MTI

Sikerült felébreszteni a 2011-ben hibernált Rosetta űrszondát

A hibernált üstökösvadász első rádiójeleit közép-európai idő szerint 19 óra 18 perckor fogták - derült ki az ESA tájékoztatásából.

"Hello, világ!" - írta a szervezet a misszió Twitter-fiókjában, az ESA tudományos igazgatója, Alvaro Giménez pedig azt üzente: "Visszakaptuk az üstökösvadászunkat." A Rosettát az űrkutatásban áttörést hozó eredmények reményében lőttek fel a 67-P/Csurjumov-Geraszimenko üstökös tanulmányozására. Ez lesz az első szerkezet, amely találkozik egy üstökössel, az első, amely megkísérel landolni egy üstökös felszínén, és az első, amely követ egy üstököst a Napot megkerülő útján. "A Rosettával új szintre emeljük az üstököskutatást" - jelentette ki Alvaro Giménez hétfőn. A magyar közreműködéssel készült eszköz 2004. március 2-án indult útnak, azóta 6,2 milliárd kilométert tett meg - háromszor kerülte meg a Földet és elrepült a Mars mellett. Jelenleg 810 millió kilométerre jár a Földtől.

Energiatakarékossági okokból 2011 júniusában hibernálták, hogy csak a legalapvetőbb funkcióit lássa el. Az ESA szakemberei hétfő délelőtt kezdték meg aktiválását. A Rosetta a várakozások szerint problémamentesen folytatja útját a Csurjumov-Geraszimenko felé, hogy aztán a célégitestet beérve Philae nevű modulja november 11-én landoljon az üstökösön, amely társaihoz hasonlóan a Naprendszer 4,6 milliárd évvel ezelőtti keletkezéséről őriz a tudósok által létfontosságúnak vélt emlékeket. Feltételezik például, hogy a Földön lévő víz egy része üstökösbecsapódásokból származik, mint ahogy valószínűleg sok szerves molekula is, amely kulcsszerepet játszott az élet kialakulásában.

A tudósokra és a mérnökökre a novemberig hátralévő hónapokban megfeszített munka vár. A modul leszállóhelyét csak a landolás előtt néhány héttel választják ki, amikor már többet tudnak a négy kilométer magátmérőjű Csurjumov-Geraszimenkóról. Az üstökös Nap körüli keringési ideje 6,45 - más források szerint 6,6 - év, közben a Jupiter és a Föld közötti pályákon mozog. A Rosetta jelenleg kilencmillió kilométerre van céljától, a Naptól pedig 673 millió kilométer választja el. Ez a távolság már elegendő ahhoz, hogy a pusztán napenergiából táplálkozó űrszonda újra "teljes gőzzel" működjön. A Rosetta a tervek szerint májusban, amikor már csak kétmillió kilométerre lesz az üstököstől, felvételeket küld a Csurjumov-Geraszimenkóról.


Szintén májusban a Rosetta "rákapcsol" - sebességét másodpercenkénti 800 méterre növelik -, hogy beérje a kométát, amely nagyjából júniusra kerül majd navigációs kamerájának látóterébe. Az űrszonda augusztus elején belép az üstökös gravitációs mezejébe, majd hozzávetőleg 50 kilométerre az égitest felszínétől elkezd keringeni, folyamatosan csökkentve a távolságot. Ez idő alatt a Rosetta elkészíti az üstökös háromdimenziós modelljét és pontosan megméri gravitációs erőterét.

A tudósok csak ezt követően látnak neki leszállóhelyet keresni a modulnak és kidolgozni a landolás részletes forgatókönyvét. A november 11-re kitűzött manőver előtt 80 nappal még öt lehetséges leszállóhely lesz, amelyet aztán kettőre szűkítenek. A landolás végső pontját egy hónappal a leszállás előtt választják csak ki. A manőver jelentős kockázatokat rejt magában, mert a szakemberek nem tudják, hogyan fest az üstökös felszíne: lehet olyan puha, mint a friss hó, de akár kemény is, mint a jég.

A jelenlegi elképzelések szerint a Philae 2-3 kilométeres magasságban válik le a Rosettáról, majd - irányítás hiányában - egyszerűen "lehullik" az üstökösre. Mivel a Csurjumov-Geraszimenko gravitációs ereje csak mintegy százezrede a Földének, az ereszkedés két-három óráig is eltarthat. A balesetek kiküszöbölése érdekében a szakembereknek nemcsak az üstökös rotációját, hanem annak formáját is számításba kell venniük, mielőtt útjára bocsátják a modult, amelynek egyes tudományos berendezései már az ereszkedéskor működni fognak. A megfigyelések és mérések javarésze azonban akkor kezdődik, ha a Philae lehorgonyzott. A modul 23 centiméter mélyre fúr majd az üstökös felszínén, és mintákat vesz belőle.

A modul olyannyira magas szintű fejlesztés, hogy a Nap felé közelítő Csurjumov-Geraszimenkón elvileg bírni fogja az egyre növekvő hőséget. 2015. augusztus 13-án a Naphoz legközelebbi pontján az üstökös 185 millió kilométerre lesz a csillagtól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kamov #12
    Aktív szolgálatban nem. Ez csak egy szabadalmi leírás.

    Az összes aktívan használt amerikai, orosz és kínai önálló űrsétaruha mind szublimációs hűtést alkalmazott.
  • Zero 7th #11
    Az lehet, hogy van modernebb, de volt paraffin hőcsapdás is.
  • kamov #10
    Nincs paraffin. Víz szublimációjával hűt.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Primary_Life_Support_System
  • Zero 7th #9
    Hát ez egy elég bonyolult probléma, rengeteg tényezős. A Naptól való táv meg a beérkező sugátzás csak egy dolog, de megvilágított test fényvisszaverő/elnyelő és hővezetési tulajdonságai is sokat számítanak.
    Leadott hőről meg nemigen beszélhetünk, csak sugárzással tud a test hőt leadni, az meg nem túl nagy mennyiség sem összességében, sem relatíve, a beérkező sugárzáshoz képest.
    És akkor még nem beszéltünk a naptevékenység hullámzásáról, vagy pl az ilyen estrém sugárzásviszonyokkal rendelkező helyekről, mint pl a Van-Allen övek.

    Ez szerintem tipikusan az az adat, amit mérni érdemes, nem számolni.
  • gforce9 #8
    Keresgélek erről leírást de nem lelek(legalábbis magyarul, szakszöveg angolul nem megy :) ), hogy legalább megközelítőleg hogyan lehet kiszámolni, vagy megbecsülni adott sugáron lévő test hőelnyelését és leadását. Azt tudom, hogy nem úgy működik a dolog, hogy van 2.7 kelvin aztán kalap. Belejátszik eléggé az is, hogy lényegében árnyékolatlan sugárzás érkezik a napból, minden tartományban és ez a döntő tényező, valamint az, hogy a test hogyan adja le a felvett hőt.
  • Zero 7th #7
    Hát ez azért eléggé elképzelhetetlen. Az üstökös állaga kb egy hógolyóé, ráadásul az anyaga folyamatosan fogy, lefújja róla a napszél. Szal még ha sikerül is belekapaszkodni valahogy, az sem végleges.
    A másik, hogy ehhez ki kéne bírnia a szondának a Nap közelségét.
    Harmadik gond, hogy ezzel semmivel sem lennénk előrébb, mint egy-egy külön üstökös- és napszondával, csak bonyolultabb az eszköz, több a hibalehetőség, és tovább tart a küldetés.
  • Zero 7th #6
    Ja, például azt nem árt tudni, hogy az űrben így a Föld környékén a túlmelegedés a probléma az űrben, nem a kihűlés, akár mit is hazudik erről Hollywood. Az űrhajósok hátán az a nagy kocka egy baszomnagy "hűtőszekreny", paraffin van benne, és a felesleges hőt vonja el az űrhajóstól és tárolja el.
  • qrd0xQSt2rdvnu #5
    Az lenne szép, ha az űrszonda rajta is tudna maradni és megtenni egy teljes kört a nap körül, visszajönne és mesélne arról, hogy miken ment keresztül a naprendszere külső részén vagy akár a naprendszeren kívül.
  • gforce9 #4
    Neki nincs sosem éjszaka a nap folyamatosan süti. Hogy pontosan mennyi hő nyelődik el és tud kisugárzódni az több dologtól függ, majd valaki jön, aki képben van ezzel. Mindenesetre az űrállomáson is vannak hűtők, annak ellenére, hogy ugye ott van, hogy a föld eltakarja a napot előle.
  • ddt500 #3
    Csak növekvő hőségről beszélt mint ha belülre kerülne a Merkúr pályáján.