Balázs Richárd

Nem könnyű parkolóhelyet találni egy üstökösön

Nem is olyan könnyű landolni egy üstökösön, bár a 67P/Csurjumov-Geraszimeko szokatlan alakja is hozzájárulhat ahhoz, hogy alig talál biztonságosnak mondható leszállóhelyet az európai űrügynökség, az ESA.

"Tudományos szempontból rendkívül izgalmas az üstökös alakja, de rengeteg kihívás elé állít minket" - nyilatkozott Matt Taylor az Európai Űrkutatási és Műszaki Központ tudósa, aki egyszerűen csak "kacsának" nevezi az objektumot, bizonyos szögekből ugyanis egy gumikacsára emlékeztet.

A Rosetta űrszonda augusztus 6-án tízévnyi utazás után érte el az üstököst. A tervek szerint november 11-én a szondával utazó leszállóegység, a Philae megkezdi ereszkedését a felszín felé. Az ESA öt lehetséges leszállóhelyet nevezett meg augusztus 25-én, a portugáliai Cascais-ban szeptember 8-án megrendezett Európai Bolygótudományi Kongresszuson azonban a Philae csapat bevallotta, hogy egyik sem nevezhető kifejezetten biztonságosnak. "A test alakja miatt minden leszállóhely rosszabb, mint amire számítottunk" - mondta Hermann Böhnhardt, a göttingeni Max Planck Naprendszerkutató Intézet munkatársa, a leszállóegység vezető tudósa.


A Böhnhardt által említett "rossz" inkább kicsiként értelmezhető, a Philae-t ugyanis úgy tervezték, hogy egy 1 kilométer hosszú ellipszisen belül landoljon. Az öt leszállóhely közül csak a kacsa "fejénél" elhelyezkedő B jelű felel meg ennek a követelménynek. A kacsa "testén" vannak simább és nagyobb területek is, azonban túl gyengék a fényviszonyok a Philae akkuinak feltöltéséhez a négyhónapos küldetés során.


A Rosetta nagyfelbontású kamerájának új felvételein láthatóvá váltak az üstököst átszelő rétegezett sziklák is, melyekből sok mindent megtudhatunk az üstökös történetéről, a Philae-re azonban komoly veszélyt jelenthetnek. Amint a leszállóegység elhagyta a Rosettát, már nem lesz lehetőség pályájának módosítására. 5-8 óra alatt éri el a felszínt, az üstökös ugyanis rendkívül gyenge gravitációs vonzást fejt ki. Ha túl keményre sikerül a leszállás és az egység az oldalára fordul még mindig képes egyes vizsgálatok elvégzésére, ha azonban a fejjel lefelé köt ki, az a küldetés végét jelenti.


Időközben a Rosetta begyűjtötte az üstökös által kibocsátott első szemcséket, ami leginkább 12,4 órás napjának délutánjaira jellemző, a részecskék többsége a kacsa "nyakánál" távozik. Ennek a helynek a vizsgálatából kiderülhet, hogy az üstökös egy vagy két darabban kezdte-e pályafutását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Józsibácsi #11
    Hát azért erre gondolhattak volna. Egy keljfeljancsi jellegű leszállóegységnél mindegy lenne, hogy fejre landol mert szépen visszabillenne stabil helyzetbe. Vagy akár lehetett volna olyan tükörszimmetrikus konstrukció, aminek a külső burkán teljesen mindegy hogy áll benne, bármilyen irányban gömbszerűen elforgó lenne a központi egység, így abszolút irreleváns lenne, hogy milyen pozícióban ér talajt, hiszen azonnal beforogna az optimális pozícióba...
  • johnfly #10
    "Ebben a darabkában éppen közepén van még egy kis viz"

    -Ezt hol olvastad? Mert azt a cikket én is elolvasnám, ahol ilyet állítanak!
  • akyyy #9
    http://sg.hu/cikkek/107690/nyem-knnyu-parkolyohejet-talalny-egy-utokoson
  • Irasidus #8
    A kisbolygó egy szilikátból (kőzet) vagy vasból, illetve ezek keverékéből áll (általában száraz égitestek). Egy üstökös fagyott gázok (elsősorban víz, ammónia, metán), szilikát meg nagy mennyiségű szerves anyag keveréke. A kisbolygó nem üstükös, az üstökös nem kisbolygó - mint ahogy a ló sem madár... Az üstökösök a Hills-felhőből származnak, a Kupier-objektumok szintén nem üstökösök, hanem törpebolygók, belső differenciálódással, avagy hidrosztatikai egyensúlyban vannak. Az üstükösök a Naprendszert létrehozó ősködnek az összecentralizálódott maradványai (és nem kisbolygó törmelék), ez csak is a Naptól messze volt lehetséges, a belső régióban (látható módon is,) a gáz párolog (üstökös) és napszél mintegy kifújja a Naprendszer "központi" vidékéről (csóva). A Föld nyilván nem üstökösökből épült fel, ahhoz túl sok szikla, egy bonyolult folytam végterméke, az üstökösök a vizet szállították a Földre (de a Földnek csak igen kis része víz).
  • fityisztma #7
    Szerintem nem fontos, hogy "kisbolygó törmelék", elég ha bolygótörmeléket írsz.
    Egész bolygók száguldoznak a naprendszerüktől elszakadva, naprendszerek szakadnak ki a galaxisukból, galaxisok ütköznek, napok, bolygók szakadnak szét. hordják viszik a különböző elemeket, amiknek egy része új naprendszerekké áll össze, másik részük üstökösként betéved egy már kész naprendszerbe, néha ott hatalmas galibát okoz, máskor meg továbbszáguld. A szétszakadt bolygók nem csak por formában, hanem 0,5-20km átmérőjű darabokként közlekednek. Néha van bennük víz, néha nincs. Ebben a darabkában éppen közepén van még egy kis viz, de ha soká itt kering a naprendszerünkben, lassan mindet elveszti, és két darabra esik. Szóval nem a por állt össze, hanem por rakódott a bolygótörmelékre, amely egy vizes bolygó szétszakadt darabja. :-) Szerintem.
  • kvp #6
    Az ustokosok jo resze kisbolygo tormelek, foleg azok amik a kuiper ovbol jonnek. Ilyen kisbolygokbol epult fel a Fold is anno, mivel a Naphoz ilyen kozel nem nagyon lehetett elkerulni az utkozeseket, ezert szepen lassan osszealltak a kisebbek nagyobbakka. Egy valamivel nagyobb becsapodas utan lokodott ki a Hold is a megolvadt Fold felszini kozeteibol. Az egyetlen kerdes, hogy ez az ustokos ket kisebb kodarab ami osszeragadt (a gravitacionak es a vizjegnek koszonhetoen) vagy egy nagyobb ami elkopott. Az elso esetben egyebkent viszonylag konnyu lenne szetszedni ket kisebb darabra.
  • fityisztma #5
    Jajj, ne erőltesd! :-(
  • johnfly #4
    "Namármost, rétegezett sziklák bolygón keletkezhetnek!"---?????????

    Miért is? Üstökösről beszélünk. A szóban forgó sziklákat nagy valószínűséggel, főleg víz és/vagy széndioxid jege alkotja némi csillagközi porral keveredve, ami nagy valószínűséggel rétegenként rakódott rá az égitestre kialakulása során, amikor is áthaladt egy-egy olyan zónán, ahol a szóban forgó anyagok kifagytak a felületén. Ezután amikor megzavarta valami a pályáját, és a ma ismert, naphoz közelítő keringési ciklusba kezdett, az illékonyabb részeket elpárologtatta a sugárzás, és a finoman rétegzett szerkezet felszínre került.
  • Archenemy #3
    Ez az egész üstökös-téma egy hatalmas kacsa!
  • fityisztma #2
    Nekem ez szúrt szemet: "láthatóvá váltak az üstököst átszelő rétegezett sziklák is"
    Namármost, rétegezett sziklák bolygón keletkezhetnek! Tehát egy felrobbant bolygó egy darabkáját vizsgálják ezek szerint!