8
  • Nemzsidó
    #8
    gyuuula!
    Nem kell ezen csodálkozni, hiszen a víz egyszerre kőzet is, ásvány is. Mindenhol jelen van az univerzumban, amióta az első csillagok -amik csakis neutroncsillagok lehettek más anyag híján- el nem érték a vas fázist. Miután a szupernova robbanások beterítették a környező, még viszonylagosan kisméretű teret "anyaggal", töbek között a biblikus "égi vízzel", melyet néhány évmilliárd után valaki elválaszt a földi vizektől. Nos e földi- és égi vizek talán épp a deutériumtartalomban különbözhetnek...
  • gyuuula
    #7
    Pár hete olvastam itt az SG-n, hogy geológiai vizsgálatok nagy mennyiségű vízet találtak a földköpenyben, és ezzel megoldottnak tekinthető a földi víz eredetének rejtélye...
  • Nemzsidó
    #6
    Két deutérium atom éppen egy héliumatomot ad ki, s a deutérium így "előanyaga" a héliumnak a csillagok belsejében lejátszódó fúzióban (ahol a deutérium nem nevezhető éppen stabilnak, de elengedhetetlen a hélium létrejöttéhez). S mivel hélium keletkezik nagyobb arányban, mint deutérium, majd további fúziók után oxigén, így univerzumunk nem vizes, inkább eléggé "gázos" közeg. :)
  • kvp
    #5
    Csak addig amig mas, termeszetes sugarforrasal nem talalkozik. Az urben is ugyanez tortenik, viszont ott van utanpotlas a napszelbol, mig a Foldon nincs. Arrol nem beszelve, hogy minden ustokos felszinen (meg a Holdon is) joreszt befogott napszel van es sajnos legutobb is csak a felszint kapargattak. Ez persze nem jelenti azt, hogy a Hold vagy az ustokosok felszine alatt nagy mennyisegu deuterium van, de a felszinukon ez varhato.
  • Kryon
    #4
    Tudtommal a deutérium stabil.
    Utoljára szerkesztette: Kryon, 2014.12.12. 19:56:28
  • Irasidus
    #3
    Amit nem írnak, és én személy szerint nagyon kíváncsi lennék, hogy ez orto- vagy para-víz...
  • kvp
    #2
    A deuterium nagy resze befogott napszelbol jon. Foldi korulmenyek kozott ezek az izotopok elbomlanak es a bolygo magneses tere miatt nem is potlodnak. Ha lehoznak az ustokost, akkor egy dobozban par millio ev alatt eltunne az izotopok jo resze es foldi vizet kapnank.

    Ps: az ustokosok jo uzemanyagforrasok fuzios hajtomuvekhez
  • Sequoyah
    #1
    Nem tunik megmagyarazhatatlan dolognak, hiszen talaltak olyan ustokost ami megfelel a foldinek. Viszont mindenkepp erdekes lehet a magyarazat, sok uj dolgot tudhatnank meg abbol, hogy miert is csak az 1 a 11bol tipusu ustokos jutott el a foldre regen, mi volt mas akkoriban?