak felelősek vízkészletünk kialakításáért, bár esetükben jóval több becsapódásra lehetett szükség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Nemzsidó #8
    gyuuula!
    Nem kell ezen csodálkozni, hiszen a víz egyszerre kőzet is, ásvány is. Mindenhol jelen van az univerzumban, amióta az első csillagok -amik csakis neutroncsillagok lehettek más anyag híján- el nem érték a vas fázist. Miután a szupernova robbanások beterítették a környező, még viszonylagosan kisméretű teret "anyaggal", töbek között a biblikus "égi vízzel", melyet néhány évmilliárd után valaki elválaszt a földi vizektől. Nos e földi- és égi vizek talán épp a deutériumtartalomban különbözhetnek...
  • gyuuula #7
    Pár hete olvastam itt az SG-n, hogy geológiai vizsgálatok nagy mennyiségű vízet találtak a földköpenyben, és ezzel megoldottnak tekinthető a földi víz eredetének rejtélye...
  • Nemzsidó #6
    Két deutérium atom éppen egy héliumatomot ad ki, s a deutérium így "előanyaga" a héliumnak a csillagok belsejében lejátszódó fúzióban (ahol a deutérium nem nevezhető éppen stabilnak, de elengedhetetlen a hélium létrejöttéhez). S mivel hélium keletkezik nagyobb arányban, mint deutérium, majd további fúziók után oxigén, így univerzumunk nem vizes, inkább eléggé "gázos" közeg. :)
  • kvp #5
    Csak addig amig mas, termeszetes sugarforrasal nem talalkozik. Az urben is ugyanez tortenik, viszont ott van utanpotlas a napszelbol, mig a Foldon nincs. Arrol nem beszelve, hogy minden ustokos felszinen (meg a Holdon is) joreszt befogott napszel van es sajnos legutobb is csak a felszint kapargattak. Ez persze nem jelenti azt, hogy a Hold vagy az ustokosok felszine alatt nagy mennyisegu deuterium van, de a felszinukon ez varhato.
  • Kryon #4
    Tudtommal a deutérium stabil.
    Utoljára szerkesztette: Kryon, 2014.12.12. 19:56:28
  • Irasidus #3
    Amit nem írnak, és én személy szerint nagyon kíváncsi lennék, hogy ez orto- vagy para-víz...
  • kvp #2
    A deuterium nagy resze befogott napszelbol jon. Foldi korulmenyek kozott ezek az izotopok elbomlanak es a bolygo magneses tere miatt nem is potlodnak. Ha lehoznak az ustokost, akkor egy dobozban par millio ev alatt eltunne az izotopok jo resze es foldi vizet kapnank.

    Ps: az ustokosok jo uzemanyagforrasok fuzios hajtomuvekhez
  • Sequoyah #1
    Nem tunik megmagyarazhatatlan dolognak, hiszen talaltak olyan ustokost ami megfelel a foldinek. Viszont mindenkepp erdekes lehet a magyarazat, sok uj dolgot tudhatnank meg abbol, hogy miert is csak az 1 a 11bol tipusu ustokos jutott el a foldre regen, mi volt mas akkoriban?