Gyurkity Péter

Ka-52K helikoptereket kapnak az új orosz hordozók 

A franciák által leszállított helikopterhordozók a kisebb fekete-tengeri hadműveletekben segíthetnek majd.

Az utóbbi hónapokban ismét felerősödött a vita a francia és az orosz fél által évekkel korábban megkötött, lassan a végére érő szerződés kapcsán, különösen annak fényében, hogy Putyin elnök Oroszországa nem éppen a Nyugat ízlésvilágának és érdekeinek megfelelően intézi ügyeit. A komoly hadiipari bevételre támaszkodó Franciaország egyelőre nem lépett vissza az ügylettől, az oroszok pedig saját harci helikoptereket rendeltek meg a hamarosan szolgálatba lépő új hajókhoz.

Az eredeti szerződés értelmében az orosz haditengerészet összesen négy, Mistral-osztályú helikopterhordozóval gazdagodik, amelyek a híradásokban legtöbbször Landing Helicopter Deck (LHD), illetve Assault Amphibious Ship név alatt futnak. Ebből kettőt a franciák, a másik kettőt pedig az oroszok gyártják le, a hadrendbe lépést követően pedig mindegyik példány 30 könnyű helikoptert, nagyjából 60 partraszálló (kétéltű) járművet, valamint 700 fős csapatot szállíthat majd. Az orosz fél ettől némileg eltérne, hiszen hajónként mindössze 8 harci helikoptert alkalmaznának, a most felbukkant megrendelés pedig arra utal, hogy összesen 32 Kamov Ka-52K helikopterre számítanak, vagyis mintha stimmelne a szám.


Franciaország a szankciók ellenére leszállítja ősszel a korábban megrendelt két helikopter-hordozót Oroszországnak. Az egyik a Fekete-tengeren fog állomásozni

Az említett típus elsősorban harckocsik ellen jönne nagy segítségül a partraszálló egységeknek, egyes nyugati források pedig attól félnek, hogy ezen eszközöket a Fekete-tenger térségében, Ukrajna, netán egyes kaukázusi köztársaságok ellen vetnék be, amennyiben újból kiéleződnének az ellentétek – a mostani villongás és már-már polgárháborús helyzet kapcsán kevésbé jönnek számításba, mivel itt a legfőbb tét a donyecki térség, amely viszont a szárazföldön határos az orosz állammal.

2011-ben már felmerült a szerződés érvénytelenítése, a jelek szerint azonban a franciák ragaszkodnak a további szállításokhoz (ők maguk egyébként jelenleg három ilyen hajót használnak). Ennek jó eséllyel a Nyugat és Oroszország közti viták elmérgesedése, a további szankciók sem vetnek majd gátat, ám Franciaország kényelmetlen helyzetbe kerülhet, ha szomszédai és az Egyesült Államok határozott lépésekkel jeleznék, hogy valóban komolyan gondolják a kereskedelmi korlátozásokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gforce9 #32
    "Oo. számára Kína inkább probléma, mint hasznos barát, mert a távol-keleti régiókban lassan már kínai populácó lesz az uralkodó... "

    Akkor miért akarják kettejük kereskedelméből kiiktatni a dollárdt amennyire csak lehet? A mondatod második felével egyetértek. Nyilván ezt látja az Orosz vezetés is, csak a jelen helyzetet alapul véve, inkább a "ki a nagyobb probléma" mint a "ki a nagyobb barát" érvényesül ahogy látom. Oroszországnak, jelenleg az Usa és az EU a nagyobb probléma, főként az előbbi. Kína elvan viszonylag csendben. Oroszországnak jelenleg Kínával egyezkedni kézenfekvőbb, mint engedni a nyugati nyomásnak. Vészmadár nem akarok lenni, de baj lesz ebből. Ne legyen igazam.
  • Molnibalage #31
    Ez ugy hulyeseg, ahogy van. Egy szelsoseg portalon nyogtek be valami hasonlot, minden alap nelkul. Amugy is a BRICS nem egy szervezet! Ez csak egy orszagok neveibol alkotott mozaikszo. Par laza egyeztetesen kivul, ez kozelebe sem er egy olyan kozeli szovetsegnek, mint az EU, amiben Nemetorszag, koszoni, de nagyon jol megvan.
    Pontosan így van. Ezen felül a hab a tortán az, hogy India és Kína viszonya minden csak nem felhőtlen. Ezt komoly együttes erőként kezelni valahol a kabaré szintjén van. A kínai-orosz kapcsolatok a fegyvereladásban ki is merülnek és kb. ennyi Oo. számára Kína inkább probléma, mint hasznos barát, mert a távol-keleti régiókban lassan már kínai populácó lesz az uralkodó...

    A hadiiparon kívül még ez a kereskedelem, amit magam csak "lufi" gazdaságnak neveznék. [...] Semmi tényleg értékteremtő gazdasági tevékenységet nem igazán végeznek.
    Aki ezt írta az szimplán be van baszva...
  • Papichulo #30
    A nyugat EU gazdasági ereje még jobban össze fog zsugorodni, ami most is nagyon ingatag...

    Az egesz EU meg mindig a vilag legnagyobb gazdasaga es a feltorekvo orszagok a kozeleben sincsenek, hogy ezt utolerjek. Amig egy Oroszorszag, India vagy Brazilia GDP-je meg Olaszorszag szintjen sincs, addig ez eleg meresz feltetelezes.

    Szerintem több ország át fog pártolni nagyon hirtelen a BRICS-hez. Pl.: Németország.

    Ez ugy hulyeseg, ahogy van. Egy szelsoseg portalon nyogtek be valami hasonlot, minden alap nelkul. Amugy is a BRICS nem egy szervezet! Ez csak egy orszagok neveibol alkotott mozaikszo. Par laza egyeztetesen kivul, ez kozelebe sem er egy olyan kozeli szovetsegnek, mint az EU, amiben Nemetorszag, koszoni, de nagyon jol megvan.

    A NATO szerintem szét fog esni. Egyszerűen nincsen már helye a palettán

    Eppenhogy a mostani putyini retorika idejen van ra nagyobb szukseg, mint az elmult 20 evben valaha. Az oroszok ket kezuket osszetennek, ha valami hasonloan potens katonai szovetseget tudnanak ok is felallitani... de ez csak alom szamukra.

    Az oroszok nem fognak háborúzni. Ők sem kergültek meg.

    Nem volt olyan evtized az WW2 ota, amikor az orszok ne haboruztak volna. Most ez hirtelen mitol valtozna meg? Foleg a jelentosen megnovelt katonai koltsegvetes tudataban.

    Az USA-ban sincsen minden rendben. Ott is pedig romlik a szociális helyzet is

    Az USA az elmult evtized legnagyobb gazdasagi novekedeset mutatta fel tavaly es nagyon is jol alakulnak ott a dolgok.

    A hadiiparon kívül még ez a kereskedelem, amit magam csak "lufi" gazdaságnak neveznék. [...] Semmi tényleg értékteremtő gazdasági tevékenységet nem igazán végeznek.

    Bocs, de ez az USA iparanak es annak strukturajanak maximalis ignoranciajara utal...

    A FED hiába ontja magából a dollárt, ami mögött semmi fedezet sincsen már hosszú ideje.

    Kiveve a vilag legnagyobb gazdasagu orszaganak a garanciaja. Ja, semmi mas :)

    Ezért az USA-EU együttműködésnek vége lesz. Vagy így, vagy úgy.

    200 ev utan elvagjak, mint a botot? A ket kulturalisan es gazdasagilag legkozelebb allo regio csak ugy ignoralna egymast? Miert is?

    Lesz helyette BRICS. Aztán még sok-sok regionális közép és nagyhatalom.

    Nem tudom miert gondolod azt, hogy annyira szelsosegesen kulonbozo orszagok, mint a BRICS barmifele szoros kapcsolatot ki tudnanak alakitani a kereskedelmen kivul. Es ez egy USA/EU nelkuli power vacuum-ot amugy sem tudna kitolteni. Es mi tortenne az USA power projection kepessegevel? Ezt csak ugy egy-kettore elveszti? Vagy atter egy izolacionista doktrinara? Csak ugy? Abszurd ez az egesz felvetes.

    Az USA biztos össze zsugorodik olyannyira, hogy csak a saját kontinensén elég lesz rendet tartania

    Mitol zsugorodna ossze, amikor novekszik a gazdasaguk? Az amerikai kontenensen meg eddig sem akart mindenaron "rendet tartani", mivel ha akarna, akkor sehol sem lett volna Morales, Ortega vagy a megboldogult Chavez es nem a PRC epitene a Panama-csatorna konkurenciajat.
  • amitakartok #29
    Cikkhez kapcsolódó: a ruszkik most jelentették be, hogy a második hajó leszállításáig nem fizetik ki az elsőt sem. Vagyis a franciák még minimum évekig nem fogják viszontlátni a pénzüket.
  • torreadorz #28
    Mi biztos hogy szar helyre fogunk csatlakozni, ez ügyben már van pár száz éves hagyomány.
  • a_n_d_r_e_w #27
    En latom az ok-okozatot, ezert mondom, hogy minden nagyhatalom a sajat szemszogebol veve helyesen es logikusan cselekszik. Ettol nekem itt europa peremen kis nyavajas allamban semmivel sem lesz jobb.
  • xpek55 #26
    A Közel-Kelet nagyon necces egy hely. Ott napok alatt is beállhat ez meg az...
  • xpek55 #25
    Hát magam is kb. ilyen kisebb-nagyobb csoportokra számítanék, ahol megmarad mondjuk úgy a józanabb kormányzat.

    Európa szerintem legalább 2-3 érdekszférára széteshet. Ha persze az EU végleg kidől a sorból.

    Most is így érzem/gondolom, hogy lehetséges lesz ez. Csak szerintem Magyarország egy puha diktatúra lesz. Már most is az. Ha valakihez csatlakoznának a magyarok, akkor az biztos, hogy olyan lenne, aki szórja nekik a pénzt. Pl.: Oroszok. De azért mások is belevehetőek lehetnének ebbe a módiba.

    Mondjuk Kelet-Európa, mint orosz érdekszféra. 50-50...

    Nyugat-Európa meg vagy 2-3 részre szétszakadva. Angol-Ír Nemzetközösség... Benelux Szövetség. Skandináv Szövetség. Németország-Ausztria-Svájc (német lakta része), mint egy Föderális Állam.

    A Franciák olaszokkal állhatnak össze. Esetleg még Spanyol-Portugál, de még ez is változhat.

    Ha az orosz módi is reálisan megnézve megvalósulna. Maximum Ukrajna, Fehéroroszország, Balti államok lenne hozzájuk a soros.

    A Balkán különböző nemzetei meg egy Balkán Szövetség/Unió néven összeállnának.

    Magyarország meg ugorna tovább, vagy belépne a BSZ-be. Ha tovább ugrik, akkor szlovák-lengyel szövetség. Ezzel is a kör bezárulna...
  • Tetsuo #24
    Nem látod az ok-okozatot.

    -NATO-megállapodás Oroszországgal,
    -Merkel-BRICS
    -Lehallgatási botrány
    -Ukrajna EU-tagság elleni legitim lépése
    -Zavargások (A Majdanon mindkét fél ugyanolyan fegyverektől kap sebesüléseket.)
    -Ukrajnai cionista bábkormány
    -Orosz válaszlépés
    -USA nyomásra embargó, ami EU-t jobban érinti
    -Orosz válaszlépés
    -Amerikai zsidók szerint Oroszországot 3 részre kell szabdallni
    -Szervkereskedelem Európa felé és gyilkolóturizmus...

    Ezzel párhuzamosan:
    -Izrael sorozatos szabályszegései, bűntettek után
    -Majdnem tető alatt egy erősebb békemegállpodás és a palesztín állam területi meghatározása
    -3 zsidó illegálisan betelepült fiatal eltűnése
    -Gázai mészárlás

    Ezekkel párhuzamosan:
    -Izraeli vezető politikusok szerint a Közel-Keleten úgy lehetnek nyugodtak, ha Irak és Szíria több részre szakad
    -Miután USA lerombolt mindent Irakban, ami az önvédelmüket jelenthetné és felforgat mindent, káoszt hagyva maga után, kivonul
    -Az ISIS (vagy magyarul ILIÁ) megalakulása és előrenyomulása olyan vezető emberekkel, akiket a muszlim lakosság nem tart muszlimnak
    (Az ISIS muszlimokat mészárol le leginkább, de sok keresztényt is és soha nem szólalt fel a gázai mészárlás ellen)
    -Jelenleg úgy néz ki, Irak és Szíria több részre szakad.



  • a_n_d_r_e_w #23
    En ugy gondolom lesz egy EU kemenymag, ezek a liberalisabb, gazdasagilag erosebb allamok (skandinav regio, Benelux, Nemetorszag, esetleg meg a balti allamok) akik megmaradnak szovetsegben, mig mas nagyobb, de konzervativabb allamok mint Anglia vagy Franciaorszag esetlegesen kiugranak, a kicsi es/vagy gyenge allamok viszont vagy kiugranak vagy kirakjak oket, mivel mar most is nagyon b*ssza a csoret a gazdagabb allamoknak a sok felelotlen gyenge kis allam. A kemenymag ugy gondolom marad egyben, mivel a mai vilagban egyszeruen onalloan keptelenek tartosan megmaradni, birodalmi torekveseik meg egyelore nincsenek. Uj allamnak bekerulni viszont nehez lesz nagyon, ezert azok majd csatloskent csatlakoznak egyik nagyobb szovetseghez, mint a 20. szazad elejen.
    Az USA gazdasaga most ujra novekszik, es okosan rengeteg penzt koltenek hadi fejlesztesekre, amivel meg akkor is meg tudjak orizni majd jo ideig a vilaghatalmi poziciot, ha esetleg gazdasagilag mar lenyomja oket valamelyik azsiai hatalom. Az o rakfenejuk az olajfugges, ha azon hajlandoak lennenek valtoztatni, jo ideig nem veszelyeztetne oket semmi, ketlem, hogy beszorulnanak a sajat kontinensukre, egyszeruen ezt nem is tehetik meg, mindenaron mindenutt ott kell lenni es beleszolni a politikaba penzzel vagy erovel.
    Nato biztos, hogy nem esik szet, de a szabalyaik nagyon szigorodni fognak, mivel most is sok tagallam van aki inkabb csak elvezi az elonyeit de sokat nem tesz erte (koztuk mi is). Nato nelkul Europa nagy resze viszont konnyu preda lenne, ami semmilyen nyugati szervezetnek nem erdeke.
    En igy latom.